Středa 8. května 2024, Den vítězství

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    S migranty se na našem území roztrhl pytel: „Invaze,“ píší Češi! Jak s nimi nakládá policie?

    Osmačtyřicet migrantů v Podivíně, tři Maročané v podvozku kamionu na D11, pět Afghánců na Ústecku nebo nově devítka běženců v Hostivici u Prahy. A spousta dalších případů. S migranty zachycenými na území Česka se v posledních měsících roztrhl pytel, a přestože většinou zemí pouze projíždějí, mezi Čechy vzbuzují rostoucí statistiky rozruch. Co se s migranty takto zachycenými na našem území děje?

    Policie zachytila méně či více početných skupin migrantů během posledních měsíců hned několik. Celý loňský rok byl rekordní, čísla začala růst zejména na podzim. Tehdy jen v prvním listopadovém týdnu policisté zadrželi celkem šestadevadesát běženců.

    Poprask způsobil zejména případ, kdy celníci na jihu Moravy během rutinní kontroly návěsu kamionu našli osmačtyřicet lidí.

    Jednatřicet z nich se hlásilo k syrské státní příslušnosti, zbytek k turecké, odkud kamion také pocházel. Jednalo se o sedmačtyřicet mladých mužů a jednu ženu. 

    Mezitím se objevilo několik dalších případů a naposledy ve středu u Hostivice vyskákalo ze srbského kamionu devět běženců, které policie okamžitě zadržela.

    Policista kontroluje jednomu z migrantů doklady.

    V hodně ostrých a rozvášněných diskuzích lidé kroutí hlavou nad tím, že téměř ve všech případech jde o mladé muže.

    „Zajímavé, že jsou to snad vždy jen chlapi. To jsou takoví srabi a ty ženské tam nechají?“ ptá se v diskuzi Jana.

    „Ono to funguje trochu jinak, přijedou sem, zajistí si žádost o azyl, a pokud jim projde, pošlou dopis a pozvou si sem celou rodinu,“ vysvětluje jí Jiří, jak se podle něj věci mají.

    Kontrola a vyhoštění

    Jak je známo, drtivá většina migrantů Českou republikou pouze projíždí, jejich vysněnou destinací bývá Německo. Co se s nimi ale stane, když je zde policisté zadrží?

    „Jednotlivé odbory cizinecké policie s nimi vedou řízení. Většina z nich je pak na základě readmisních dohod navrácena do státu, ze kterého přišli. Cesta toho vozidla, ve kterém přijeli, je trasována,“ řekla nám tisková mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová.

    Migranti zadržení u Vyškova

    V rámci řízení policisté ověřují migrantovu totožnost. Také zjišťují, zda nemá v jiné zemi zažádáno o azyl, součástí čehož je i odebírání otisků prstů.

    Do dvou dnů ale musí být zajištěný cizinec propuštěn, policie tak během té doby rozhodne buď o vyhoštění, nebo o umístění do zařízení pro zajištění cizinců. Tam pak migrant tráví čas, během něhož policisté administrativně řeší další postup.

    Čtveřice zadržených Afghánců u Otrokovic

    Právě na základě readmisních dohod pak může policie během pár dní migranty vrátit sousední zemi, ze které přijeli. 

    „Záleží také na tom, jestli se jedná o tranzitní nelegální migraci, nebo u sebe ti lidé mají například platné cestovní doklady a bylo zjištěno, že porušili ochranné opatření vstupu na území České republiky. Pak jim je vydán výjezdní příkaz a Českou republiku musí opustit. Anebo mohou být navráceni do země původu,“ říká Grecmanová.

    Migranti zadržení v Podivíně na Břeclavsku

    Podle stránek Ministerstva vnitra musí být migranti, které policie zadržela, území Česka opustit v řádu týdnů.

    „V případě, že je v rámci správního řízení rozhodnuto o vyhoštění, doba na vycestování z území ČR se stanovuje v rozsahu od sedmi do šedesáti dnů. Tato doba záleží na okolnostech, jako je rodina, cestovní možnosti, zdravotní stav,“ stojí na stránkách.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:39 pondělí 31. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      86
    • Trapas
      48
    • Haha
      24
    • Super
      22
    • Cože
      16
    • Sladký
      11