Hřib dal hlasovat o korzu na Smetanově nábřeží a tvrdě narazil: Lidé se mu vysmáli

Pražský magistrát uzavře od soboty 23. května na Smetanově nábřeží jízdní pruh ve směru od Národního divadla. Město tu umožní v rámci podpory podnikatelům postiženým opatřeními proti koronaviru vznik zahrádek a budou se tam konat kulturní akce. Řidiči úsek objedou Divadelní ulicí. Primátoru Zdeňku Hřibovi to přijde jako skvělý nápad a představuje si, že by to tak bylo i do budoucna. S velkým pochopením u Pražanů se však nesetkal.

„Měla by být ze Smetanova nábřeží pěší zóna? Zajímá mě váš názor. Podle mě si tohle místo zklidnění zaslouží. Aby tu mohli lidé chodit posedět na zahrádky, odpočinout si nebo si užít pěkné výhledy na Vltavu a panoramata Prahy,“ napsal si na Facebook Zdeněk Hřib, který proslul nejrůznějšími „hurá projekty“.

„Od soboty 23. května si to proto díky náměstkovi pro dopravu Adamu Scheinherrovi vyzkoušíme. Na Smetanově nábřeží se pro auta uzavře 200 metrů dlouhý jízdní pruh ve směru od Národního divadla po konec parku Národního probuzení,“ bil se v prsa pražský primátor v blažené víře, že zase „dělá něco pro lidi“.

„Chceme tak podpořit místní gastropodnikatele, kteří teď prodělávali ztráty během koronakrize. Teď tady budou moci mít předzahrádky. Radní pro kulturu Hana Třeštíková tady dále chystá kulturní program, takže se máte na co těšit,“ navnadil hlasující v anketě Hřib, který má za to, že urve cenné politické body i přízeň Pražanů i přespolních.

„Smysl to dává i dopravně. Blanka se stavěla, aby odlehčila právě dopravě v centru. Tohle by mohl být začátek. Jak říká kolega Scheinherr, můžeme si to dovolit. Jen 15 procent lidí, kteří se tu objeví, jede autem. Úsek se dá navíc objet po Divadelní nebo Karoliny Světlé,“ radí motoristům, kteří se tak mohou v budoucnu těšit na centrum Prahy bez aut, jež se zřejmě mají vznášet nebo jezdit tunely.

„Takže není důvod čekat. Už je načase, aby Praha dohnala trendy světových metropolí, souhlasíte?“ zahrál závěrem na proevropskou notu.

„Dosud jste působil jako rozumný chlap. Ale rozumný chlap nepodporuje partu cyklofanatiků kdoví odkud na úkor starousedlíků. Namísto zklidnění centra svedete jednu z hlavních tepen rovnou do jeho středu. Je to velká chyba,“ vzkázala mu jedna z hlasujících. 

„Tento návrh poškozuje rezidenty Prahy 1, doprava z nábřeží se jedině přesune do ulice Karoliny Světlé, kde pro vás a turisty možná nebude tolik na očích, ale o to více sníží kvalitu života místních obyvatel, kteří se pomalu, ale jistě stávají minoritou ve vlastní čtvrti. Vytvořením objížďky na několikasetmetrovém úseku se množství automobilů nesníží, to je snad každému jasné,“ doplnil další, kterému mnozí dali za pravdu, zejména pak ti, kdo v dotčených ulicích a jejich okolí žijí. 

„Začíná se nám opět plnit Blanka, dnes jsem tam poprvé po několika měsících viděl padesátku a regulace vjezdu do Blanky je za rohem, k tomu připočtěme, že tranzit teď pojede nově přes Malou Stranu, která se následně zavře, a pak Blanka zkolabuje úplně. Že přeháním? Kdeže, tohle je scénář z minulého roku, který se bude opakovat. Bez inteligentní náhradní trasy toto není promyšlené řešení,“ zhodnotil návrh jiný diskutující.

Možná by Zdeňku Hřibovi stačilo, kdyby se propříště nenechával unést a o návrzích, které dá v plen, přemýšlel z více úhlů. Všem by se dost ulevilo...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:03 pátek 18. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 196
  • 54
  • 48
  • 41
  • 39
  • 37