Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ráj na zemi? Švédové se chovali, jako by epidemie nebyla. Teď začínají počítat mrtvé

    Ve Švédsku zatím plyne život dál, jako by žádná pandemie nebyla. Mrtvých v zemi ale rychle přibývá. | foto: Autor: Reuters

    Žádné roušky, žádná karanténa a testování na nemoc covid-19. Švédsko se rozhodlo jít úplně jinou cestou než většina Evropy a dlouho jim mohli lidé závidět bezstarostnost. V zemi však začalo rychle přibývat mrtvých a současným tempem jich budou zřejmě tisíce. Švédsko boj s koronavirem ani nezačalo a dopady tak mohou být drastické. Lidé už se pomalu začínají obracet proti svým politikům a žádají vysvětlení.

    Situaci ve skandinávské zemi už řeší zahraniční média, která stále častěji přinášejí svědectví o tom, že lidé v zemi se necítí chráněni svou vládou, jež způsobila, že Švédsko je jednou z posledních zemí, kde je většina škol, restaurací, obchodů a barů stále otevřená.

    Politici jim sice navrhli, aby pracovali z domova, pokud to jejich práce dovolí, zároveň seniorům dali pokyn, aby zůstali doma. Jenže neexistují žádné oficiální směrnice a zákazy.

    Švédsko, které má zhruba stejně obyvatel jako Česká republika, má 4000 nakažených a 180 mrtvých. Což je násobně více, než má Česko, kde v tuto chvíli přibývá testovaných osob a laboratoře se vzorky jedou na plné obrátky.

    Ve Švédsku se testuje jen kriticky ohrožená populace, takže už naprosto ztratili přehled, kolik nakažených v zemi vůbec může být.

    A nejvíce je kritická situace vidět na počtu mrtvých. Těch každým dnem přibývá stále více, a pokud se vývoj nezmění, v dubnu budou mrtvých desítky tisíc.

    „Jediné, co vláda udělala, je to, že nařídila restauracím a barům, aby se obsluhovali jen lidé u stolů, nikoliv u baru. Nesmí se tady shromažďovat lidé, ale limit je 50 osob, to nemá v Evropě obdoby,“ píše Paul Connolly z Daily Mailu.

    Zatímco premiéři jiných států v Evropě v posledních týdnech vyhlašují omezení, švédský premiér Stefan Löfven pouze občany vyzval k tomu, aby se starali dobře o zdraví své a svých blízkých.

    Lidé ve Švédsku si tuto taktiku „přehlížení koronaviru“ vykládají především jako snahu příliš neovlivnit ekonomiku země.

    Ve Švédsku zatím plyne život dál, jakoby žádná pandemie nebyla. Mrtvých v zemi...

    Roli má hrát také vzdělanost Švédů a jejich ochota poslouchat rady odborníků. Politici se rozhodli, že není třeba příkazů a stačit budou pouhá doporučení. 

    Podobně velmi dlouho fungovali také ve Velké Británii a v USA. Kam tam situace dospěla, je vidět už nyní.

    Jak systém ve Švédsku funguje, naznačila v minulosti i Greta Thunbergová, která novinářům sdělila, že „zřejmě“ prodělala covid-19, ale už je vyléčená.

    Mnoho lidí si kladlo otázku, jak je možné přijít s takovým tvrzením a nevědět, zda skutečně nemoc měla. To je dáno právě politikou švédského ministerstva zdravotnictví.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:04 pátek 31. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      128
    • Tvl
      74
    • Trapas
      59
    • Super
      55
    • Cože
      48
    • Sladký
      43
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...