Na pivo jedině s metrem? Hospodští i štamgasti si s nařízením jistě poradí

Kvůli pandemii koronaviru například v Austrálii musejí lidé v restauracích a barech dodržovat bezpečnou vzdálenost minimálně 1,5 metru. To je podle epidemiologa Romana Prymuly ve hře také v Česku. Lidé v restauracích budou po uvolnění pravidel zřejmě muset dodržovat rozestupy nejméně 1,5 metru. S tím si však hosté i majitelé a provozovatelé jistě poradí!

I když pandemie koronaviru Česku zdaleka nedává sbohem,  Ministerstvo zdravotnictví už nyní musí řešit, kdy zruší omezení pohybu a zmírní současná striktní opatření. Kdy restaurace a hospody otevřenou, ale stále není jasné. Jisté je, že do starých kolejí se vše nevrátí a hosté i provozovatelé budou muset dodržovat jistá pravidla.

„I když se ale hospody otevřou, nebude to, jako to bylo před opatřením. Hosté třeba budou muset mezi sebou dodržovat vzdálenost 1,5 metru,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES náměstek zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula.

„Bude požadavek na to, aby u stolů byl takový počet židlí, aby bylo možné udržovat rozestup 1,5 metru. Je to zásadní opatření, protože toto onemocnění se šíří na kratší vzdálenost. I tam, kde se nenosí roušky nebo nedodržují taková přísná opatření jako u nás, je toto opatření zafixováno prakticky ve všech zemích,” doplnil náměstek Prymula pro Českou televizi.

Štamgasti i provozovatelé restaurací a hospod možná nařízení přijmou s brbláním a výhradami, na druhou stranu všechno bude lepší, než kdyby byly podniky zavřené úplně. Podobně měli hrůzu ze zákazu kouření a ve finále se žádná velká pohroma nestala a lidé si postupem času zvykli. Zvyknou si i teď. Nakonec to vezmou s humorem, vtipů na nové poměry vznikne jistě víc než dost.

„Do té doby musí být stanovená jasná pravidla,“ shodují se hospodští a restauratéři, kteří potřebují mít něco v ruce, a proto apelují na vládu a hygieniky, aby i v tomto případě táhli za jeden provaz, aby se nařízení často neměnila a nevznikal chaos.

„Tohle je zatím suverénně největší hloupost, se kterou čeští politici přišli. Rozestupy mezi štamgasty? Prakticky neproveditelné, protože alkohol sbližuje,“ směje se při této představě Jakub B., který svůj názor zveřejnil v jedné z internetových diskuzí.

„Pokud se to skutečně zavede, kdo to bude dodržovat? Protože kdo to bude kontrolovat? A ten, kdo to bude poctivě dodržovat, bude bit proti ostatním, co na to budou kašlat?“ ptá se v této souvislosti Richard P., který si láme hlavu nad tím, jak bude vypadat praxe.

„Asi netřeba metr, vzdálenost cca 1,5 metru se dá odhadnout a asi není problém poznat, zda tam lidé sedí jeden vedle druhého, nebo s nějakými rozumnými rozestupy. Ovšem tu míru je potřeba určit, protože by se pak něco těžko mohlo vymáhat, kdyby tak učiněno nebylo, ale pochybuji, že to někdo bude na centimetr měřit,“ doplnil na toto téma Jiří S., který nemá strach, že by si Češi nakonec neporadili. 

To by s národem pivařů už bylo hodně špatné...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:06 čtvrtek 30. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 46
  • 37
  • 37
  • 27
  • 27
  • 26