Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pekarová si upekla v Ázerbájdžánu trapas. Vyjádřila podporu Arménii, pak změnila názor

    Markéta Adamová Pekarová (39) si utrhla při návštěvě Arménie a Ázerbájdžánu z ostudy kabát, šéfka Sněmovny totiž nejprve slíbila, že se postaví za arménský lid, poté vzala svoje slova zpět. Alespoň jí to ale během cest slušelo, vynesla mimo jiné třeba ale zrecyklovaný kostýmek, který oblékla už na summitu Krymské platformy.

    Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se vypravila na další ze svých zahraničních cest. Diplomaté by ji zřejmě nepochválili, svým neobratným vyjadřováním si utrhla během návštěvy Ázerbájdžánu a Arménie ostudu.

    V Arménii totiž slíbila, že v Ázerbájdžánu vyjádří podporu arménskému lidu, což následně vzala zpátky. Dle Armen Press dále uvedla, že bude Česko i nadále podporovat uprchlíky a přítomné ubezpečila, že se snaží dosáhnout toho, aby země jižního Kavkazu prosperovaly.

    „Po této návštěvě pojedu do Baku. Vyjádříme podporu arménskému lidu,“ uvedla Pekarová. Rétoriku musela ovšem brzy poté změnit, ázerbájdžánská ropa nám totiž pomáhá nahrazovat plyn z Ruska.

    Po svých neobratných diplomatických schopnostech tak ze vzniklého problému vybruslila tím, že byla její slova překroucena a že je Národní Karabach, kde žije zhruba 95% Arménů, nedílnou součástí Ázerbájdžánu.

    Pekarová na návštěvě Arménie

    Arménie přitom v roce 2023 při eskalaci místního konfliktu uváděla, že území za součást Ázerbájdžánu uzná jen pokud bude zaručena bezpečnost Arménů. V září téhož roku ázerbájdžánská armáda na místo zaútočila.

    Při návštěvě Arménie tak Pekarové nepomohl ani padnoucí kostýmek černé barvy s bílou halenkou, který byl sice slušivý, ovšem image předsedkyně nezlepšil. Ta se objevila ještě v sytě modrém kompletu, který vynesla už na summitu Krymské platformy a zvolit k němu měla spíše světlejší lodičky.

    Fotogalerie