Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koukalová & Konečný: To je blbý, to se bude líbit. Volný se ani nemusel moc snažit, ale ovládl davy

    Blbým někdy patří svět, to je sociální úkaz, kdy se poslanec, o němž jste dříve neslyšeli a možná ani nezaznamenali, že utekl od Okamury, porve v Poslanecké sněmovně, chodí na prasáka bez roušky a následně se stane tím nejznámějším ze sněmovny.

    Problém poslance Lubomíra Volného (47) je asi v tom, že ho všichni podcenili. Na základě jednoho minutového videa s Hanzelem desítkou, kde se prali o mikrofon, vznikl dojem, že se jedná o dalšího ťunťu, kterému se budeme smát. Nakonec se ukázalo, že je politicky zcela zdatný, což ihned potvrdil v rozhovoru pro server DVTV s Martinem Veselovským. Ten se na něj dostatečně nepřipravil a předpokládal, že Volného s jeho manýry slupne jako malinu, když na něj ohledně nošení roušek vytáhne poslanecký řád a tím ho umlátí k smrti.

    Volný ale musel překvapit zejména svoje odpůrce tím, že předvedl vysokou školu politiky, odpovídal v krátkých větách, zcela neemotivně, jasně sděloval svoje myšlenky, nenechal se zaskočit žádnou otázkou a celý svůj výstup korunoval tím, že Veselovský je členem správní rady Nadace Open Society Fund Praha, již založil George Soros.

    My nebudeme řešit, jestli je to dobře, nebo špatně, případně zda to má, či nemá vliv. Pointa je, že Volný přišel na svůj první velký výstup připraven lépe, než kdo kdy čekal.

    Z politika z videa o flákanci se stal fenomén celé scény během pár dní, kdy dokázal vystoupit na všech hlavních televizních kanálech včetně naprostého deklasování Pavla Novotného na stanici CNN Prima News.

    Ti dva se sešli v živém půlhodinovém rozhovoru a starosta Řeporyjí se tam zmohl akorát na výkřiky zezadu od stolu. Volný, aniž by to bylo v jeho zájmu, ukončil Novotného snahy se vlámat do vysoké politiky. I starostovi skalní fanoušci byli najednou zajedno v tom, že hrubiánský poslanec svými zcela chladnými reakcemi na Novotného provokace prokázal, kde je starostova největší slabina. Poštěkávání je super třeba na Facebooku nebo na Twitteru, ale do debaty, natož televizní, se hodí asi jako jeptiška do bordelu.

    Jak je ale vlastně možné, že Volný, který má do gentlemana sám daleko a jeho výroky se dají označit spíše ze demagogii než za cokoliv jiného, je najednou tak úspěšný a vyrostla nám tu jakási nová hvězda, aniž by o to někdo stál?

    Předně je srozumitelný, vypůjčí si slova pár odborníků, která zasadí do svého monologu, a hlavně umí kolem sebe shromažďovat stádo slovy: Já vám chci pomoct, já to chci zastavit. Předvádí sám to, co by měla dělat celá opozice, tedy hlavně se nesmekat jako úhoř tím, že řeknu, že nechci nouzový stav, ale zároveň odmítnu převzít odpovědnost. Absolutně ovládl celou Poslaneckou sněmovnu během projednávání o prodloužení nouzového stavu, byl u pultíku častěji než představitelé stran. Neustále na něj někdo reagoval a on dokázal, aby na něj reagovali celý den, až to jeden z nich nevydržel a trefně prohlásil, že nezařazený poslanec Volný pro sebe ukradl celou show.

    Kdyby měl dostatek času a peněz na to, založit stranu, mohl by slušně ubrat Okamurově SPD, ČSSD a komunistům, kteří by zaplakali nad jeho uměním, jak se v rychlém čase stát lidovým hrdinou a rebelii povýšit na vyšší princip. Hlavně když v tom jsou věci jako občanská svoboda a boj za naše práva, na to slyší každý s vysokou školou života.

    Vyhrocené doby vždycky porodí politiky typu Lubomíra Volného, se stejně vyhroceným přístupem se mu dostane vícero uší, do nichž lze našeptávat. Nemusíte s ním v ničem souhlasit, ale nejde mu upřít schopnost ovládnout davy, kdy sice nechceme teď malovat Volného na zeď, ale tušíme, že Mikuláš Minář má velký problém. Chtěl ovládnout celé jaro se svým novým ansámblem a jakousi peticí Lidé PRO, ale pak se zjevil ostravský chachar, který jen sám bez pomocníků cloumá mikrofonem, prská na sněmovní pultík a za zády má dav, jenž vyráží na své křížové tažení po sociálních sítích, aniž by někdo dal povel do boje.

    To je blbý, to se bude líbit, říkával Werich. Je to blbý a líbí se to, ale co hůř, během pandemie, kdy jsme všichni už rok doma a učíme se péct chleba a rohlíky, jeho vliv kyne rychleji než to vaše smutné těsto v misce po babičce.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:12 neděle 18. července 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      94
    • Trapas
      30
    • Haha
      8
    • Tvl
      8
    • Sladký
      7
    • Cože
      4