Jakeš by volil Zemana a mluvil i o migrantech, Trumpovi a kapitalismu

Už devadesát čtyři let je bývalému generálnímu tajemníkovi ÚV KSČ Milouši Jakešovi, ale prvomájovou komunistickou manifestaci podle svého tvrzení nevynechal ani jednou od roku 1956. Stále aktivní senior sleduje čile domácí i zahraniční politickou scénu, ve svých názorech kovaného komunisty zřejmě už vytrvá nadosmrti.

Milouš Jakeš oslavy svátku práce trávil se spolustraníky u Křižíkovy fontány na holešovickém Výstavišti a živě debatoval a odpovídal na dotazy. Jasno má například o prezidentských volbách na jaře příštího roku. Má totiž svého favorita.

Miloš Zeman? Určitě by měl zvítězit. On aktivně vystupuje vůči politice EU v oblasti migrace, a to se mi líbí. Politika EU je totiž v této otázce velmi špatná. Ne všechno, co politici EU dělají, je sice špatné, ovšem zase – skoro vždy je to v zájmu kapitalismu! A to se mi nelíbí,“ řekl někdejší mocný muž komunistického Československa novinářce webu ParlamentníListy.cz.

Jasno má o motivaci nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten pro Milouše Jakeše jen těžko může být příkladným hrdinou Zemanova formátu:

„On koná jen v zájmu amerického kapitálu. Co však nakonec světu přinese, na to je třeba si počkat. Já jsem z jiných vajec. Jsem pro to, aby došlo postupně k obnově socialismu.

Příčinou všeho zla je totiž soukromé vlastnictví výrobních prostředků. Každý, kdo podniká, tak koná tak, aby jakýmkoliv způsobem vydělal.“

Svérázný pohled ukázal Jakeš i při zmínce na téma uprchlické krize. Považuje ji totiž – alespoň pro Německo – za prospěšnou. „V takovém Německu potřebují migranty, neboť tam je nízká porodnost, ale u nás je to trochu jiné,“ myslí si bývalá hlava Komunistické strany Československa.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:07 středa 30. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 10
  • 10
  • 8
  • 8
  • 8