Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Policisté v Klánovicích hledají „cokoliv“, povolali si posily. Doucha: Nemusí to být bezradnost

    První týden od hrůzné vraždy v Klánovické lese, jejíž obětí se stal dvaatřicetiletý muž a jeho teprve dvouměsíční dcera, brzy uplyne. Policisté neposkytují žádné informace, dění ale nasvědčuje tomu, že vrahovi prozatím na záda nedýchají. Legendární kriminalista Josef Doucha, který vyšetřoval i Orlické vraždy, je však hájí: „Neusuzoval bych to. Pokud nějaké informace mají, musí si je chránit,“ naznačil, že ze strany policie může jít o taktiku.

    Policisté ohledali místo činu a pročesali blízké okolí ihned po vraždě, která se stala v pátek kolem třetí hodiny odpoledne. Přes víkend se o postupu vyšetřování veřejně nevědělo nic.

    Teprve až v úterý ráno věci nabraly nečekaný spád. Několik policejních jednotek se vrátilo ke Klánovickému lesu a začaly ho v obří rojnici kousek po kousku pročesávat. Policistů bylo celkem 250 včetně psovodů, policistů na koni či těch s detektory kovů.

    Po setmění místo opustili, dnes se pokračuje dál. Část lesa je uzavřena, do těch dalších policisté nedoporučují lidem chodit a na místě je žádají, aby se otočili. U lesa stojí mobilní operační centrum a kriminalisté si povolali posily z Plzeňského a Ústeckého kraje.

    „Pokračujeme v bezpečnostně pátrací akci v Klánovickém lese. V lese hledáme cokoliv, co má něco společného s případem. Žádáme, aby dnes nikdo nevstupoval do prostoru lesa,“ zní jedno z mála policejních prohlášení, které by se dalo označit alespoň za trochu konkrétnější.

    Návrat na místo činu a slova o tom, že policisté hledají „cokoliv“, působí, jako by se vrátili na začátek, protože se nemůžou v pátrání po vrahovi posunout dál. Že by ale policisté byli bezradní, odmítá legendární kriminalista Josef Doucha, který vyšetřoval i slavné Orlické vraždy.

    „Pachatelé mívají vždycky větší nebo menší náskok před policií, to není nic nového. Neusuzoval bych z toho bezradnost policie. Usuzuji z toho, že informace, pokud nějaké mají, si musí chránit právě s ohledem na to, že ty informace mají vést k objasnění toho trestného činu a usvědčení pachatele. To je primární,“ uvedl Doucha pro primácké Krimi Zprávy.

    Josef Doucha v pořadu Rozstřel

    „Samozřejmě, že veřejnost musí být v určitém rozsahu informována, hlavně v tom směru, aby se nedostala do nějakého nebezpečí, ale informovat veřejnost v této fázi vyšetřování prostě nelze,“ dodal na osvětlenou.

    Fotogalerie