Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ohromný nárůst nakažených šokoval Česko. Epidemiologové mají pro nová čísla vysvětlení

    Doposud rekordní nárůst za jediný den držel 27. březen s počtem 377 případů. To už nyní neplatí, v pátek se celorepubliková maxima přepisovala. Za jediný den bylo zjištěno 506 nově nakažených. Podle epidemiologů je situace stále pod kontrolou a dobrou zprávou je, že se nemoc nešíří mezi nejohroženější skupiny obyvatelstva. A proč jsme svědky rekordních čísel? Důvodů je hned několik a mnohé překvapí.

    Nárůsty přesahující 300 nakažených nejsou v České republice časté. Od vypuknutí epidemie bylo jen osm takových dní. Odborníci upozorňují, že aktuální situace je jiná než na jaře, virus zmutoval a začal se chovat jinak. 

    Aktuálně platí, že se snížila nejen úmrtnost, ale i závažnost průběhu nemoci covid-19. Od propuknutí nákazy zemřelo v Česku s touto nemocí 411 lidí a v tuto chvíli 22 osob vyžaduje intenzivní lékařskou pomoc.

    Dobrou zprávou je, že se nemoc šíří převážně mezi mladšími lidmi, pro něž není zdaleka tak nebezpečná jako pro seniory.

    Už během pátečního večera bylo jasné, že se budou přepisovat dosavadní maxima. Už odpoledne bylo hlášeno přes 300 případů, a jelikož večer statistika stoupne, bylo jasné, že se musíme připravit na špatné zprávy.

    Proč nárůst přišel právě nyní? Důvodů je hned několik. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je to dáno velkým množstvím testů, které byly provedeny, a to 8672.

    Roman Prymula za zhoršením čísel vidí testování osob, jež se vrátily z dovolené. Dále pak testy, které provádějí sportovní kluby. Začala fotbalová soutěž a její součástí jsou povinné testy, jež odhalily řadu nakažených, kteří jsou bezpříznakoví. Nakažené hráče měli například v Plzni, Ostravě, Českých Budějovicích nebo v Praze.

    „Nejsou to nějaká překvapivá, nová zjištění,“ uvedl Prymula, který tím jen potvrdil, že nárůst počtu nakažených úzce souvisí s tím, jak moc se nyní testuje.

    Na bezproblémový průběh testování dohlížela policie.

    „Ohniska jsme schopni mapovat a kontakty (nakažených) nalézt,“ dodal Prymula, podle něhož je třeba pravidla proti šíření nemoci nastavit tak, aby je lidé přijali za vlastní a skutečně je dodržovali.

    „Pokud vyhlásíte nějaké opatření, které bude ignorováno, tak to nemá smysl. (...) Vnímáme také to, že tady dneska je možná i většinový názor v národě, že není potřeba dělat takto restriktivní opatření, protože klinický průběh je mírný,“ přiznal Prymula. 

    Podle něj by tvrdší opatření mohla být namístě, pokud by nepřibývalo jen odhalených případů, ale spíše těch závažnějších.

    Zakrývání nosu a úst v České republice bude od září podle poslední verze pravidel povinné v hromadné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a u říjnových krajských a senátních voleb. 

    Oproti středečnímu nařízení lidé nebudou muset roušky nosit ve školách, obchodech, restauracích a službách pro zákazníky, jako jsou kadeřnictví a pedikúra. 

    Podle premiéra Andreje Babiše není pravděpodobné, že by se toto rozhodnutí do konce prázdnin ještě jakkoliv měnilo.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:13 neděle 20. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      57
    • Trapas
      47
    • Tvl
      40
    • Cože
      39
    • Sladký
      36
    • Haha
      34