Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sněmovna v duhové: Pekarová vítala podporovatele LGBT z řad církve, dorazil Vystrčil i Richterová

    Markéta Pekarová Adamová ve Sněmovně hostila autora projektu Víra v barvách duhy Tobiáše Frýdla. Akci moderoval Jan Cina a Ester Janečková a dorazil i Miloš Vystrčil. | foto: Tilen Vajt, Pavel Dvořák

    Uspěli, neuspěli... Poslaneckou sněmovnou před dvěma týdny zákon o manželství pro všechny neprošel, místo něj uspěl kompromis, díky němuž budou homosexuálové moct uzavírat partnerství. Šéfka dolní komory parlamentu Markéta Pekarová Adamová ale v boji za práva LGBT komunity pokračuje dál. Pozvala si Tobiáše Frýdla, autora projektu Víra v barvách duhy, který se snaží o osvětu ohledně homosexuality v církvi.

    Tobiáš Frýdl, jehož otcem je farář, se do projektu pustil na vlastní pěst i přes svůj nízký věk. A sklízí úspěch. Podařilo se mu oslovit několik představitelů církve, kteří se neváhali do osvětové kampaně zapojit.

    Právě několik z nich se objevilo i na včerejší prezentaci Tobiášova audiovizuálního projektu, ve kterém nejrůznější kněze, faráře, kazatele či teology zpovídá. A oni nabízejí svůj pohled na to, proč a jak se zasazovat o to, aby se církev otevřela i komunitě LGBT.

    Jan Cina, Tobiáš Frýdl

    Protože zákon o manželství pro všechny ve Sněmovně selhal, prošel ve velmi osekané podobě a teď ho mají na stole senátoři, rozhodl se autor projektu společně s Markétou Pekarovou zacílit i na ně. Šéfka Sněmovny tak v průběhu akce přivítala i předsedu Senátu Miloše Vystrčila.

    Markéta Pekarová uvítala na prezentaci i Miloše Vystrčila.

    „Původně jsme akci cílili spíše na poslance, protože je ale zákon už v Senátu, rozhodli jsme se ji rozšířit právě i na senátory. Mám proto velkou radost, že dorazil i předseda Senátu pan Miloš Vystrčil,“ nechal se slyšet Frýdl.

    Další známou tváří byla pirátská poslankyně Olga Richterová. Akci moderoval herec Jan Cina, který se sám netají homosexuální orientací, a legendární Ester Janečková.

    Dorazila i pirátka Olga Richterová.

    „Praktikující věřící a podporovatelé manželství pro všechny nepředstavují dva oddělené světy. Ve skutečnosti se naopak mnoho zastánců stejnopohlavních párů k různým církvím aktivně hlásí,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

    Ester Janečková, Jan Cina

    „Zásadní pro překonání předsudků je vést spolu dialog, naslouchat si a respektovat se navzájem. Všichni žijeme v jednom světě a ten není černobílý. I to projekt Víra v barvách duhy zcela jasně a názorně ukazuje. Právě proto jsem jej v Poslanecké sněmovně velice ráda podpořila svou záštitou,“ dodala.

    Fotogalerie