Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jurečkovo hlasité mlčení: Pařbu v den střelby se snaží nechat vyšumět, lidé ho bombardují

    Marian Jurečka | foto: Mafra

    Je to sice oxymóron, ale danou situaci vystihuje perfektně. Čím více ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (42) ignoruje dotazy novinářů i veřejnosti, tím více si zatápí pod vlastním kotlem. Vánoční večírek resortu s rautem za 400 tisíc korun, kde se juchalo i v době střelby na Filozofické fakultě a především po ní, odmítá vysvětlit a tváří se, jako by se vlastně vůbec nic nestalo.

    Zatímco v celé zemi se ve čtvrtek 21. prosince zastavil čas, rušila se sportovní utkání a třeba premiér Fiala či ministr vnitra Rakušan okamžitě zrušili veškerý program a zamířili na místo, Jurečka se bavil na vánočním večírku ministerstva. Na případ upozornil Blesk.cz.

    Ministra od stotisícového rautu vytrhlo až mimořádné jednání vlády v devět hodin večer. Střelba přitom začala už krátce po třetí. A byť se tisková mluvčí resortu Kateřina Procházková dušovala, že večírek skončil předčasně, Extra.cz přineslo video, jak zaměstnanci v budově ministerstva trsají jako o život ještě krátce před půlnocí.

    Právě Blesk Jurečku poslední dny bombardoval dotazy na večírek, odpověď ale přišla opět pouze od mluvčí. A stálo v ní, že ministr má volno a o svátcích se chce věnovat rodině...

    Na sociálních síti X (dříve Twitter) se šéf lidovců ozval s Novým rokem. Ve statusu si pochválil projev prezidenta Petra Pavla s tím, že jsme si konečně po letech mohli vyslechnout zajímavá slova hlavy státu, což je evidentní narážka na Pavlova předchůdce Miloše Zemana. Jenže ani Pavel, ani Zeman tématem diskuze pod příspěvkem zdaleka nejsou.

    „Á, pan morálně vyprázdněný jedinec nám vylezl z nory. Jak se vám juchalo v době piety z peněz, o které jste okradl důchodce?“ stojí v jednom z prvních, ale zdaleka ne posledních komentářů. Ty další většinou glosují, že ministr se „konečně probral z večírku“ nebo se ptají, zda si ho užil.

    Tu samou sprchu schytal Jurečka také na Facebooku, kde se dokonce pochválil, jaké normy se mu v uplynulém roce podařilo prosadit. Alespoň tam se ke kauze vyjádřil, byť nijak konkrétně a v podstatě jen interpretoval slova své tiskové mluvčí.

    „Rád bych uvedl na pravou míru komentáře, které se tu objevují ohledně vánočního večírku na resortu práce a sociálních věcí. Večírek byl naplánovaný několik měsíců dopředu, začal ještě před začátkem střelby na FF UK a vzhledem k tragické události byl ukončen předčasně. Mrzí mě, pokud je událost interpretována jinak nebo ohledně ní kolují jiné nepravdivé informace,“ napsal Jurečka.

    Co konkrétně myslel oněmi nepravdivými informacemi, je otázkou.

    Fotogalerie