Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Stav exprezidenta Zemana dál zůstává vážný. Po operaci čeká v Motole na JIP na posudek!

    Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana (79) se nezměnil, zůstává tedy vážný, ale stabilizovaný a nezhoršil se. Na dotaz ČTK to dnes ráno uvedla mluvčí pražské Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková. Exprezident se ve čtvrtek v Motole podrobil neplánované operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy, kterou způsobila krevní sraženina.

    Exprezident Miloš Zeman je čtvrtým dnem na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie. V pátek nemocnice uvedla, že délku hospitalizace zatím nelze určit.

    Devětasedmdesátiletý Zeman přijel do motolské nemocnice ve čtvrtek, podle svých spolupracovníků si stěžoval na bolest nohy. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že hospitalizace souvisí i s cukrovkou, kterou bývalá hlava státu dlouhodobě trpí.

    „Pan prezident byl pro určité obtíže hospitalizován... Zdravotní obtíže souvisí i s diabetem. Předpokládá se zhruba týdenní hospitalizace,“ řekl Blesku Ovčáček.

    Lékaři ještě ten samý den Zemana operovali. Při takzvaném hybridním zákroku mu intervenční radiologové a cévní chirurgové zprůchodnili tepny a obnovili prokrvení nohy. Na dotaz Expresu ohledně exprezidentova aktuálního zdravotního stavu po prodělané operaci už Ovčáček nereagoval. „Komunikaci hospitalizace pana prezidenta má plně v kompetenci FN Motol,“ vzkázal pouze mluvčí.

    „Podle mých informací se mu daří dobře, jak jen to je po operaci možné,“ řekl ČTK v sobotu Zemanův spolupracovník a někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář.

    Redakce Expresu mluvila se Zemanovým blízkým přítelem, který si nepřál být jmenován. Také on uvedl, že se Zeman z vážných problémů určitě brzy dostane.

    „Bude to dobré, není to nic závažného. Pan prezident má navíc tuhý kořínek, jako málokdo. Po operaci odpočívá. Více budeme vědět v pondělí,“ uvedl náš důvěryhodný zdroj, který tak narážel na fakt, že Zemanův stav v pondělí ráno posoudí lékařské konzilium.

    Miloš Zeman měl zdravotní problémy už během svého prvního funkčního období. V roce 2013 lékaři informovali, že trpí polyfunkční neuropatii, kvůli které ztrácí cit v nohou, což bývá neurologická komplikace při cukrovce. V dubnu 2021 Zeman oznámil, že se kvůli problémům s chůzí a stabilitou rozhodl přesunout na vozík.

    Koncem loňského roku Zeman poskytl redaktorovi Expresu rozhovor a působil, že je ve skvělé kondici a daří se mu dobře. Vtipkoval, velmi hezky mluvil o své dceři Kate, která žije v cizině a zmínil blížící se osmdesátiny.

    „Mám se skvěle, raduji se ze života. Neříkám dobrý každý den, ale říkám dobrý každý rok, protože věřím, že se mi příští rok podaří oslavit osmdesátiny,“ uvedl loni v prosinci Zeman, kterému bude 80 let 28. září.

    Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.

    Fotogalerie