Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Audit v Hniličkově agentuře: Rozfofrovaly se miliony za limuzíny, počítače a odměny

    Milan Hnilička o své místo poslance již přišel. | foto: Profimedia.cz

    Když bývalý hokejový brankář, poslanec a funkcionář Milan Hnilička nastupoval do čela Národní sportovní agentury, měl jistě velké plány, jak přilepšit českému sportu. Z kontroly Ministerstva financí však vyplynulo, že úřad utrácel i na místech, kde to nebylo třeba. Například za limuzíny, luxusní notebooky nebo předražené prezentace, kdy jedna strana vyšla na 12 tisíc korun, informoval iRozhlas.cz.

    Ševče, drž se svého kopyta!

    Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

    To je jen pár rčení a lidových moudrostí, kterých se bývalý hokejový brankář, sportovní manažer a poslanec Milan Hnilička bohužel ani trochu nedržel. Podle závěrů kontroly Ministerstva financí si coby šéf Národní sportovní agentury ukrojil hodně velké sousto. Jeho úřad utratil miliony za limuzíny, notebooky a další věci, aniž by jeho zástupci doložili, jestli byly opravdu potřeba. Poté, co trochu utichl humbuk kolem papalášské oslavy v teplickém hotelu během lockdownu, tak řeší další vážný problém.

    Významným výdajem byla například Hniličkova prezentace k představení plánu vybudování multifunkčních hal. Od firmy Economic Impact si bývalý předseda nechal vypracovat čtyřstránkovou prezentaci v aplikaci PowerPoint, kdy za každou stránku zaplatila agentura 12 375 korun. Prezentace přitom vycházela ze zdrojů samotné NSA.

    V listopadu 2019 si agentura pořídila také tři automobily. Za služební vozy Škoda Superb III zaplatila 1 965 000 korun bez DPH. Zvlášť pak nakoupila od stejného dodavatele pneumatiky s disky za 151 tisíc. Zakázky byly podle finančních kontrolorů oddělené, aby se agentura vešla do dvoumilionového limitu a mohla vozy pořídit bez výběrového řízení.

    Další peníze z eráru byly utraceny na přezutí, které vyšlo na 39 tisíc korun bez daně. Závěry ministerstva označila agentura za spekulace, prý jednala podle zákona. Vysvětlila také, že se jednalo o ojetá auta, což prý bylo velmi hospodárné řešení.

    Milan Hnilička

    Agentura nevysvětlila ani to, proč nakoupila prémiové mobily iPhone, notebook Apple MacBook za 72 tisíc korun a iPady s příslušenstvím za 45 tisíc korun, obzvláště když polovinu iPadů dosud nepřidělila žádnému zaměstnanci.

    Kontroloři ve své zprávě, již citoval server iRozhlas.cz, konstatovali, že se agentura při nákupu elektroniky nerozhodovala podle funkcí a parametrů, které ke své práci potřebuje, ale podle osobních preferencí konkrétní značky.

    NSA tvrdí, že výrobky Apple zvolila kvůli vyššímu zabezpečení. Jenže zároveň přiznává, že žádný seznam požadovaných parametrů nesepsala. Dohodla se na nich prý jen ústně. Proč? „V době sestavování požadavků na mobilní telefony neměla NSA ještě žádnou výpočetní techniku, kam by své požadavky zaznamenala,“ vysvětlili její zástupci.

    Štědrá byla NSA také vůči svým zaměstnancům. Za roky 2019 a 2020 s nimi uzavřela nad rámec jejich pracovních smluv ještě 84 dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti, za což vyplatila celkem bezmála čtyři miliony korun.

    Jeden z řidičů tak dostal 10 tisíc korun za „stěhování kancelářského nábytku a vybavení“, další zaměstnanec si přišel na 108 tisíc za tři měsíce „poradenské činnosti v oblasti práva“, jiný na 114 tisíc za tři měsíce „odborných konzultací a poradenství v oblasti sportu“.

    Bývalý hokejový brankář a exposlanec se k výsledkům kontroly zatím nevyjádřil. Hnilička, který v čele agentury skončil 17. května na vlastní žádost, nezvedal telefony ani neodpovídal na SMS.

    Proti výsledkům kontroly podala NSA námitky, Ministerstvo financí ale většinu z nich zamítlo. „Ve dvou případech bylo námitkám částečně vyhověno. Ve zbylých třiceti případech byly námitky zamítnuty,“ sdělil Radiožurnálu ve středu mluvčí resortu Šimon Blecha s tím, že teď agentura musí zjednat nápravu a zamezit tomu, aby k něčemu podobnému už v budoucnu nedocházelo. 

    Hrozí jí také pokuty. Jednotlivá zjištění Ministerstvo financí předá Státnímu úřadu inspekce práce, Národnímu archivu, finančnímu úřadu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Ministerstvu vnitra.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:18 pátek 24. září 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      8
    • Tvl
      4
    • Haha
      1
    • Super
      0
    • Cože
      0
    • Sladký
      0