Je nutné Česko co nejdříve vrátit do normálu, žádají lékaři Univerzity Karlovy

Celkem jedenáct lékařů Univerzity Karlovy včetně Jana Pirka, Tomáše Zimy, Martina Balíka, Cyrila Höschla nebo Pavla Koláře dalo dohromady výzvu veřejnosti. Vyzývají k ukončení nouzového stavu k 30. dubnu a k uvolňování vládních opatření.

„Česká republika je již téměř šest týdnů blokována restriktivními opatřeními, která byla zavedena v souvislosti s ochranou zdraví občanů při epidemii covid-19. Je potřeba ocenit vládu za první rychlá a plošná opatření, která nepochybně pomohla se zvládnutím rizik,“ napsali úvodem výzvy veřejnosti její autoři. 

Je podle nich s ohledem na aktuální epidemická data a vývoj epidemie nutné zásadně zrychlit rozvolňování opatření ve prospěch zdraví občanů, ekonomické a společenské stability a prosperity země.

Společnou motivací pro vznik této výzvy je ochrana zdraví občanů České republiky, které dlouhodobá omezení ohrožují, obava o naši budoucnost, ať již zdravotní, či ekonomickou a rovněž snaha vyvrátit nepravdy a mýty, jež jsou o epidemii šířeny. Plošná opatření nepovedou k vymýcení covidu-19

„Je potřebné vytvářet především imunitní odpověď u většiny populace, což bude chránit i ohrožené skupiny obyvatel, definované svou diagnózou, nikoli věkem,“ doplnili lékaři Karlovy univerzity.

Podle odborníků je nutné ukončit nouzový stav ke 30. dubnu obnovit dostupnost zdravotní péče pro všechny občany v plné šíři. Kromě toho volají po obnovení výuky na základních, středních a vysokých školách v průběhu měsíce května.

„Je třeba odstranit překážky pro chod ekonomiky, zabránit krachu, který hrozí významné části malých a středních firem a živnostníků,“ shodují se lékaři.

Je také nutné postupně uvolňovat státní hranice v koordinaci s okolními zeměmi, a zvláště s našimi sousedy a těmi zeměmi, které mají podobnou epidemickou situaci, jako je například Německo či Rakousko. Ocenili by také přijímání promyšlených řešení místo chaotických a protichůdných opatření, k nimž v průběhu boje Česka s koronavirem občas docházelo.

Ve své výzvě adresované všem lidem v Česku svá tvrzení dále rozvádějí a dokládají dostupnými daty. 

„Ukazuje se, že izolování nerizikových skupin, což v praxi znamená znemožňování celé populaci normálně žít a pracovat, nepovede k získání imunity. Naopak, další prodlužování karantény bude mít rozsáhlé následky a povede k celospolečenskému traumatu,“ míní odborníci v čele s Janem Pirkem. 

„Je nutné co nejdříve konat a urychlit strategii státu v návratu k normálnímu životu. To vše za rozumného dodržování hygienických opatření, tedy nošení roušky při kontaktu s jinými lidmi, mytí rukou a udržování sociální vzdálenosti. Občané během koronavirové krize prokázali nejen velkou solidaritu a sounáležitost, ale rovněž disciplínu v dodržování těchto pravidel, proto není žádných pochyb, že by tato základní opatření dál nedodržovali,“ pochválili českou veřejnost lékaři podepsaní pod výzvou.

V této nesnadné době podle nich potřebujeme více optimismu a rozumných řešení, nesmíme propadat strachu, panice a beznaději. „Věříme, že i k tomu naše výzva přispěje,“ dodávají závěrem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:14 čtvrtek 20. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 85
  • 37
  • 29
  • 27
  • 27
  • 26