Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Reportáž z Londýna: Ulice plné mužů se samopaly! Strach z odpůrců krále i zelených teroristů

    Britská policie se bojí demonstrantů, kteří chtějí zneužít korunovaci krále Karla III. Vlevo policisté odvlékají klimatického aktivistu, který blokoval dopravu u Parliament Square. Vpravo je četa po zuby ozbrojených vojáků na obědové pauze ve fastfoodu Leon. | foto: koláž Expresu

    Záplava turistů, všude britské vlajky, stany u Buckinghamského paláce a rušno snad ve všech parcích, kde budou stát velkoplošné obrazovky. Ale také tisíce ozbrojenců a poměrně napjatá atmosféra. Tak vypadá Londýn jen několik posledních hodin před velkolepou korunovací krále Karla III. Proč tomu tak je? To redakce Expres.cz zjišťovala přímo v ulicích hlavního města!

    V první řadě je třeba říct, že pokud někdo pochybuje o smyslu monarchie a jejím přínosu pro Velkou Británii, měl by se jet do Londýna podívat.

    Korunovace nového krále zemi neuvěřitelně semkla a podobně jako každá jiná královská událost v Britech probudila vlasteneckého ducha. Státní vlaječky či ty s podobiznou Karla III. visí kompletně všude. Od letiště přes venkovské baráčky cestou do centra po snad úplně každou hospodu, luxusní restauraci či kterýkoliv obchod, s čímkoliv si jen představíte.

    A to si vezměte, že Karel je podle nejrůznějších průzkumů o něco méně oblíbeným členem královské rodiny...

    Korunovací krále Karla III. žije celý Londýn.

    Často se v souvislosti s korunovací řeší peníze a kolik že to zase bude ta královská rodina vládní kasu stát. Pravda, jedná se o zřejmě největší bezpečnostní operaci v historii Británie, a to zákonitě nemůže být levná záležitost.

    Jenže ulice Londýna jsou narvané k prasknutí, mnohem více než jindy. Tisíce turistů přijely čistě jen kvůli tomu, aby lidé zažili královskou atmosféru, a kdoví, třeba i zahlédli někoho z královské rodiny.

    „Dlouho jsme chtěli do Londýna vyrazit, baví nás si o královské rodině číst, sledovali jsme seriál Koruna. Řekli jsme si, proč to nezkusit teď, když je korunovace. Lidí je tu opravdu hodně, ale naprosto si to užíváme,“ říká pro Expres.cz Čech Michal, který se s přítelkyní prochází nedaleko třídy Mall.

    Korunovací krále Karla III. žije celý Londýn.

    Expert britského deníku Evening Standard odhaduje, že čistě jen kvůli korunovaci do Londýna přicestovalo zhruba 30 tisíc zahraničních turistů. A ti že zde za hotely, dopravu, jídlo či suvenýry utratí odhadem 450 milionů liber, tedy zhruba více než 12 miliard korun.

    O tom, kolik peněz padne na vysílací práva, přičemž se očekává zájem až 300 milionů diváků po celém světě, ani nemluvě. A prestiž, kterou Británii velkolepá akce přinese, ta je nevyčíslitelná.

    Ozbrojenci v ulicích. Vláda se bojí konfliktů

    Jen turisty, sluncem a britskými vlaječkami ale Londýn zahalen není. Po celém městě se člověk musí často prodírat početnými jednotkami policistů i vojáků. Ti chodí v hloučcích dokonce i po odlehlých částech města, ruku připravenou na samopalech.

    Jen policistů by mělo mít v pohotovosti asi 29 tisíc. Už od pátečního rána létá nad Londýnem vrtulník, v den korunovace budou také v pohotovosti ostřelovači na střechách, drony a tak dále.

    Policisté jsou v Londýně ve střehu. Korunovaci hodlají narušit nejrůznější demonstranti.

    Četa ozbrojených vojáků na obědové pauze ve fastfoodu Leon

    Nervózní atmosféra v ulicích má svůj důvod. Během korunovace se očekává řada demonstrací, těch protimonarchistických nevyjímaje.

    Přímo u Trafalgarského náměstí, které průvod s králem a královnou mine, se očekává protest aktivistů z hnutí Republika. Ti odmítají monarchii, na sobotu si chystají svoje oblíbené transparenty „Not my king“, tedy „To není můj král“. Odhadem by jich mělo být něco do dvou tisíc lidí. A není vůbec nepravděpodobné, že se jedna či druhá strana nechá elektrizující atmosférou strhnout.

    Odpůrci monarchie se objevili také u Mallu, kde stanují fanoušci královské rodiny. Ukázali, jak by podle nich vypadala Karlova koruna, kdyby Británie v historii nekolonizovala nejrůznější světová území, kde těžila drahé kovy včetně diamantů.

    To ale není zdaleka vše. Toho, že jsou na Londýn upřeny zraky ze všech koutů světa, hodlají využít také zelení ekoteroristé z hnutí Extinction Rebellion či Just Stop Oil. Právě v hlavním městě Británie v posledních týdnech značně zesílili svoje protesty za klima, centrem ostatně pochodovali i několik posledních dní před korunovací.

    Policisté jsou v Londýně ve střehu. Korunovaci hodlají narušit nejrůznější demonstranti.

    Vláda už zástupcům výše zmíněných organizací zaslala dopis s varováním, aby mysleli na nová opatření, jež kvůli nim přijala. A sice ta, že za přilepování se k silnici a blokování dopravy jim hrozí až rok za mřížemi a za připoutávání se k budovám šest měsíců.

    Právě bezpečnostní situace se tak v posledních dnech a hodinách stala v Londýně tématem číslo jedna. Dalece předběhla i ožehavé počasí, kdy se královští fanoušci bojí, aby jim po celou korunovaci nepršelo.

    Jak policie i armáda náročnou operaci zvládne, budeme sledovat přímo v ulicích i během sobotního velkého dne.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:00 sobota 2. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      6
    • Tvl
      6
    • Super
      5
    • Sladký
      4
    • Cože
      2
    • Trapas
      2