Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „EU zaspala a my to teď sklízíme, Ursula si myje ruce sama nad sebou,“ říká Alexandr Vondra

    Evropská unie v boji s koronavirem zaspala. Myslí si to i europoslanec za ODS Alexandr Vondra, který se kritických myšlenek směrem k ní nikdy nezdráhal. Zmínil se i o šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové, která namísto přijímání krizových opatření ještě před pár dny sdílela instruktážní video, jak správně dodržovat hygienu. „Připadalo mi to spíš, že si paní Ursula myje ruce z toho zaspání sama nad sebou,“ říká Vondra v exkluzivním vyjádření k aktuálnímu dění pro Expres.

    Když už vlády jednotlivých států přijímaly striktní opatření, vyhlašovaly plošnou karanténu nebo uzavíraly hranice, Evropská unie se ošívala. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dokonce ještě v polovině března právě uzavírání hranic zpochybňovala.

    Expres.cz požádal o komentář k postupu EU v rámci pandemie koronaviru europoslance Alexandra Vondru (ODS). Ten mluví dokonce o brutálním podcenění krize.

    „Evropská unie nepochybně zaspala. Většina západoevropských zemí tu krizi brutálně podcenila a teď se za to sklízí následky,“ říká Vondra.

    Bývalý disident a signatář Charty 77 ovšem jedním dechem dodává, že už se konečně začíná Evropská unie probírat. Přesvědčil se o tom sám na čtvrtečním zasedání europarlamentu, které proběhlo netradičně přes internet.

    Alexandr Vondra si myslí, že Evropská unie začátek pandemie koronaviru zaspala.

    „Musím ale říct, že tento týden už se Unie probudila. Včera jsme měli zasedání Evropského parlamentu, historicky první na dálku, po e-mailech jsme schvalovali některá opatření. Asi to nejdůležitější je, že budeme mít k dispozici více než 30 miliard korun,“ informoval Vondra. 

    Kousavě dodal, že doufá ve využití těchto prostředků na podporu živnostníků a výrobu zdravotních pomůcek, namísto toho, aby je vláda „zašantročila na Čapích hnízdech“.

    Alexandra Vondry jsme se ptali i na počínání šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Na jejím Twitteru se před několika dny objevilo instruktážní video, jak si správně mýt ruce. Zaprvé má von der Leyenová tak trochu zpoždění, protože jak si správně mýt ruce, ví celá Evropa už nejméně měsíc.

    Zadruhé se to zdá být trochu málo od ženy jejího postavení v době, kdy zeměmi Evropské unie zmítá chaos a některé z nich počítají mrtvé po stovkách.

    „To video jsem viděl. Musím říct, že to ve mně vyvolalo spíš smích. Někdy už asi dva týdny předtím podobné instruktážní video natočil Arnold Schwarzenegger v Kalifornii, to bylo docela vtipné, ale teď mi to připadalo, že si paní Ursula spíš myje ruce z toho zaspání sama sebe,“ prohlásil europoslanec.

    Na závěr se Alexandr Vondra vyjádřil i k situaci na turecko-řeckých hranicích, kde se snaží do Evropy proniknout desítky tisíc migrantů.

    „Myslím si, že bylo velice důležité zavřít hranici mezi Řeckem a Bulharskem na jedné straně a Tureckem na straně druhé. Prostě nepovolit vstup dalším uprchlíkům, migrantům, přistěhovalcům na území Evropské unie. V tom Unie Řecko podpořila, což je dobře,“ míní Vondra.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:35 neděle 26. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      218
    • Super
      90
    • Tvl
      23
    • Haha
      21
    • Cože
      19
    • Sladký
      19
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz