Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šéfka komise Leyenová nám ukazuje, jak si (nad vším) umýt ruce! EU fatálně selhává

    Celou Evropu svírá pandemie koronaviru, jenže ten nejdůležitější orgán lidem příliš nápomocen není. Evropská unie nechala jednotlivé státy na holičkách, dokonce je zprvu skandálně kritizovala za uzavírání hranic. A třeba taková šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová? Ta na Twitteru zveřejňuje návody, jak si správně mýt ruce. Trochu pozdě a trochu málo od ženy jejího postavení.

    Pandemii koronaviru Evropská unie podle mnohých kritiků nezvládá. Vadí především její nečinnost. Ačkoliv se od takové instituce čeká, že bude členským státům nápomocná, bude koordinátorem jejich spolupráce, realita je jiná.

    Opatření nepřijímá, ze začátku dokonce kritizovala členské státy za zavírání hranic. Teprve až po několika dnech se unijní šéfové vzpamatovali a uznali, že koronavirus podcenili.

    Stále se ovšem o Evropské unii, jindy čile zasahující do chodu zemí, téměř nemluví. A to má dokonce komisaře pro řešení krizových situací, kterým je nepochybně dobře placený diplomat Janez Lenarčič. Proč se zatím nijak neangažuje, je otázkou.

    Teprve až v následujících dnech by měl být zřízen krizový tým složený z virologů a epidemiologů, kteří by měli určovat postup Evropské unie v dalších týdnech a měsících.

    Úsměvně působí i to, že šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v uplynulých dnech, kdy státy počítají mrtvé, nařizují přísné karantény a na celém kontinentu panuje strach a chaos, sdílela videonávod, jak si správně mýt ruce. 

    Zaprvé s tím přišla v době, kdy už postup správného mytí rukou zná dávno celá Evropa. Zadruhé by se žena jejího postavení měla věnovat trochu jiným věcem.

    Body k dobru jí lze přičíst za proslovy k lidem, posledně třeba přála sílu Španělsku, kde se situace kolem koronaviru rapidně zhoršuje.

    Migranti? Řekové, dělejte něco

    Zvláštní postoj zaujala Evropská unie také k tikající bombě na hranicích Řecka. V přeplněných táborech se tam těsnají desítky tisíc migrantů, a kdyby se koronavirus rozšířil mezi nimi, mělo by to katastrofální následky. 

    Eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová agentuře Reuters sdělila, že EU Řecko vyzvala, aby přestěhovalo migranty z ostrovů na pevninu.

    Zkráceně tedy udělala úplně to samé, co už několik týdnů dělají nejrůznější humanitární neziskové organizace. 

    Řecko samozřejmě vystěhování migrantů z táborů na pevninu odmítá, protože nechce ohrozit svoje občany. Zřejmě by tak Evropská unie měla v následujících dnech konzultovat havarijní plán s jeho vládou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:46 pátek 24. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      98
    • Trapas
      81
    • Tvl
      44
    • Super
      40
    • Cože
      39
    • Sladký
      38
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...