„Slyšeli jsme od vás, že máte vše pod kontrolou,“ hájí se EU. Státy jí prý nevěřily

Stále častěji zaznívají názory, že na jednotkách intenzivní péče po celé Evropě dnes neumírají jen tisíce lidí, ale celá myšlenka Evropské unie jako jednotného prostoru. Když přišly kritické chvíle, žádné rozhodné a účinné kroky EU lidé nepozorují, naopak je vidět, že všechny státy si svou bezpečnostní otázku hájí samy. Z Bruselu teď ovšem mají přicházet informace o tom, že začátek krize mohl být úplně jiný, kdyby země nepodcenily varování Evropské komise.

Když je klid, umí akorát Evropanům kazit život byrokracií, a když lidé potřebují skutečnou pomoc, není po ní ani vidu, ani slechu. Tak v dnešních dnech hodnotí velká část lidí Evropskou unii.

Že EU zaspala, hodnotí někteří politici, kteří kritizují šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Ta místo toho, aby rozhodovala o krizových opatřeních, po dlouhém období ticha vyšla na veřejnost s videem, kde jen ukazuje, jak si správně mýt ruce.

„Evropská unie nepochybně zaspala. Většina západoevropských zemí tu krizi brutálně podcenila a teď se za to sklízí následky,“ řekl nám europoslanec za ODS Alexandr Vondra.

Agentura Reuters nyní přichází s informací, která působí jako snaha Evropské komise napravit si u veřejnosti své jméno. Podle nejnovějších informací země měly dostat otázku, zda jsou na možnou zdravotní krizi připraveny a zda nepotřebují rozšířit zásoby svého lékařského materiálu. Státy pak měly reagovat oznámením, že „mají vše pod kontrolou“, což se o několik týdnů později ukázalo mimo realitu.

Jestli je nyní v Evropě něco, co se vyvažuje zlatem, jsou to ochranné zdravotnické pomůcky. Masky, respirátory, testovací soupravy a ventilátory chtějí nakupovat všechny státy. Spotřeba tohoto materiálu je navíc tak veliká, že se přes letecký most převáží objednávky prakticky neustále.

Předtím než se Evropa pustila do svého boje, komisaři v Bruselu měli přijmout zprávu, že zdravotnické systémy jsou připraveny na vývoj ohledně epidemie koronaviru a není třeba provádět další objednávky zásob.

Tyto dokumenty měl vidět zdroj agentury Reuters, který o tom nyní sepsal zprávu. Evropská komise podle zprávy úředníků, která se novinářům dostala do rukou, odhadovala, že bude zapotřebí zásoby navýšit až desetinásobně oproti obvyklým stavům.

Nemocnice na severu Itálie jsou beznadějně přeplněné.

„Věci jsou pod kontrolou,“ to je informace, kterou měl evropský úředník obdržet na schůzce za zavřenými dveřmi s diplomaty z členských států. Schůzka se konala 5. února, tedy dva týdny poté, co v Číně uzavřeli do přísné karantény zhruba šedesát milionů lidí a někteří začínali chápat, že situace je vážná.

Agentura Reuters cituje ze zprávy z jednání: „V členských státech existuje vysoká úroveň připravenosti, většina z nich má zavedena příslušná opatření k odhalení a léčbě covidu-19.“

Policista s respirátorem hlídkoval 14. března 2020 v centru Prahy.

Za dva týdny už v Itálii začali umírat první lidé. 

Podle vývoje situace je zřejmé, že většina zemí v Evropské unii si vážnost situace začala uvědomovat až v březnu a místo společných opatření volily země většinou vlastní cestu, jak s virem bojovat.

Evropská komise nyní nejvíce kritizuje striktní uzavírání hranic, které mělo ztížit obchodování a vývoz zdravotnického materiálu.

Jedním z největších problémů v Itálii se ukázala neschopnost ochránit zdravotnický personál. Podle oficiálních údajů bylo infikováno téměř deset tisíc zdravotníků, což je bezmála každý desátý nakažený z celkového počtu případů.

Francie na vývoj v Itálii reagovala objednávkou na jednu miliardu roušek, respirátorů a dalších ochranných prostředků.

Z uniklé zprávy by zároveň mělo vyplývat, že se ozvaly čtyři konkrétní státy, které komisi informovaly, že by v případě zhoršení situace mohly potřebovat více ochranného vybavení.

Agentura Reuters bohužel uvádí, že žádná země nebyla v textu jmenována, a tak nevíme, zda mezi ně patřila také Česká republika.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:05 sobota 1. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 24
  • 22
  • 19
  • 17
  • 17