Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koukalová a Konečný: 10 důvodů, proč by ODS měla plně vsadit na Alexandra Vondru

    Alexandr Vondra s předsedou ODS Petrem Fialou | foto: Facebook Alexandra Vondry

    Upozornil na sebe na kongresu ODS, měl jeden z nejvýraznějších projevů, přijal kandidaturu na místopředsedu a byl zvolen. V té chvíli se mluvilo o velkém comebacku „starého havlovce“, který už pár měsíců dřímal v europarlamentu. Těžko bychom hledali v ODS ostřílenějšího matadora, který prošel třemi vládami, byl velvyslancem v USA, ministrem zamini, ministrem pro evropské záležitosti, přežil pády vlád Topolánka i Nečase, a dokonce přežil i vlastní kauzu ProMoPro. Jestli je někdo archetyp politika ODS, tedy konzervativní pravicové strany, je to Alexandr Vondra (58), chartista a pravá ruka bývalého prezidenta Havla, který je často označován jako největší podporovatel USA a oddaný obhájce politiky NATO.

    Sice má nyní image stárnoucího hudebníka z Plastic People, ale co se týče názorů, souzní s ním každý mladý třicátník.

    Proč mě chcete, když já jsem starý havlovec? Takovou otázku položil Vondra na začátku svého projevu na sjezdu ODS a byl to dotaz na správném místě. ODS sice prošla čistkou, kdy se zbavila silových hráčů a kmotrů jako Topolánka nebo Tlustého, ale na druhou stranu, kdo tam zůstal? Paradoxem je, že o tak velké straně s letitou historií je dneska slyšet jen kvůli dvěma lidem.

    Prvním člověkem je vesnické pako z Řeporyjí a druhým je tady náš starý havlovec.

    Na první pohled to nevypadá jako velká výhra, ale ve Vondrovi je pořád potenciál. Čím dál víc si myslíme, že jestli může ODS s někým konkurovat Babišovi, je to právě Vondra a případně europoslanec Zahradil, ale to jen když se přestane schovávat v Bruselu. Bohužel třetí s nimi do party s jasnou výzvou si jednou převzít Hrad byl senátor Jaroslav Kubera, s nímž ODS přišla o nejvýraznější tvář a hlas.

    1. Starý dobrý konzervatismus

    Jestli něco může zatopit Babišovi, je to přesně tohle.

    Snažit se ukrást levičákům levicové volební programy, což občas dělal Fiala, je cesta do pekel. My, středopravicoví lidé z měst, co máme docela dobré platy, máme hypotéky, kupujeme auta a jezdíme na dovolenou, nemáme dvakrát koho volit. Proč tedy rozumíme zrovna jemu? Mluví řečí, kterou všichni chápeme a všichni jí rozumí. Když k Řecku míří tisíce migrantů, Vondra nediskutujte o nějakém geopolitickém dopadu a „neotvírá diskuzi“, ale řekne jasně: Zavřete hranice. Jenže k tomu navíc jako velice zkušený zahraniční politik si uvědomuje postavení Česka v Evropě i závazek Evropy vůči Turecku jako člena NATO.

    Takže na rozdíl od takového Karla Schwarzenberga nebo obecně topáků, kteří nám nadávají, že nepomáháme „uprchlíkům“ (to nejsou žádní uprchlíci), Vondra řekne jasně, že je třeba sice zavřít hranice, ale taky pomoct Turkům, bez nich to nejde. Ve třech větách víte, co si ten politik myslí a jaký by byl jeho následující krok, zatímco předseda Fiala tento drahocenný čas plýtvá zase na plísnění Babiše a na nějaký biatlon, přitom na hranicích se to mele a Turek obrněnými vozy chce prorazit řecký plot.

    2. Pozitivní pocit

    Lidé ho vidí jako umaštěného týpka s culíkem, vypadá trochu jako intelektuální bohém nebo jako Kanyza ze seriálu Hospoda, ale právě proto máte s Vondrou chuť jít na pivo, protože víte, že byste ho u toho piva někde ve čtyřce klidně i našli a neodmítl by vás v nápadu zavést hospodskou diskuzi, zatímco předseda Fiala a jeho nohsled Stanjura působí, jako když jste voláni k tabuli a budou se rozdávat známky. Je to sice dětinské, ale na „první dobrou“ se rozhoduje mnoho voličů a sympatie z vizuálního vjemu dělají hodně.

    Ano, věřte tomu nebo ne, ale velmi mnoho voličů se nerozhoduje podle programu.

    3. Je boží, jak je nekorektní

    Vondra je někdo, kdo za těch zatracených komunistů fakt trpěl a na rozdíl od všech těch Minářů navlečených v imitaci svetru po mrtvém Havlovi taky něco doopravdy obětoval a prokazatelně dokázal, byl stíhaný, pronásledovaný a zavřený, byl na úplném startu téhle nové země a podílel se na jejím založení.

    Jedině on o sobě může říct, že Havel byl jeho skutečný přítel, a jedině on umí být skutečný havlovec a mluvit přitom jako „starý Klaus“. Kdybychom mohli mluvit za středopravicovou generaci, Vondra je z našeho těsta.

    „Bojím se, že velká města ovládají vegetariáni, nekuřáci, cyklisté a transvestiti, a proto tak rád jezdím na venkov, kde jsou ještě normální chlapi a ženské,“ říká Vondra během volebního studia k příležitosti prezidentských voleb v USA a přidává vtip, o němž říká, že je nekorektní.

    Jako vulgární? ptá se moderátor. Není vulgární, odpovídá Vondra a my se ptáme: Proboha, odkdy nekorektní znamená vulgární?

    Patřím do pražské kavárny a jsem příliš jednoduchý a zkratkovitý, říká o sobě Vondra. Je a to je právě na něm tak skvělé. Říká věci, které se dnes lidé bojí napsat, protože by dostali ban na Facebooku od nějaké divné party jakýchsi elfů, označili by je za fašistu, Klusák by o nich natočil dokument, skončili by v reportáži pořadu 168 hodin a reportéři Deníku N by je i s jejich igelitkami pronásledovali po ulici.

    4. Vondrův program

    Dáme vám sem odkaz, je to vlastně textový přepis jeho nominační řeči na sjezdu ODS, a opravdu nám věřte, že stojí za to si to přečíst celé, je to opravdu stručná a výstižná řeč. Nicméně vybíráme:

    Zaměření nejen na USA, které se u něj dá očekávat, ale také na spolupráci s Visegrádem.

    Odmítání genderových kvót, to je prostě pecka. Vondra tvrdí a hodlá se za to bít, že v pracovní pozici jste proto, že něco umíte, ne proto, že jste žena nebo máte osm pohlaví. V době, kdy se oslavuje, že Slovensko má za prezidentku ženu, je to jako pohlazení pro oči. Být žena není kvalifikací pro žádnou funkci!

    Vlk! Vondra si jako jeden z mála všímá problému, který na první pohled vypadá jako totálně směšné téma, ale jestli bude dále přehlíženo, začne být brzy zle. Vlk, nádherné a chráněné zvíře, se vrátil do Česka a lidé jsou rádi, tato šelma zde mnoho let chyběla (kdo moc neslaví, jsou pastevci). Problém, který se původně zdál jako lokální stížnost někde od Šumavy, se bude zřejmě brzy řešit ve Sněmovně a zřejmě nás čeká mnoho střetů mezi laickou obcí a chovateli.

    Odmítá klimatický alarmismus a šíření strachu.

    „Jsem vystudovaný přírodovědec a zodpovědně říkám, že klima na Zemi se měnilo, i když na to člověk neměl a ani nemohl mít vliv,“ tvrdí Vondra (a není sám). Vondra si navíc před pár dny vysloužil pozornost tím, jak popsal naprosto skandální patolízalské přijetí Grety Thunbergové v europarlamentu, zatímco ostatní tam nesměli kvůli koronaviru.

    Nemyslí jen na Prahu! Součástí jeho programu je i jakési jeho desatero, kam zahrnul Brno, kde chce stadion a pořádat mistrovství, nebo Ostravu, kde plánuje americkou strategickou základnu, to vše přinese regionům rozvoj a hlavně peníze.

    5. Jeho vztah k voličům

    Není potřeba ho dlouho studovat a analyzovat ho, stačí si jen přečíst, co říká. Co nás trápí, je to, že je v ODS málo vidět a slyšet, jako by ho snad ti „strejcové“ nechtěli pustit mezi sebe, protože je tak nekompromisní.

    Vondra nás Čechy nedělí na voliče Babiše a nevoliče Babiše, jak to velmi často a velmi chybně dělají opoziční politici, z čehož se nám chce „fakt blejt“, pardon za ten výraz, a nikdy by si nedovolil větu, že „mezi voliči Andreje Babiše jsou i slušní lidé“, tohle říct je opravdu skandál a někteří to opakují tvrdohlavě neustále (a pak se přesně proto diví, jak to, že pořád nemohou dosáhnout stejných procent).

    Vondra nás vidí jako jeden národ a rozlišuje maximálně podle generací a velikosti měst a každému pak nabízí podle jeho potřeb. Nedivá se dozadu a ani moc dopředu, nepřipomíná pořád Havla a komunisty, nemluví o tom, co bude za třicet let, nevyčítá a nestraší. Vůbec nepopisuje svoje vztahy k opozici a neobtěžuje nás s nimi, zaměřuje se na sebe a na to, co chce prosadit a jak to chce udělat.

    6. On a Babiš

    Byli jsme nyní podívat na Facebook Petra Fialy a má tam pod sebou asi osm nových příspěvků o Babišovi. Pak pokračují nějaká jeho hesla a následuje další nálož Babiše.

    To už je opravdu něco neskutečného a Fiala by měl přemýšlet, jestli to vážně není nějaká diagnóza. Zatímco Fiala se soustředí jen na Babiše a komentuje pouze Babišova témata, Vondrovi je Babiš jedno a na svém Facebooku k němu má občasnou kritiku, tak jak se to dá čekat u opozice, a proto má prostor ve své hlavě řešit stejná témata jako průměrný Čech.

    Na rozdíl od Babiše ale na to Vondra nepotřebuje lidi. Babiš neví, jak přemýšlí průměrný Čech, musí ho k tomu někdo navést, ale Vondra je stejně jako Jaroslav Kubera hospodský typ. Stačí si sednout ke stolu ve své hospodě a víte, co si národ myslí, ale ve francouzské restauraci v Provence se to nedozvíte.

    7. Greta

    Kritizuje ji celý normální svět, akorát naši politici si myslí, že to není podstatné téma.

    Jediný Vondra dokázal svým několik dní starým statusem poukázat na to, jak zásadní je to v dnešní době i pro Čechy. Před Gretou se plazí po zemi jako zděšená žížala celá Unie, tedy lidé, které my platíme, a on se to nejenže nebojí popsat, ale ukazuje i na to, jak se za naše peníze hraje falešná hra s ekologií.

    Stačí nedělat nic, jenom ohýbat hřbet před uřvanou holkou, a ono to vypadá, že to je ten ekoprogram. Vondra přesně pálí do EU a politiků, kteří neřeší žádná témata, ale pouští do našeho světa nový a daleko nebezpečnější státotvorný prvek.

    Je to už několikrát pojmenované nebezpečí, že nový socialismus přijde ze Západu (v roce 2017 o tom rozsáhle informovaly britské politické noviny, v češtině převzato ZDE), a Vondra je přesně tím politikem, který to vnímá a absolutně to nehodlá dopustit. Vidí, že problém není v nějaké pomatené holce, ale v nebezpečných politicích, kteří chtějí obrátit řád ve světě. Klima je tady jen proto, aby zaútočilo na vaše peněženky a změnilo ekonomiku, nedělejte si nějaké bohulibé iluze.

    8. Neříkáme nic, rozhodněte si tohle sami

    Největší problém je, že to zdravé jádro strany sedí v teple Bruselu.

    Vondra a Zahradil odtamtud vysílají své postřehy o celoevropských problémech, které také zajímají středopravicové moderní voliče, prostřednictvím Twitteru a Facebooku, zatímco skutečnou politiku u nás dělá z televize Fiala a Stanjura, kteří nám po osmdesáté oznámí, že Babiš něco udělal a oni chtějí vyhrát volby.

    Ten náš vtípek, že u Fialy máme pocit, jako bychom byli voláni k tabuli a zase neumíme a zase bude pětka, se váže k momentům, jako je ten zde:

    Petr Fiala

    Nástěnka jako s budovatelskými hesly, a co ten plán?

    Vy opravdu, opravdu, ale opravdu víte, o čem je řeč?

    9. Kam dospěla ODS?

    Nedokážeme si představit, že by za Topolánka a Klause, dokonce proboha snad i za toho Nečase, ODS vůbec kdy vyplodila větu, že „pomáhat se má slabým na úkor posilování zisků těch velkých“, jak to má Fiala uvedeno v posledním bodě svého plánu, kdy jinými slovy říká, že úspěšná firma je hamižná a kdo si na sebe neumí vydělat, tomu nasypte peníze.

    Jak tohle vůbec může pravicový politik zatraceně říct?!

    Může, když má mindrák z Babiše a myslí si, že vyhraje volby tím, že přetáhne levicové voliče levicovějším programem. Místo jedné koblihy dám dvě, aha.

    Vondra sice tvrdí, že Fiala by jako předseda překvapil, a skládá mu poklony, ale ze své podstaty je Vondra politikem, který přesně před tímto varuje, protože důvěru konzervativního voliče si musíte získat každé volby zpět a neukotveného voliče, který si pohrává s myšlenkou, že to snad dokonce natruc hodí Babišovi, musíte přesvědčit starými dobrými hodnotami.

    Tvoje peníze jsou jenom tvoje peníze a nikdo na ně nemá právo.

    Největší motivací je úspěch.

    Chci se mít dobře a pokud možno ještě líp.

    Mám rád svou zemi, protože mi v tom nebrání.

    Radši zemi s tržním hospodářstvím a trochou špíny za nehty než socialismus se zákazy řízený neúspěšnými „zdotovanými“ šílenci.

    Prostě zemi, kde žijí „normální chlapi, ženský a jejich děcka“.

    10. A samozřejmě ani dnes nezapomeneme poslat písničku

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 1:57 úterý 7. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      1246
    • Super
      1098
    • Tvl
      41
    • Haha
      37
    • Cože
      27
    • Sladký
      27