Středa 8. května 2024, Den vítězství

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kristýna (23) bojuje s rakovinou kůže: Bere 12 prášků denně a varuje před krémy od influencerek

    Kristýna z Brna bojuje se zákeřnou rakovinou kůže. | foto: Instagram

    Kristýna Č. (23) už několik let bojuje se zákeřným onemocněním. Na konci roku 2018 jí po odstranění znaménka lékaři diagnostikovali rakovinu kůže, a to agresivní formu zvanou melanom. Pro rodačku z Brna začal koloběh na onkologii začátkem roku 2019, přičemž v březnu jako čerstvě devatenáctiletá dívka podstoupila operaci, při které jí lékaři odstranili znaménko spolu s částí potních žláz z obou podpaždí. Když už si myslela, že má konečně vyhráno, přišla další krutá rána v podobě nálezu na plicích...

    Kristýno, kdy a jak jste přišla na to, že máte melanom? Byla to náhoda?

    Přišla jsem na to díky tehdy ještě dětskému lékaři, v osmnácti letech. Tehdy mi při poslechu dechu našel na zádech špatné znaménko. Poté mě poslal na kožní a následně mi bylo znaménko chirurgicky vyříznuto. Díky výsledku z histologie bylo zjištěno, že se jedná o maligní melanom.

    Jaké byly vaše první myšlenky, když vám lékařka oznámila výsledky histologie?

    Myslím si, že tyto myšlenky nedokážu ani pořádně popsat. Bylo mi hrozně, přece jen mi bylo 18 let a někdo mi oznámil, že mám rakovinu. Vlastně jsem pořádně nevěděla, co mě čeká a hlavou se mi honilo jen to nejhorší. Byla jsem opravdu zlomená.

    Co následovalo poté, když jste se dozvěděla, že máte zhoubný maligní melanom?

    Jakmile mi lékaři oznámili moji diagnózu, byla jsem poslána na onkologii (MOU), kde jsem předstoupila před komisi. Tam mi bylo oznámeno, že bude potřebná operace.

    Vaše 19. narozeniny jste oslavila s vědomím, že o několik dní později musíte podstoupit operaci. Měla jste vůbec chuť něco slavit?

    Možná by někdo tuhle chuť neměl, ale já jsem velice vděčná za svojí psychiku. Stačí mi pár dní na to, abych se zase zvedla na nohy a žila normální život. Samozřejmě, že mi sem tam běhala hlavou nějaká špatná myšlenka. Ale ano, narozeniny jsem dokázala oslavit naprosto normálně. Byla přede mnou operace a já si chtěla ještě užít pěkný čas s přáteli.

    Jak proběhla samotná operace a následná rekonvalescence?

    V den operace mi bylo provedeno ještě PET CT vyšetření. Jedná se o vyšetření s kontrastní látkou, která je vpuštěná do těla a díky ní se další nálezy na CT „rozsvítí“. Já bohužel další dva nálezy měla, a to u obou podpaží, přesněji v potních žlázách. Operace probíhala tak, že původní nález mi ještě více vyřízli, aby tam nic nezůstalo a následně mi byla vybraná nějaká část potních žláz z obou podpaží. Následná rekonvalescence by byla naprosto v pořádku a bez problému, jenže jsem dostala samovstřebávací stehy a na zádech je moje tělo nepřijalo. Díky tomu se mi celá jizva rozjela a začala hnisat. Musela jsem zajít na chirurgii, aby mi zbytek stehů vytáhli a ránu vyčistili. Poté už bylo vše v pořádku. Jen jsem dlouhou dobu bojovala s tím, jak tuhle škaredou jizvu zakrýt. Teď už se tomu směji a je to část mě.

    Kristýna má na zádech velkou jizvu, se kterou se musela naučit žít.

    Následně jste zažila krásné tři roky, během nichž jste poznala svého přítele, za kterého jste se provdala. Kdy jste mu řekla o svém životním příběhu a jaká byla jeho reakce?

    O svém životním příběhu jsem mu řekla hned na prvním rande. Přece jen nebudete s někým chodit půl roku a poté mu řeknete „jo a mám rakovinu, která se může kdykoliv vrátit.“ O všem věděl hned, aby měl čas si říct, jestli do toho chce jít, nebo ne. Popravdě jeho reakci si už moc nepamatuji, bylo to asi tak, jak by se zachoval každý, mrzelo ho to a byl překvapen. Naštěstí i přesto se mnou chtěl být.

    Když už to vypadalo, že má vše šťastný konec, přišla další krutá rána v podobě nálezu na plicích. Měla jste nějaké potíže, nebo se jednalo o běžnou kontrolu?

    Potíže jsem neměla žádné, jednalo se o běžné vyšetření. Vyšetření jsem vlastně absolvovala po svatbě z důvodu toho, jestli mohu otěhotnět. Nikoho nenapadlo, že by se něco mohlo najít, když jsem měla 3 roky klid. Byla to pro mne zase naprostá rána.

    Co všechno jste musela následně podstoupit?

    Musela jsem podstoupit operační zákrok, který spočíval v tom, že mi museli během zákroku roztáhnout žebra a vytáhnout mi ven kus plíce. U tohohle zákroku bylo ale vše jinak než před 3 lety. Bylo to vše více náročné, jak psychicky, tak po rekonvalescenční stránce. Poté jsem měla mít 12 měsíců imunoléčby, která měla zabránit dalším novým nálezům, ale nepodařilo se.

    Kristýna měla po druhé operaci ukrutné bolesti.

    V nemocnici si poležela týden.

    V jakém stádiu léčby jste dnes?

    Momentálně jsem na bioléčbě, beru 12 tablet denně. První dva měsíce byly pro mě velice náročné skrz vedlejší účinky, ale konečně si moje tělo na léčbu zvyklo. No a všichni doufáme a věříme, že tato léčba zabere.

    Jaké jsou vaše šance na uzdravení?

    Když mi doktor oznamoval další smutnou zprávu o několika nálezech na plicích. Řekl mi, že mi nebude oznamovat, kolik času mi zbývá, když léčba nezabere. Také mi řekl, že pravděpodobnost úspěšnosti léčby je cca 85%. Takže všichni věříme a doufáme, že tomu tak bude.

    Psychika hraje v průběhu léčby velmi důležitou roli. Jak moc náročné je pro vás nastavit vaši mysl pozitivním směrem?

    Jak už jsem říkala předtím, jsem velice ráda za nastavení své hlavy a psychického stavu. Samozřejmě, že teď to pro mne bylo více náročné a nebylo to tak jednoduché, ale mám pozitivní myšlení. Momentálně jsem nastavena tak, že vše dopadne dobře a jinak to nebude. Užívám si života a kromě léku byste na mne nepoznali, že mám rakovinu.

    Kristýna bere 12 tablet denně.

    Kristýna bere 9 prášků ráno a 3 večer.

    Co vás nejvíc drží nad vodou?

    Nejvíc je to samozřejmě můj manžel, pejsek, rodina a přátele. Přece bych je tady nemohla nechat. Takže proto dělám maximum a jsem nastavená jen pozitivně.

    O své vážné nemoci jste se rozhodla otevřeně mluvit na sociálních sítích. Jakou zpětnou vazbu dostáváte?

    Musím říct, že jsem to vůbec nečekala, ale dostávám jen pozitivní ohlasy. Jsem naprosto překvapená kolik lidí, lékařů a pacientů s podobným příběhem mi píší a děkují mi za můj příběh a osvětu v tomto tématu.

    Myslíte si, že lidé v Česku riziko vzniku melanomu podceňují?

    Ano, podceňují a to velice. Znám plno lidí co mi řeknou, ale já se nespálím, mně nic takového nehrozí. Jenže spálení opravdu není to hlavní, co rakovinu kůže odstartuje. Je to právě to časté vystavování se na sluníčku bez jakékoliv ochrany (SPF).

    Co byste vzkázala těm, kteří nepoužívají žádnou ochranu před sluncem a UV zářením?

    Rozhodně bych jim vzkázala, že by měli co nejdříve začít. A pokud tomu stále nevěří, ať si přečtou alespoň základní informace o rakovině kůže. Nejlépe si mohou přečíst můj příběh na instagramu: melanom_a_ja, který je celý podle skutečné události. Prosím chraňte se před sluníčkem a choďte na pravidelné kontroly se znaménky. A určitě se nemažte těmi super opalovacími máslíčky, které vám doporučuje každá druhá influencerka. Ve většině žádná ochrana není a akorát vám to ubližuje! Nedopadněte jako já.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 pondělí 13. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      33
    • Haha
      4
    • Tvl
      4
    • Cože
      2
    • Trapas
      2
    • Sladký
      2