Koukalová & Konečný: Fialova předvolební Amerika v Brně versus patnáct odstínů modré nudy

Tento týden nevybuchl žádný ministr ani žádný sklad, ale mohli jsme sledovat duel dvou koalicí, které se ucházejí o naše hlasy v podzimních volbách, vyzvou Andreje Babiše a mají ambice stát se vládními stranami.

Museli jsme si udělat takovou „mluvíme tělem“ recenzi na tyhle dvě akce, kdy Piráti si zvolili akci na břehu Vltavy na pozadí Strakovky, což bylo symbolem, že tam příští rok chtějí sedět oni. Napochodovali na pódium jako čtrnáct rozhněvaných mužů a jedna žena, která byla odhalena až na konci akce. Už jako první praštil do oka společně zvolený mundúr, což bylo tmavomodré sako a hnědé polobotky. Bylo vidět, že kromě Rakušana a Bartoše, kteří často chodí do televize, to byla u ostatních narychlo koupená konfekce, jež jim neseděla. Roli moderátorů na sebe převzali oba lídři stran, Bartoš jako by přišel o svou spontánní chlapeckost, daleko uvolněněji působil Vít Rakušan, jenž navíc nemusel svou část projevu číst z papíru.

Což nás zarazilo, protože jsme očekávali, že Ivan Bartoš bude mít zásadnější a delší projev, který nakonec skočil jen jako předčítání vizitek „kdo je kdo za každý kraj“. Kandidáti vlastně jen četli rozkouskovaný program, přitom by stačilo jen jméno, pozdrav a jedna zásadní věta.

Pak je tady ta věc se ženami. Samozřejmě že když jsme viděli tu maskulinní scénu, bylo nám jasné, že to Piráti a STAN okamžitě schytají za to, že tam mají někde v rohu a v pánském obleku schovanou jedinou Olgu Richterovou. Nám to ale divné nepřijde, psali jsme o tom už dříve, že jakési kvóty na ženy a nucení je do vysokých pozic, to je naprosto nesmyslná a ponižující věc. Pokud se ženy do vysoké politiky například právě za Piráty nehrnou, je to věc těch žen, a ne politické strany. Ale tento průšvih přejeme jako léčbu nejen jim, ale obecně i celé společnosti, protože když si někdo hrajete na progresivitu a kecáte ženám do funkcí, dají vám to všichni sežrat.

Ještěže tu je rozumná Olga Richterová s nohama na zemi, která k tomu řekla, že muži za nedostatek žen na tomto pódiu nemohou. Má pochopitelně pravdu.

Bohužel pro celou koalici se už po představení jejich plánu začalo řešit jen toto. Málokdo se už zabýval vlastním obsahem, kdy místo show k oslovení lidí jsme byli svědky jakési podivné tiskovky se čtením programu. Mimochodem je velmi obecný, bezobsažný. Co nás u Pirátů nejvíce zklamalo, že je neambiciózní. Je tam mnoho marginálií, jak řešit vedra ve městě a kde povede další cyklostezka, ale to, jak chtějí zatáhnout za fiskální brzdu a snížit zadlužování, jsme se opravdu nedozvěděli. Stejně jako to, jak velké omezení slova se doopravdy skrývá pod položkou „dezinformátoři“, ani to, komu doopravdy zvednou daně.

Z celého programu čiší alibistická „připosranost“ s mnoha obecnými řečmi, a tak není ani divu, že se Piráti stali v poslední době těmi, co vyvracejí vlastní hoaxy, protože každý si tyto nejednoznačné narážky může vyložit po svém. Ivan Bartoš sám o sobě byl v minulých volbách jednoznačná superstar, i když nevyhrál. Zato dnes, kdy mu preference vítězství předpovídají, vypadá podobně napjatě jako Andrej Babiš na začátku druhé vlny epidemie covidu-19. Chápeme, že rozvernou předvolební heligonku musel vyměnit za parlamentní sako, ale vedle bezprostřednějšího Rakušana, který působí jako bodrý soused od vedle, se Bartoš jaksi zakuklil do pozice naštvaného buřiče. Dává tušit, že cítí v sobě ten nastávající tlak, když už je skloňován jako premiér, zatímco Rakušan se poveze v závěsu bez skutečné odpovědnosti.

Ke smůle Pirátské strany, kdy se začal více než jejich vystoupení řešit počet žen v sestavě „mužů v modrém“, ještě navíc přijela „půl šestá od Brna“ (pro neznalé: to je legendární vlak vozící po práci mimobrněnské obyvatele do jejich domovů) v čele s Petrem Fialou, jehož dnes musíme pochválit. V Brně to vypadalo spíše jako před americkým Kapitolem, kdy začíná předvolební prezidentská show. Korunovali to skvělým nápadem, že když víte, že bude pršet a nikdo na vás proto nepřijde, vytvoříte si vlastní publikum za zády dokonale namixované z mladých a perspektivních lidí přesně tak, jak to vídáme na mítincích v USA. Je úplně jedno, jestli jsou ti lidé placeni, aby drželi cedulku, ale vypadáte úspěšně. Takto to má být, protože voliči na první dobrou reagují na dojem, ne na váš program, který ve výsledku mnoho z nich ani nezajímá.

Markéta Pekarová v modrém kabátku okopírovaném od Jill Bidenové vypadala jako správná žena v politice, která akademickému Fialovi dodává sex-appeal a rozvernost, což se hned odrazilo v jeho rétorice. Vždy jsme zvyklí, že předseda ODS buď uspává hady, nebo čte z neviditelné učebnice dlouhou matematickou rovnici, ale nyní když mluvil o tom, že je potřeba vyměnit tuhle vládu, se dokonce i usmíval. To abychom vyvěsili snad i vlajku. Výsledkem byla dokonalá iluze o předvolebním startovacím mítinku, přestože počasí Fialovi nepřálo, ale Bartošovi ano.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:37 sobota 18. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 51
  • 15
  • 13
  • 5
  • 2
  • 2