Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ubitá zvířata, vypálené lesy, odpadky i zničené kostely: Vítejte na ostrově Lesbos

    Řecký ostrov Lesbos býval turistickým rájem. Migrační krize z něj postupně dělá kůlničku na dříví. Pojede tam Angela Merkelová na dovolenou? | foto: Facebook

    Zatímco Evropská unie má teď „plné ruce práce“ s koronavirem, jehož dopady lidé pocítí měsíce, na ostrově Lesbos dochází k něčemu, co se bude dohromady dávat dlouhé roky i desetiletí. Uprchlická krize mění turistický ráj k nepoznání a místní právem propadají beznaději, když vidí, jak se jejich domov mění v ruiny.

    Fakt, že se v létě asi k moři nepodívají, vnímají mnozí Evropané včetně Čechů velmi citlivě. V případě ostrova Lesbos však nejde ani tak o dopad koronaviru, ale o humanitární katastrofu, která jde ruku v ruce s obětováním malebného kouta Řecka „vyšším zájmům“. 

    „Zatímco lidé jsou zavření doma a řeší, aby moc během karantény nepřibrali, tohle se děje v evropském státě. Nikdo o tom neinformuje! Jak je to vůbec možné? Jediná zpráva o tom v českých televizích neproběhla. To není nereálné nebezpečí a my jsme takové ovce, že to raději ignorujeme, abychom náhodou nebyli ještě víc ve stresu, když je teď ta karanténa. Schováváme srabácky hlavu do písku, protože víc negativních informací přece už vážně nezvládneme...,“ rozhořčila se na svém facebookovém profilu zpěvačka Dannie Ella.

    Jako důkaz přidala odkaz na stránku s fotkami z řeckého ostrova Lesbos. Turistický ráj už několik let úpí pod náporem uprchlíků, kteří jeho části mění k nepoznání a stránka I stand with Greece o tom má informovat.

    „Utečencům ze Sýrie bylo třeba pomoct, dokud to šlo. Tohle ale nejsou žádní váleční uprchlíci, dokonce ani ekonomičtí imigranti. Tohle jsou normální válečníci. Lidí z válkou postižených oblastí je mezi nimi naprosté minimum a ti se bojí, trpí nedostatkem a prochází si peklem,“ informovala vyděšená a zároveň i dost naštvaná zpěvačka, jejíž rodina z Řecka pochází.

    „Tohle se momentálně děje s naprostou podporou organizací pro lidská práva i Bruselu. Zásoby, které dostávají, po sobě neuklízejí, plýtvají s nimi. Napadají místní obyvatele, zabíjí domácí zvířata, vypalují lesy, ničí olivové sady, domy, majetek, nepříčí se jim zničit a pošpinit kostel nebo státní symbol,“ vypočítává škody, kterých se mají migranti na ostrově dopouštět. 

    Ostatně nebylo by to poprvé, kdy odpovědné organizace před škodami zavírají oči v „rámci vyššího zájmu“. Vysvětlujte to však farmářům, kteří svůj dobytek najdou pobitý a staleté olivovníky pořezané a připravené na otop. Hodně citlivě vnímají i ničení náboženských symbolů a míst, jež pro ně mají posvátný charakter a překonaly tu věky.

    „Myslíte, že si tohle nádherný ostrov Lesbos a jeho obyvatelé, kteří jim poskytli azyl, zaslouží? Mají strach vyjít na ulici. A myslíte si, že jsme daleko, takže se nám to vyhne?“ ptá se závěrem Dannie Ella, které trhá srdce, když vidí, jak se toto nádherné místo za několik málo let změnilo za tichého přispění EU.

    Pomoc potřebným je věc jedna. Ti, kdo natahují ruce a prosí o pomoc, nemohou čekat, že když svému chlebodárci udělají z domova kůlničku na dříví, dostanou víc a ještě metál k tomu. 

    Až se bude německá kancléřka Angela Merkelová jednou poohlížet po zasloužené dovolené, mohla by si vybrat třeba vnitrozemí ostrova Lesbos...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:17 pátek 7. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      256
    • Tvl
      78
    • Cože
      59
    • Trapas
      49
    • Sladký
      46
    • Haha
      35
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...