Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Muslimové přeplnili mešity po celém světě. Shora připomínali mozaiku. Pro Bidena je Palestina téma

    Více než dvě miliardy muslimů se rozloučili s letošním ramadánem. Na místech po celém světě se zúčastnili modlitby Íd, kterou ramadán končí. Událost probíhala například v bangladéšské Bogře, nebo indickém Dillí, kde muslimští věřící naprosto přeplnili zdejší mešity a vytvořili barevnou mozaiku.

    Muslimové po celém světě oslavili konec islámského svátku ramadán, který mimo jiné nazývají svatým měsícem. V masivním počtu se zúčastnili modlitby Íd, kterou ramadán končí. Zajímavá podívaná nastala v bangladéšské Bogře, nebo indickém Dillí, kde muslimští věřící naprosto přeplnili zdejší mešity a vytvořili barevnou mozaiku.

    Po měsíci půstu u nich před pár dny nastal svátek Eid al-Fitr, což je festival přerušení půstu. Eid al-Fitr začíná společnými modlitbami na vyjádření uznání Bohu, po nichž následují slavnosti, které často zahrnují rodinné návštěvy, hodně jídla a nové oblečení.

    Tisíce muslimských věřících při modlitbě, kterou se končí ramadán

    Ramadán letos probíhal od 11. března do 9. dubna. Nastal v okamžik, kdy odpovědní představitelé v Saúdské Arábii, na jejímž území se nacházejí nejsvětější místa Islámu, spatřili srpek Měsíce. Pro zhruba dvě miliardy muslimů to znamenalo, že nastal očekávaný svátek.

    Jedná se o devátý měsíc islámského lunárního kalendáře a jeho začátek ve většině zemí není stanoven astronomickým propočtem. V průběhu ramadánu je muslimům od východu do západu slunce zapovězeno jíst, pít a kouřit.

    Tisíce muslimských věřících při modlitbě, kterou se končí ramadán

    Těhotné ženy, kojící ženy, děti, staré a nemocné osoby však půst dodržovat nemusí. Po poslední večerní modlitbě se u rodinných stolů pořádají tradiční hostiny. Lunární rok je také kratší než rok civilní a proto se ramadán každý rok slaví o deset dní dříve než v roce předchozím.

    Za několik let se bude ramadán slavit v zimě a v kalendářním roce 2030 začne dokonce dvakrát, tedy 5. ledna a 26. prosince, uvádí web Al-Džazíra. Letošní oslavy byly zároveň poznamenány izraelsko-palestinským konfliktem, který momentálně probíhá v Pásmu Gazy.

    Tisíce muslimských věřících při modlitbě, kterou se končí ramadán

    Tato skutečnost vyvolala obavy, že se konflikt může rozšířit i do dalších částí světa. Zároveň mnoho vysoce postavených představitelů vyjádřilo naději, že by ramadán mohl sloužit jako milník pro nalezení shody a Izrael s Palestinou by mohli uzavřít příměří. Nakonec se tak nestalo.

    „Až se muslimové na celém světě v nadcházejících dnech a týdnech sejdou, aby přerušili svůj půst, bude pro mnohé z nich utrpení palestinského lidu na prvním místě. Pro mě je to přední téma,“ uvedl Biden ve svém každoročním poselství k ramadánu.

    „Při začátku ramadánu a ve světle útoků, jimiž trpí naši bratři v Palestině, zdůrazňujeme, že je třeba, aby mezinárodní společenství převzalo odpovědnost, zastavilo tyto brutální zločiny a zajistilo bezpečné humanitární koridory,“ pronesl ke konfliktu v Pásmu Gazy saúdskoarabský král Salmán.

    Fotogalerie