Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Reportáž: Milion chvilek uspořádal demonstraci, zřejmě ale s cílem naštvat Pražany

    Na Václavském náměstí se demonstrující sešli k takzvanému hlasitému pochodu, který měl končit na hlavním nádraží. | foto: Ladislav Křivan

    Ať už patříte mezi příznivce Andreje Babiše, nebo ne, dá se pochopit, co jeho kritikům v posledních týdnech zvedlo mandle. Iniciativa Milion chvilek pro demokracii tedy nelenila a svolala demonstraci na Václavské náměstí. Protestující si tentokrát řekli, že jejich hlavním cílem bude to, aby byli pořádně slyšet. To se jim nakonec povedlo dokonale a obsazením hlavního nádraží pak dosáhli svého. Demonstrace zřejmě pozicí premiéra příliš neotřásla, ale alespoň rozčílila dost Pražanů.

    Začátek demonstrace oznámili organizátoři na 18. hodinu a až na několikaminutové zpoždění probíhalo vše v pořádku. Přímo na místě bylo také znát, že se policie rozhodla posílit počet jednotek, které na demonstraci měly dohlížet, a to kvůli útoku, jenž se v úterý ráno stal ve Fakultní nemocnici Ostrava.

    Před příchodem organizátorů na pódium promlouval k lidem z reproduktorů Tomáš Garrique Masaryk, respektive jeho hlas. Po jeho několikaminutovém proslovu o demokracii se z davu na Václavském náměstí ozval ohlušující pískot, čímž demonstrující chtěli dát najevo svůj souhlas. 

    Hlavně však dali jasně najevo, co se bude večer dít především.

    První slovo si vzal místopředseda spolku Benjamin Roll, který připomněl hrůzné události z Ostravy a požádal přihlížející dav o minutu ticha. „Odvolali jsme některé naše bubeníky. Pochod tedy bude o něco méně hlasitý,“ dodal Roll a opět se ozval hlasitý pískot společně s troubením.

    Řečníci na pódiu měli zjevně radost z hlasitých reakcí přihlížejícího davu, a tak své projevy prokládali pauzami po několika málo větách, aby se lidé mohli co nejvíce vyřádit.

    Proč se vlastně pořád scházíme?

    Netrvalo tedy dlouho, a pokud jste se postavili jako já k hloučku vybavenému píšťalkami (namísto neškodných kravských zvonců, kterých bylo na náměstí také dost), začaly být projevy nesnesitelné.

    Mikuláš Minář

    Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář si vzal slovo asi po patnácti minutách a položil lidem řečnickou otázku: „Proč se vlastně pořád scházíme?“ 

    A dříve než se někteří stihli do této otázky zahloubat, odpověděl si sám. „Jsme tady kvůli čtyřem červeným čárám, které jsme už v minulosti jasně pojmenovali,“ vysvětlil Minář davu.

    Hnutí Milion chvilek totiž zachraňuje českou justici, média, zajistilo, že se prezident Zeman rozhodl neudělit abolici, a teď mají na srdci střet zájmů premiéra Andreje Babiše.

    Je škoda, že Mikuláš Minář nijak nevysvětlil své tvrzení, že jeho spolek se zasloužil o to, že jsou v České republice ještě veřejnoprávní média.

    Na velké úvahy však nebyl na Václavském náměstí prostor, ohlušující pískot a křik hrály naprostý prim, a tak se člověk spíše než na slova řečníků soustředil na hluk, který začal být nepříjemný.

    Zvláště pokud jste nepropadli revoluční náladě řečníků na pódiu.

    Když se po zhruba pětačtyřiceti minutách rozhodlo, že se dav začne přesouvat na hlavní nádraží, těšil jsem se, že budu moci hluku uniknout.

    Na Václavském náměstí se demonstrující sešli k takzvanému hlasitému pochodu,...

    Pořadatelé ohlásili, že podle jejich odhadu se na místě nacházelo asi osmdesát tisíc lidí. O to více pak překvapila informace, že dole v Jindřišské ulici je pro ně připraveno půl milionu letáků.

    Dobrý den, nechcete si přečíst pravdu?

    Trochu jsem zapochyboval, že v 21. století tohle rozhodnutí dává smysl, ale opět přispěchal s vysvětlením Mikuláš Minář. „Až budete na nádraží, dejte všichni nad hlavu leták, aby byl vidět nápis ‚Demise‘, bude to jasný vzkaz,“ řekl předseda spolku a bylo jasné, proč se tisklo tolik letáků. Bude to dobře vypadat na fotkách!

    Zároveň se letáky měly rozdávat všem lidem, které demonstranti potkají. Několik takových pokusů jsem viděl a nebyly zrovna úspěšné. Milion chvilek pro demokracii je přece známé a úspěšné hnutí, speciálně v Praze je těžké najít někoho, kdo netuší, o co se jedná a proti čemu demonstruje. Takhle se měli demonstrující proměnit v jakousi podivnou verzi jehovistů, kteří kolemjdoucí oslovují s tím, zda „si nechtějí přečíst pravdu“.

    Pořadatelé rozdávali také dvanáct tisíc kříd, jimiž následně lidé měli psát své vzkazy premiérovi Babišovi. Lidé vracející se z práce tak nemuseli jen obcházet desetitisícový dav, ale museli také dávat pozor pod nohy, když se každých pár metrů někdo s křídou sklonil a začal na chodníku tvořit své dílo.

    Pořadatelé přitom s negativní reakcí Pražanů počítali a sám Mikuláš Minář takové lidi nazval „provokatéry“, demonstrující je měli hlásit policistům, kdyby vyvolávali problémy. 

    Na Václavském náměstí se demonstrující sešli k takzvanému hlasitému pochodu,...

    Těžko přitom nazývat provokatérem někoho, kdo se vrací v podvečer z práce a už na nádraží se musí prodírat hloučky pískajících demonstrantů, kteří mu navíc s úsměvem na rtech nabízejí jeden leták za druhým.

    Policie na nádraží nakonec řešila jen drobné roztržky, ale potvrdilo se, že nebylo úplně zřejmé, proti komu byl tento „hlučný pochod Prahou“ vlastně organizován.

    Nejvíce to totiž odskákali běžní Pražané, kteří spěchali z práce domů na příměstský vlak.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 1:08 čtvrtek 9. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      490
    • Super
      412
    • Tvl
      89
    • Haha
      86
    • Sladký
      51
    • Cože
      50
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz