Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Léčit gaye elektrošoky? Takto hlasovali naši europoslanci, Zdechovského se zastal Bělobrádek

    Předmětem jednání na půdě Evropského parlamentu se stala zpráva o Strategii Unie pro rovnost LGBTQ+ komunity, mimo jiné se řešila i tzv. konverzní terapie, v rámci které se homosexuálové „přeučují“ na heterosexuály například pomocí elektrošoků. Jak hlasovali naši europoslanci? Pozornost vzbudil například Tomáš Zdechovský (44), který byl jako jeden z pěti poslanců proti a kterého se následně zastal i Pavel Bělobrádek (47) na sociální síti X.

    Na půdě Evropského parlamentu se stala předmětem hlasování zpráva o Strategii Unie pro rovnost LGBTQ+ komunity, která byla nakonec i schválena. Proti bylo pět poslanců, šest se jich hlasování zdrželo úplně. Hlasovalo se také o jejím dodatku, který řešil zrušení konverzních terapií.

    Konverzní terapie spočívají v „přeučování“ gayů na heterosexuály. Probíhat mohou různými způsoby, zpráva uvádí jako jedny z metod například elektrošoky či užívání hormonů. Mezi europoslance, který hlasoval proti zrušení schválení zprávy o Strategii patří například Tomáš Zdechovský (za KDU-ČSL). Toho se na sociální síti X zastal Pavel Bělobrádek, což vzbudilo další diskuze.

    „Opravdu si Zdechovský myslí, že homosexualita je nemoc, kterou je třeba léčit? Tato archaická představa, která je základem konverzní terapie, byla vyvrácena a odsouzena snad všemi renomovanými lékařskými a psychologickými institucemi na celém světě. Podrobovat jedince takovému mučení je závažné porušení lidských práv,“ uvedl pro Expres aktivista Kryštof Stupka, který si sám v dětství touto terapií prošel. Nezabrala.

    „Jako někdo, kdo byl v dětství konverzní terapii podroben, můžu říct, že to není žádné léčení; je to pokus o vymazání identity. Takové praktiky nemají v naší společnosti co dělat a musí být zakázány,“ pokračoval.

    „Transsexualita nemoc je. Podle mezinárodní klasifikace. A jak říkal Petr Weiss, do její léčby by se neměly tahat žádné ideologie. Ani genderová,“ uvedl ovšem Pavel Bělobrádek na sociální síti X. Stupka se nakonec rozhodl kritizovat celou koalici SPOLU, která se názorově velmi liší, což se odráží i na hlasování jednotlivých europoslanců.

    Jak ve věci hlasovali europoslanci?

    „Koalice SPOLU, zejména TOP09, která se pyšní tím, že se zasazuje o rovné manželství a rovnoprávnost, se musí zamyslet nad pokrytectvím kandidovat po boku někoho, kdo takovou barbarskou praktiku podporuje. Ještě po tom, co se Zdechovského na Twitteru zastal bývalý předseda strany a poslanec Bělobrádek,“ reagoval na výsledky hlasování a upozornil i na pokrytectví některých z poslanců.

    „Je to upřímně řečeno absurdní. Jak může někdo tvrdit, že podporuje LGBTQ+ práva, účastnit se Prague Pride a přitom sdílet kandidaturu se Zdechovským?“ dodal Kryštof Stupka.

    Fotogalerie