Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koronavirus na Slovensku: Muž umírá v nemocnici, matka zatajila dovolenou v Itálii

    I Slovensko bojuje s koronavirem a lidskou hloupostí. Šestaosmdesátiletý Slovák leží v nemocnici s příznaky koronaviru a jeho stav je velmi vážný. Jeho rodina lékařům tvrdila, že spadl ze žebříku a kvůli tomu má problémy s dýcháním. Později se ukázalo, že vnuk úřadům zatajil, že byl v Benátkách na karnevalu, odkud mohl přivézt nákazu. Jiná žena s nemocným dítětem lékařům na pohotovosti nepřiznala, že byla na dovolené v Itálii.

    Slovenský server Noviny.sk uvádí, že košickým lékařům nejprve jeden z příbuzných (údajně šlo o vnuka) šestaosmdesátiletého muže zatajil, že někdo z jeho rodiny vycestoval do zahraničí.

    „Když se ho ptali na to, jestli někdo z rodiny cestoval, uvedl, že ne,“ píše výše uvedený web.

    Až o několik hodin později přišla jiná příbuzná hospitalizovaného muže na návštěvu a lékařům sdělila, že právě muž, který údajný pád starce ze žebříku nahlásil, byl v Benátkách na tamním karnevalu ještě s další osobou.

    „Právě u syna dvaapadesátiletého muže, který je prvním nakaženým, potvrdili virus Covid-19 v sobotu ráno. Šestaosmdesátiletý muž je momentálně v kritickém stavu. Je hospitalizovaný na oddělení ARO a je na přístrojích,“ informovala slovenská televize Joj.

    Zaměstnanci nemocnice šli dobrovolně do karantény

    Šestaosmdesátiletému důchodci v košické nemocnici odebrali vzorky, které budou následně analyzovány. Výsledky budou známy do dvou dnů.

    „Při ošetřování nemocného důchodce nikdo ze zaměstnanců nevěděl o cestovatelské anamnéze, kterou příbuzný vědomě zamlčel. Několik zaměstnanců nemocnice proto zůstalo dobrovolně v karanténě,“ informovala TV Joj s odvoláním na své zdroje.

    Tisková mluvčí společnosti Agel SK Martina Pavlíková slovenským médiím sdělila, že v košické nemocnici, kde muž leží, platí zákaz návštěv.

    „Důvodem je, že byl do nemocnice přijat pacient s vážnými dýchacími problémy, jeho vnuk má pozitivní cestovatelskou anamnézu,“ sdělila mluvčí.

    Matka lékařům zatajila, že byla s dcerou v Itálii

    Slovenský server Sme.sk informuje o dalším podobném případu. Na pohotovost v Nitře přišla matka s nemocným dítětem, které mělo bolesti, teplotu a kašlalo.

    Matka v nemocnici zatajila, že byla se svým dítětem v Itálii. 

    Podle výše uvedeného serveru měla matka testy na koronavirus negativní, dítě zatím testováno nebylo.

    V České republice bylo podle Ministerstva zdravotnictví k 9. březnu testováno 928 lidí s podezřením na Covid-19. U 32 osob dopadly testy pozitivně.

    Po celém světě onemocnělo koronavirem přes 110 tisíc lidí, z toho zemřely téměř 4 tisíce lidí. Nejvíce obětí hlásí Čína.

    Sever Itálie v povinné karanténě

    Z evropských států je nejhorší situace v Itálii. Tam koronaviru podlehlo více než 360 lidí, nakažených je přes 7 tisíc a na sever Itálie byla uvalena povinná karanténa, která se týká více než 16 milionů lidí. 

    Uzavřena byla kulturní zařízení i sportoviště.

    Podle serveru La Repubblica vyhláška nařizuje faktickou izolaci Lombardie, kde bylo zjištěno nejvíce případů nákazy, a také 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Piemont a Veneto (Benátsko).

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:41 úterý 7. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      164
    • Tvl
      132
    • Super
      64
    • Cože
      59
    • Haha
      48
    • Sladký
      36