Středa 1. května 2024, Svátek práce

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ministr Bek a státem placený „luxus“ na Břevnově: Tady se s manželkou vodili už před lety!

    Stát platí za služební byt Mikuláše Beka přes 57 tisíc korun. Ministr školství argumentuje tím, že tam žije s celou rodinou. | foto: Pavel Dvořák, Tilen Vajt

    Z celé vlády má nejdražší služební bydlení, dává za něj ale dokonce více než sousedi. Ministr školství Mikuláš Bek se hájí, že za byt na Břevnově, realitní kanceláří popisovaný jako „luxusní“, jde ze státní kasy 57 tisíc korun měsíčně proto, že tam bydlí i s celou svojí rodinou. Pražskou čtvrť si očividně někdejší rektor Masarykovy univerzity s manželkou oblíbili. Právě zde vyšel před lety jejich vztah najevo.

    Informaci o tom, jak dobře si ministr školství ve služebním třípokojovém bytě s garáží žije, přinesl deník MF Dnes. Ten spočítal, že stát platí za Bekovo bydlení 57 100 korun měsíčně, což je nejvíce ze všech členů vlády.

    Diví se i sousedé, které deník oslovil. Shodli se totiž, že za stejně velký byt platí o dost méně. Podle makléřů se průměr v lokalitě pohybuje na zhruba 35 tisících měsíčně.

    Proč platí více než sousedé, to Mikuláš Bek na dotaz MF Dnes vysvětlit nedokázal. Nejvíce ze všech členů vlády prý ale platí proto, že s ním ve služebním bytě žije celá rodina.

    „Z mého pohledu není rozumné, aby ministr, když má malé dítě, opustil rodinu a žil s ní pouze o víkendech nebo jednou za čtrnáct dní o víkendu. Takže většina ministrů má bydlení, které odpovídá potřebě jednoho člověka a já od začátku působení ve vládě potřebuji byt, který umožňuje fungování i s rodinou, což je tři plus kuchyňský kout o osmdesáti metrech čtverečních,“ sdělil ministr.

    Ministr školství Mikuláš Bek žije na Břevnově v bytě, který realitní kanceláře popisují jako luxusní.

    Dítě má ministr se svou současnou manželkou Markétou Majerovou. A pojí se s tím jedna lehce pikantní shoda náhod. Právě na Břevnově, kde spolu teď ve služebním bytě žijí, je před šesti lety vůbec poprvé vyfotili fotografové Expresu.

    Stát platí za služební byt ministra školství Mikuláše Beka přes 57 tisíc korun.

    Majerová tehdy byla mluvčí společnosti Scio, Bek zase rektorem Masarykovy univerzity v Brně. Ženatým rektorem. Ovšem právě v reakci na články tehdy oznámil, že se ve skutečnosti rozvádí.

    Dodal nicméně, že vztah s téměř o dvacet let mladší partnerkou není příčinou rozvodu. Potkal ji prý až poté, co se se svou exmanželkou rozešel.

    Manželé rádi tráví čas na golfu.

    „Po dlouhé erozi a krizi na podzim fakticky skončilo rozchodem mé manželství se ženou, které si moc vážím a za mnohé jí vděčím. Rozvádím se. A během listopadu jsme se pak sblížili s mojí současnou partnerkou, jíž je Markéta Majerová. Markéta není příčinou krize mého manželství. Náš vztah je následkem toho, že jsem si ve svém životě udělal po dlouhém trápení pořádek,“ uvedl tehdy.

    Fotogalerie