Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pražskou náplavku zaplavily davy lidí, magistrát s tím ale nic moc nezmůže, jak se zdá

    Krásné sobotní počasí vyhnalo Pražany ven, nic naplat, že by se lidé neměli shlukovat a měli by od sebe udržovat odstup dva metry. Pražská náplavka dostála v sobotu svému jménu, naplavily se na ni davy lidí, někdo s rouškou, někdo bez ní. Farmářské trhy, které se konaly, byly opravdu výstavkou zodpovědného chování.

    Minimálně do 3. listopadu bude platit nouzový stav, kdy se zřejmě dá očekávat jeho prodloužení, přesto ale lidé doporučená omezení neberou vážně.

    Nejenže minulou neděli proběhla demonstrace, na které se ani nedalo předpokládat, že by účastníci dodržovali rozestupy, někteří záměrně vyrazili bez roušek, v podstatě to samé nastalo během sobotního slunečného dne, kdy Pražané vyrazili na náplavku na farmářské trhy.

    Davy lidí proudily kolem břehu Vltavy bez rozestupů, někteří bez roušek, nikdo nebral na vědomí omezení sdružování se.

    „Za dodržování opatření zodpovídá organizátor. Krizový štáb hl. m. Prahy včera žádal pořadatele velkých akcí ve veřejném prostoru, aby upustili od pořádání jakékoli akce, která by mohla zapříčinit další šíření nemoci covid-19. Zároveň jsme upozornili pořadatele trhů na území Prahy, aby striktně dodržovali nařízení vlády ČR, jinak se vystavují hrozbě správního řízení a uložení sankce,“ řekl k tomu mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman a dodal, že pokud chceme k celé sobotní události znát stanovisko primátora Hřiba, musíme se obrátit na jeho mluvčí Kláru Galovou.

    Davy lidí na pražské náplavce.

    Hřib v pátek vyzval, aby lidé dodržovali nařízená opatření, evidentně se tak podle fotek nestalo, z toho důvodu jsme chtěli vyjádření primátora Hřiba k nastalé situaci.

    „Vládní nařízení v současnosti konání farmářských trhů nezakazuje. Krizový štáb hl. m. Prahy nicméně v pátek vyzval všechny pořadatele velkých akcí ve veřejném prostoru, aby upustili od pořádání jakékoli akce, která by mohla přispět k dalšímu šíření nemoci covid-19. Upozornil také pořadatele trhů na území hl. m. Prahy, aby striktně dodržovali nařízení vlády ČR, v opačném případě se vystavují hrozbě správního řízení a uložení sankce. Na dodržování aktuálních nařízení na farmářském trhu na Rašínově nábřeží dohlížela ve zvýšené míře městská policie. Na základě jejích podnětů může hlavní město Praha zahájit správní řízení,“ napsal Hřib.

    Trhy zajišťovalo osm pořadatelů. „Moc vás prosíme, berte trhy jako možnost nákupu, a ne jako společenskou událost. Je totiž zákaz shlukování a bude tak pravděpodobně po celou dobu nouzového stavu. Rádi bychom trhy zachovali jako podporu drobných farmářů a možnost nákupu kvalitních potravin,“ uvedli pořadatelé trhů v pátek.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:09 neděle 21. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      32
    • Super
      24
    • Haha
      22
    • Tvl
      22
    • Sladký
      16
    • Cože
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...