Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tohle že je demonstrace proti rasismu? „Protestující“ rabují obchod a někteří si jdou nakrást opakovaně

    Už několik dní trvají demonstrace po celých Spojených státech, kde lidé demonstrují za rasovou spravedlnost. Výsledkem jsou tisíce zničených a vyrabovaných obchodů. Jak vypadá realita současných protestů, ukázala americká herečka Meryl Streepová, která sdílela na sociálních sítích video, kde je vidět dav „demonstrantů“, jenž vesele rabuje obchod s oblečením a obuví.

    Toho, že se demonstrace postupně změnily ve veřejné rabování, už si začíná všímat celý svět. Aktivisté z Minneapolisu, kteří demonstrace v reakci na smrt George Floyda zahajovali, už žádají další demonstranty, aby s rabováním a ničením obchodů okamžitě přestali.

    Jak vidno, ne všichni se rozhodli poslechnout, vykrádání opuštěných obchodů probíhá i nadále. Policie tomu dává volných průchod, protože se do některých oblastí bojí vstupovat. Pomoci by měla podle Donalda Trumpa armáda. 

    „Musíme to lidem vzkázat jasně. Pokud máte v takových chvílích pocit, že musíte využít příležitosti, není s vámi něco v pořádku. Pokud nechcete konat dobro, ale chcete se chovat jako podvodníci, pak nejste v pořádku,“ opakoval rabujícím demonstrantům jeden z mužů, který bojuje za práva černochů v Minneapolisu. 

    George Floyd by si podle demonstrujících ve státě Minnesota nepřál násilné potyčky a rabování, a proto je podle nich třeba s tím okamžitě skončit.

    „To, co se nyní děje, není ve jménu George Floyda. Naše shromáždění musejí být mírová. Nechceme mít v budoucnu strach vstoupit do bělošské čtvrti,“ cituje demonstranty The Guardian.

    My vám přinášíme video, kde kolemjdoucí natočil zloděje, jinak se to ani nazvat nedá. Mnozí lidé nemají problém do obchodu vstupovat opakovaně a krást boty a oblečení, jako například černoška v legínách, která si na začátku videa z obchodu nese hordy krabic s obuví a v druhé půlce se do obchodu vrací pro další nálož.

    „Měli by se stydět! Takhle vzdávají úctu tomu nebohému muži, který byl zabit policistou? Tohle jsou jen zloději!“ zlobí se na sociálních sítích Gitte Nielsenová poté, co viděla neuvěřitelné záběry rabujícího davu.

    Lidé v USA rabují ve velkém. Útokem berou obchody s oblečením i jídlem, stejně tak lékárny.

    „Neuvěřitelné, rabují a nemají žádný stud. Ještě se vesele usmějí do kamery,“ přidává se s kritikou další.

    „Drancování a rabování obchodů je zločin. Vždycky existují zkažené výjimky, které takových situací využijí a chovají se zcela bezohledně. Pár nemravných je všude na světě,“ napsala pod šokující video jedna Američanka, podle níž se rabování účastní jen malé skupinky lidí.

    Ve vazbě nyní skončilo už přes čtyři tisíce demonstrantů.

    Tohle je protest a tohle je naopak zločin. Srovnání toho, jak se v USA demonstrovalo za práva černochů v minulosti a nyní.

    Do demonstrantů se pustila také demokratická starostka Atlanty Keisha Lance Bottomsová. 

    „Myslím si, že v Americe je místo pro pokojné protesty, víme, že mírové demonstrace mají v této zemi své místo. Ale musí to být organizované. Tyto erupce násilí jen zastiňují to, co musíme řešit,“ uvedla starostka pro televizi CBS.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:53 úterý 29. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      40
    • Tvl
      35
    • Super
      33
    • Trapas
      33
    • Sladký
      29
    • Cože
      28
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...