Středa 1. května 2024, Svátek práce

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Podivuhodný případ Miloslava Ransdorfa: 5 věcí, které stále nedávají smysl

    Život Miloslava Ransdorfa je plný vzestupů a pádů. Na jednu stranu je úspěšným filosofem,, historikem a politikem, na druhou stranu se potýkal s dopravními nehodami, dluhy a nyní i se zatčením ve Švýcarsku. | foto: iDNES.cz

    Kauza Miloslava Ransdorfa trvá už týden. Od europoslancova zatčení v curyšské bance uplynulo dost času, nicméně v mnoha věcech stále ještě není jasno. Naopak, některá prohlášení aktérů celé kauzy vnáší do případu ještě více nejasností.

    1. Prostudoval si Ransdorf dokumenty?

    Dokumenty, se kterými šel Miloslav Ransdorf do švýcarské banky, měly dosvědčovat, že na jednom z účtů by měly být miliardy z dědického řízení po švýcarské občance. Tyto dokumenty měly být falešné a právě proto byl europoslanec zatčen.

    Ransdorf byl poslancem Federálního shromáždění, poslanecké sněmovny ČR a evropského parlamentu. Zasedl i na pražském magistrátě.

    Co nesedí je fakt, že Ransdorf nejprve tvrdil, že dokumenty dostal těsně před vstupem do banky, a následně své prohlášení změnil na to, že se s jejich obsahem dostatečně dopředu seznámil tak, aby si byl jistý jejich pravostí. Jak to s nimi tedy je?

    2. Kolik peněz je vlastně na účtu?

    Co mnohé šokovalo na celé kauze nejvíce bylo nepochybně množství peněz, které se měl Ransdorf spolu se slovenskými kumpány pokoušet ve Švýcarsku vybrat.

    V politice je Miloslav Ransdorf už od roku 1990.

    Hovoří se o astronomických 350 milionech euro, tedy téměř 9,5 miliardách korun. Podle informací, které přinesl týdeník Respekt, ale na účtu v curyšké Kantonalbank bylo jen 500 euro, tedy pouhých asi 13,5 tisíce. Ransdorf si trvá na svém, že na účtu jsou miliardy. Jaká je pravda?

    3. Proč Ransdorf pozastavuje členství v europarlamentu, když tvrdí, že je nevinný?

    Miloslav Ransdorf od svého propuštění tvrdí, že je nevinný a celá věc je jinak, než o ní pojednávají média. Na předsednictvu Komunistické strany Čech a Moravy přednesl svá stanoviska a strana se rozhodla věc dále neřešit.

    Než nastoupil na politickou dráhu, učil Ransdorf na filosofické fakultě a pracoval v Prognostickém ústavu.

    Na půdě europarlamentu se ale věc má jinak. Ransdorf pozastavil své členství v parlamentní frakci. Proč by tak ale činil, kdyby byl tolik přesvědčen o své nevině? Chce se očistit, nebo jen předejít potupnému vyloučení?

    4. Proč Ransdorf odmítá, že by zastupoval podvodníka?

    První verzí, kterou Ransdorf uveřejnil po propuštění ze švýcarského vězení, bylo, že peníze se pokoušel získat pro tajemného nepohyblivého dědice s iniciálami V. H. Jak se ukázalo, jedná se o Vladimíra Huňka, jehož jediným postižením je ochrnutá ruka.

    Komunista Miloslav Ransdorf se zapletl do podivných finančních operací v hodnotě několika miliard korun a byl kvůli tomu zatčen ve Švýcarsku. Celá záležitost vzbuzuje mnoho otázek.

    Huněk je v Čechách známý jako několikrát odsouzený podvodník. Pořádal falešné nábory do Iráku a už před rokem vybízel se stejnými dokumenty jiné lidi než Ransdorfa k pomoci s výběrem zděděných milionů, které nejspíše nikdy neexistovaly. Proč ale Ransdorf tvrdí, že Huněk je filantropem s touhou vyřešit uprchlickou krizi a nepřipouští, že je mnohonásobně usvědčeným podvodníkem?

    5. Proč dává Huněk od Ransdorfa ruce pryč?

    Zatím největší díry v Ransdorfově výpovědi udělal sám domnělý dědic Huněk. V rozhovoru, který poskytl portálu iDNES.cz, totiž naznačil, že s Ransdorfem dost možná nemá nic společného.

    Miloslav Ransdorf bude mít co vysvětlovat. Po noci ve vězení míří do Česka objasnit své zatčení ve Švýcarsku.

    Huněk řekl, že jeho dokumenty se již pokusilo padělat mnoho lidí a připustil, že jedním z nich mohl být i Ransdorf, potažmo některý ze Slováků, kteří ho do Curychu doprovázeli. Ransdorf tvrdí, že se jej někdo pokouší zničit, Huněk tvrdí, že se jej někdo pokouší zničit. Tak jak to tedy je?

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 neděle 10. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      26
    • Sladký
      11
    • Haha
      10
    • Cože
      9
    • Trapas
      7
    • Tvl
      7