Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Někteří šijí roušky, jiní vážou květiny pro lékaře. Češi si během krize pomáhají

    Martina Fischerová připravila kytice pro zdravotníky z Nemocnice na Bulovce. | foto: Autor: archiv Martiny Fischerové

    Na naši výzvu ohledně odhalování bezejmenných hrdinů, které v České republice máme, zareagovalo mnoho lidí, čehož si velmi vážíme. Přinášíme vám další ohlédnutí za tím, co pro sebe Češi vzájemně v těchto dnech dělají. Věříme, že uznání si zaslouží všichni, kteří v těchto složitých týdnech pomáhají ostatním. Ať už jde o strážníky, kteří rozdávají roušky bezdomovcům, prodavačky v supermarketech, nebo lidi z donáškových služeb, kteří často vyrážejí i za nakaženými osobami v karanténě. Pomozte nám přiřadit k těmto bezejmenným hrdinům jejich příběh.

    Přesnou ukázkou toho, jak se dnes mohou lidé obětovat pro pomoc druhým, je příběh Marcely Schejbalové, která žije v Bezděkově nad Metují, kde se živí jako švadlena a věnuje se převážně výrobě dětského oblečení.

    Během krize nenechává své jehly zahálet, přeorientovala se na tvorbu roušek, které ve spolupráci s obecním úřadem začala šít zdarma nejen pro obyvatele vesnice, ale také pro další potřebné instituce i jednotlivce.

    „Přitom zastane i péči o rodinu (má děti ve věku 6 a 14 let) a svůj další pracovní úvazek v základní škole. Musí být úplně grogy, ale nedává to najevo a šíří kolem sebe pohodu a dobrou náladu. Všichni, co ji sledujeme, smekáme!“ napsal nám Petr Kavka, který věří, že podobní lidé jako paní Schejbalová si zaslouží velké uznání.

    Ze začátku šila Marcela u sebe doma, ale zájem byl tak velký, že se přesunula do jídelny obecního úřadu, kde nyní dnem a nocí šije, žehlí a balí roušky pro potřebné. Vzniklo jich už přes tisíc a další přibývají.

    Marcela Schejbalová šije roušky pro všechny obyvatele své vesnice.

    „Prvotní iniciativa strhla k následování i řadu dalších lidí, a tak do improvizované dílny dorazila zdarma spousta bavlněných látek a šňůrek, do výroby a distribuce se zapojili nejen obecní pracovníci, ale i dobrovolníci. Výsledkem je, že roušky se zdarma dostaly nejen ke všem obyvatelům Bezděkova nad Metují, ale i do ústavu pro lidi s roztroušenou sklerózou v Náchodě, do domova důchodců a do dětského domova v Broumově, do ZŠ v Machově i k řadě dalších zájemců v širokém okolí i v odlehlejších místech Česka,“ prozradil Kavka.

    Další bezejmennou hrdinkou byla dlouho Martina Fischerová, která je majitelkou květinářství. Také ona, podobně jako tisíce dalších živnostníků, byla nucena svůj obchod uzavřít a přemýšlet, jak s nastalou situací naložit.

    Martina Fischerová připravila kytice pro zdravotníky z Nemocnice Na Bulovce.

    Volný čas se rozhodla věnovat přípravě květin pro lékaře a zdravotní sestry na infekčním oddělení pražské Bulovky. Chtěla jim zpříjemnit pracovní prostředí, v němž nasazují své zdraví ve snaze pomoci lidem nakaženým koronavirem.

    Originální poděkování všem členům integrovaného záchranného systému (IZS) připravilo také pražské Lychee Bistro, které vaří pro hasiče a záchranáře jídlo zdarma.

    Každý pomáhá jak může, některá bistra či restaurace nezapomínají na ty, kteří...

    „Nesmírně si vážíme jejich práce a nasazení v tomto nelehkém období. Děkujeme za tuto péči a doufáme, že i maličkost v podobě teplého jídla vařeného s úctou a respektem potěší. V neposlední řadě děkujeme Asia Food za přispění ingrediencí a také vietnamské kultuře, která nám pomáhá s přípravou úplně zdarma, velice si toho vážíme a přejeme všem hodně zdraví a sil,“ napsali nám z bistra, jež se rozhodlo pomáhat těm, kteří stojí v první linii.

    Na našich stránkách jsme vám již řadu příkladů solidarity a lidského odhodlání ukázali, pokud však chcete nabídnout váš příběh, napište nám na e-mail tip@expres.cz. Pomůžete tak ukázat, že také Česko má své hrdiny.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:33 středa 29. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      18
    • Trapas
      16
    • Haha
      15
    • Cože
      13
    • Sladký
      13
    • Tvl
      13