Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sekta a okrašlovací spolek: Minář to za „Pro ČR“ opět schytal ze všech stran

    Politická dráha nejznámějšího českého demonstranta Mikuláše Mináře začíná dostávat reálné základy. Aktuálně stojí v čele spolku Pro ČR, který je podle jeho slov přípravou na subjekt, s nímž chce příští rok kandidovat do Poslanecké sněmovny. Jenže co se ohlasů týče, projekt zatím působí spíše jako fiasko, které dostává pohlavky i ze všech koutů opozice.

    Už Minářovo avízo, že hodlá vstoupit do politiky, vyvolalo mezi opozicí rozruch. Na ryšavém demonstrantovi nenechal nit suchou ani šéf ODS Petr Fiala nebo jedna z nejvýraznějších tváří topky Miroslav Kalousek. 

    Mináře ale kritika, že akorát ještě více rozštěpí opozici, nijak neodradila. A představil projekt Pro ČR.

    „Teď připravíme, co je třeba na start. Nové politické hnutí vznikne, jenom když nám povíte, že to chcete. Půjdeme se vás zeptat. Do politiky nevstoupíme proto, že si to zaplatí nějaký miliardář nebo že si pár lidí v obleku a kravatě řekne, že chce spasit svět,“ informoval Minář na Twitteru.

    „Ne, tohle ještě není žádná politická strana ani hnutí. Jenom potřebujeme právnickou osobu, abychom všechno mohli připravit a mít například transparentní účet,“ dodal. 

    A schytal to znovu.

    „Historie okrašlovacích spolků sahá do poloviny 19. století. Komunisté je zakázali v raných 50. létech, kdy krásu střídala příšernost, na jejíž počest také vznikaly spolky. Okrašlovací spolky nyní zažívají svou renesanci, po republice je jich už víc než 2000,“ píše třeba expremiér Mirek Topolánek.

    Některým diskutujícím Minářův spolek připomíná něco trochu jiného než okrašlovací spolky.

    „Přesně takto to definoval Adolf Hitler v roce 1933 se stranou NSDAP. Chceme silné, bezpečné a svobodné Německo,“ komentuje Marek Spáčil.

    Europoslanec Jan Zahradil (ODS) se zase domnívá, že by Minář mohl stanout spíše v čele sekty než politického hnutí.

    „Pan Minář založil další hnutí. Ale ještě neví, jestli s ním půjde do voleb. Až co na to lidi. Když sleduji, co se z něj řine v posledních dnech, jsem fakt rád, že jsem tomu loni a letos nepodlehl a nebyl ani jednou panáčkovat na některém z těch jeho shromáždění. Ten má slušně našlápnuto skončit jako vůdce nějaké sekty,“ píše Zahradil.

    Mikuláš Minář

    Podle někdejší ministryně Džamily Stehlíkové se Minářovi povedl kousek, z něhož bude mít mimořádnou radost premiér Andrej Babiš.

    „Náš kvazi mesiáš Minář založil spolek Pro ČR. Bez Čižinského. Zůstal tedy solitér. Kdo by se chtěl umazat? Minář předvedl, kterak chce stmelovat demokratickou opozici proti populistovi Babišovi: ještě více ji drolit až rozdrolit. Skvělý probabišovský výkon,“ kroutí hlavou Stehlíková.

    Jako iniciativu tak akorát na rozštěpení opozice vidí Minářův počin většina lidí. Pro Babiše jde po prvních vzájemných útocích dvou opozičních koaličních bloků skutečně o dobrou zprávu. Minář ale srší nadšením do práce.

    „Vršíte jednu lež a výmluvu na druhou. Pravdu ale není možné skrývat donekonečna. V těchto dnech vychází na světlo. Ztratili jste naši důvěru. Selhali jste. My to teď nějak překlepeme. Ale pak nás čeká nový začátek,“ vzkázal před pár dny.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:43 středa 24. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      102
    • Trapas
      33
    • Super
      29
    • Sladký
      22
    • Tvl
      22
    • Cože
      20
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...