Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Fiala se musel zbláznit! Jste neschopní, šíříte cenzuru a protiruskou hysterii, zuří Knížák

    Válka a štědrý postoj české vlády vůči Ukrajině rozdělují společnost na dva tábory a výjimkou není ani showbyznys. Poslední týdny se hojně propíraly silně proruské výroky herce Ivana Vyskočila, své si k tématu řekl třeba i Jiří Krampol. Mezi vytrvalé kritiky premiéra Petra Fialy a jeho kabinetu patří i hudebník a někdejší šéf Národní galerie Milan Knížák, který byl přitom v minulosti spjat právě s ODS. „Nastoupila cenzura, osočování oponentů a neuvážené činy vlády. Profesor Fiala se musel zbláznit,“ píše Knížák.

    Uznávaný hudebník platil za podporovatele Klausovy ODS zejména v devadesátých letech. Za minulého režimu ho úřady vedly jako nepřítele státu, zatčen byl zhruba třistakrát.

    Jenže aktuální dění ve straně se Milanu Knížákovi nesleduje dobře. A nejenom ve straně, podobně jako řada dalších, zejména starších osobností silně kritizuje celou Fialovu vládu. Nelíbí se mu velkorysá pomoc Ukrajině ani masivní protiruská opatření zasahující i do kultury či sportu.

    „V blízkosti naší země vypukla válka, o které dosud vím velmi málo, poněvadž z neznámých důvodů se rychle vetřely do naší společnosti totalitní manýry, o kterých jsem věřil, že se nemohou vrátit. Nastoupila cenzura, osočování oponentů a neuvážené činy vlády. Profesor Fiala se musel zbláznit. Jeho hra na záchrance Ukrajiny je směšná. Používá k tomu všechny legální berle, a když nejsou, rychle tvoří nové zákony,“ psal už minulý rok Knížák.

    Na dalších řádcích se zase rozepsal o tom, že je podle něj bizarní cenzurovat například ruskou kulturu.

    „Dnes u nás protiruská hysterie dosáhla takových směšných vrcholů, jako je přejmenovávání ruské zmrzliny na ukrajinskou a vysunutí ruských děl z repertoáru Národního divadla. Zapomněli na ruská vejce. Navrhuji, aby je přejmenovali na ukrajinská varlata,“ doplnil někdejší šéf Národní galerie na svých stránkách.

    Také se nechal slyšet, že mu přijde trapné chování ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

    „Petr Fiala prohlásil, že je to naše válka, ale já mu tímto odpovídám, že moje ne,“ vzkázal Knížák.

    Milan Knížák

    Ten ve svých sloupcích zdůrazňuje, že když koalice Spolu opanovala volby, měl radost, že konečně skončila vláda Andreje Babiše. Teď ale Petr Fiala jeho důvěru ztratil. Hudebník, který za ODS v roce 1998 neúspěšně kandidoval do Senátu, se do premiéra opřel i před několika měsíci v souvislosti s kauzou pětibojaře Davida Svobody, jehož ministryně obrany Jana Černochová pranýřovala za výroky o ruských sportovcích a přinutila ho jet za ukrajinskými vojáky na Libavou.

    „Aféra, kterou vyvolala kolem zcela standardního prohlášení sportovce Svobody, je ponižující pro celou naši společnost. Ukazuje, že se přes všechny vaše námitky opravdu vracíme zpátky k totalitě,“ napsal Knížák v otevřeném dopise Fialovi, kterého žádal o odvolání Černochové.

    Knížák dává od kauzy ruce pryč, on za to prý nemůže.

    „Každý občan naší republiky má právo na osobní názor, je to základní princip demokracie. Neexistuje státní názorová silnice, z které se nesmí uhnout. I zaměstnanec Ministerstva vnitra a obrany může říkat, co si myslí, pokud neprozrazuje státní tajemství. Pokud uhneme, byť jen o milimetr, z cesty osobní svobody, dopouštíme se tím zločinu proti demokracii. Vaším jednáním zabíjíte pravdu a svobodu,“ pokračoval dále.

    „Byl jsem šťasten, když skončila hegemonie Andreje Babiše a nastoupila vaše koalice. I když s ní v mnohém nesouhlasím, čekal jsem poctivý a otevřený způsob vládnutí. Bohužel... Nejste schopni vládnout. Uvědomuji si však, že by demise celé vlády znamenala obecnou destabilizaci, proto žádám jen o okamžitou demisi ministryně války Jany Černochové. Stydím se za to, že reprezentuje náš stát,“ uzavřel Knížák.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 5. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      502
    • Trapas
      40
    • Cože
      23
    • Tvl
      19
    • Haha
      14
    • Sladký
      11