Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Policie honí vraha i bojuje s dezinformacemi: Divadélko pro veřejnost?! Zasáhl Rakušan

    Už šestým dnem policie marně pátrá po zrůdném vrahovi, který v Klánovickém lese popravil dvaatřicetiletého muže a jeho teprve dvouměsíční dceru. Nebojuje však jenom s časem, po který má pachatel možnost zmizet a zamést za sebou stopy. Občany musí ujišťovat, že identitu nezná a rozsáhlá pátrací akce doopravdy není pouhým divadélkem pro veřejnost.

    Právě takové šílené dezinformace totiž kolují po sociálních sítích. Objevilo se dokonce údajné vyjádření jednoho z policistů, který měl být přítomen rozsáhlé úterní a středeční pátrací akci v Klánovickém lese.

    „Jsme tu úplně k hov*u. Máme prohledávat les, čím dál větší území a hledat vražednou zbraň nebo pachatele. Je to ale jen mediální show. To si jako myslí, že tu bude schovaný tři, čtyři dny někde na stromě nebo v křoví? Plníme rozkazy, a tak hledáme. Totožnost podezřelého je známa, nechápeme, proč se nezveřejní,“ stojí ve vylhaném prohlášení.

    Na dalších řádcích pak smyšlený policista nadává na „pana Velkomožného“, kterým má být zřejmě míněn ministr vnitra Vít Rakušan, a naznačuje, že podle jistého psychologa by mohl být pachatel ovlivněn válečným konfliktem, což má očividně důvěřivým lidem vsugerovat myšlenku, že vrah pochází z Ukrajiny.

    „Opravdu si někdo myslí, že policie zná totožnost pachatele a nevyužije tak účinnou zbraň, jako je medializace jeho podoby? Nevěřte dezinformacím,“ informovala česká policie a zároveň tak poprvé oficiálně přiznala, že identitu vraha nezná.

    V boji, který musí policisté svádět, je podpořil dokonce i ministr vnitra Vít Rakušan, který je dlouhodobě trnem v oku české dezinformační scény.

    „Vražda je vždycky otřesný čin, vražda dítěte se ale naprosto vzpírá pochopení. Rozumím tomu, že veřejnost je událostí v Klánovicích šokovaná a zneklidněná stejně jako já. Chci vás ujistit, že policie dělá maximum pro to, aby pachatele vypátrala. Do té doby buďme prosím všichni ostražití. A to nejen vůči podezřelým lidem, ale i vůči rádobysenzačním informacím. Není pravda, že policie identitu pachatele zná a tají ji, jak se v posledních hodinách šíří hoaxem. Snaha zneužít takovou tragédii je prostě odporná,“ uvedl Rakušan.

    K otřesné dvojnásobné vraždě došlo v Klánovickém lese minulý pátek kolem třetí hodiny odpoledne. Jak se pro iDnes.cz nechal slyšet jeho otec, zavražděný muž neměl žádné spory a je přesvědčen o tom, že vrah si jeho a dvouměsíční dceru vybral náhodně.

    Fotogalerie