Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    ONLINE: Kdo nás promoří? Babiš se postavil za Hamáčka proti Prymulovi

    • Prezident Zeman promluvil v rozhovoru pro Blesk.
    • Lepší něco přehnat než něco zanedbat!
    • Česko má už 72 obětí, 96 lidí se uzdravilo.
    • Aktuálně je potvrzeno 4591 případů nákazy novým typem koronaviru.
    • Sbíráme příběhy hrdinů všedního dne. Tváře zdravotníků, hasičů, policistů, učitelů, vojáků, vesnických starostů a prodavačů posílejte na tip@expres.cz.
    • Tesco bude doručovat nákup ke dveřím.
    Prezident Miloš Zeman promluvil k národu ze svého sídla v Lánech v pravidelném rozhovoru pro deník Blesk. Podpořil postup vicepremiéra a předsedu Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD), který chce stav nouze v ČR prodloužit o měsíc do 11. května. Několikrát zopakoval, že podporuje vládu a premiéra Andreje Babiše v restriktivních opatřeních, naopak tvrdě kritizoval Evropskou unii. „Řídí ji šedé nuly,“ řekl. Varoval před upřednostňováním ekonomiky před zdravím a selektováním lidí na staré a chronicky nemocné v boji s nákazou covidem-19. „Každý život je cenný,“ pronesl prezident, který se podle svých slov cítí být zdráv a proti infekci se nenechal testovat. Zeman reagoval i na fotografii expertního týmu s rouškami u tabule s jídlem.

    12:58 Kdo nás promoří? To je palčivá otázka dne. Premiér Andrej Babiš nesouhlasí s názorem náměstka ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly ohledně promoření populace koronavirem.

    Přitom ráno to vypadalo, že promořovat se bude.

    Prymulův návrh na řízené promořování populace podpořil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který v té souvislosti hovořil o postupném uvolňování restriktivních opatření.

    V poledne do promořování hodil vidle ministr vnitra Hamáček. Podle něj by to byla změna dosavadní politiky, ze které není cesty zpět.

    Uvidíme, kam se to posune večer.

    12:36 Skupina osob v maskách v neděli vyvěsila na plot českého velvyslanectví v Moskvě nápis Stop fašismu a hodila do areálu ambasády několik dýmovnic. Podle agentur je to reakce na odstranění sochy maršála Ivana Koněva v Praze.

    Socha generála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči byla odvezena do depozitáře a následně poputuje do Muzea paměti 20. století.

    K akci se na svém webu přihlásila nezaregistrovaná strana Jiné Rusko, známá svými ultralevicovými a krajně nacionalistickými názory. „Naše tanky budou v Praze!“ uvedla strana na svém webu.

    Podle zprávy Českého rozhlasu se český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka chystá odeslat ruskému ministerstvu zahraničí nótu.

    Praha 6 odstranila sochu generála Koněva, která skončí v Muzeu paměti 20. století. Prezident Miloš Zeman mluvil o zneužití krizového stavu.

    11:59 Fakultní nemocnice Brno se připravuje na přijetí šesti pacientů z Francie s nemocí covid-19, kteří jsou ve vážném stavu a musejí být napojeni na umělou plicní ventilaci. Do Brna je přepraví letecký speciál, který by měl přistát v Praze v pondělí odpoledne.

    11:39 Ministerstvo zdravotnictví se chce nyní zaměřit zejména na nákup respirátorů nejvyšší třídy a na laboratoře, v nichž se testují vzorky na koronavirus. Nakupuje ochranné prostředky z celé řady zdrojů, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Nejen z Číny a dalších zemí, ale také od 16 českých firem. Na Twitteru pak reagoval i na nařčení, že se při nákupu nehledí na poměr ceny a výkonu.

    11:30 ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a hnutí STAN chtějí, aby příspěvek osobám samostatně výdělečně činným byl 30 tisíc, nikoli 25 tisíc, jak navrhuje vláda. Za každý další den po 30. dubnu by pak OSVČ měly podle pětice stran dostávat pětistovku. Podnikatelům, kteří museli uzavřít provoz, má také stát proplácet nájmy. 

    9:54 Německé hotely nabízejí pokoje lidem, kteří pracují v režimu home office a potřebují změnu. Věří, že si tak alespoň částečně vylepší hospodářskou bilanci těžce zasaženou koronavirem.

    9:20 „Když se podaří ošetřit skupinu rizikových, zbytek populace by se s nemocí měl v nějakém časovém období potkat a prokázat, že je imunní. Češi by se měli s koronavirem potkat. Neříkám všichni, ale ti, pro něž nebude horší než chřipka. A to jsou lidé nižšího věku, lidé zdraví,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro DVTV.

    8:25 Počet nakažených koronavirem v ČR se zvýšil na 4591 nakažených, 72 lidí s koronavirem zemřelo.

    17:22 Pokud se potvrdí zpráva, že v havlíčkobrodské nemocnici zemřeli na covid-19 dva klienti domova pro seniory s lehkými příznaky, bude zřejmě nutné všechny nakažené seniory umístit do nemocnic. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). V každém případě by podle ní měli být senioři testováni přednostně, aby nemuseli čekat na výsledky několik dní.

    Ministr Vojtěch to odpoledne odmítl. Podle něj je třeba otestovat hlavně zaměstnance domovů důchodců.

    16:30 Národní převaha ANO. Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí Andreje Babiše s 34,5 procenta před ODS se 14 procenty a Piráty s 13,5 procenta. Další strany včetně ČSSD by získaly šest a méně procent. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar CZ. Hnutí ANO pomáhá aktivita vlády proti koronaviru, uvedl analytik Kantar CZ Pavel Ranocha. Politickou situaci v ČR hodnotilo v březnu jako dobrou 61 procent lidí, v únoru to bylo 37 procent. Lidé podle Ranochy oceňují spolupráci v době krize.

    13:35 Zeman jednal v sobotu na zámku v Lánech se svým poradním týmem o situaci kolem koronaviru. Jednání se zúčastnili vedle Lukla a Švejdara například ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), ministr obrany Lubomír Metnar a ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

    Svačina u prezidenta v Lánech

    Po zveřejnění fotografie se na členy expertní skupiny hned v sobotu snesla kritika, která jim vyčítala nedostatečné rozestupy. Média se také začala dotazovat, jak mohli účastníci jednání s rouškami jíst. 

    Benešová na dotaz serveru Lidovky.cz uvedla, že v pátek všichni přítomní absolvovali test na přítomnost koronaviru v těle s negativním výsledkem. „Byl jen pokrájený sýr a klobása. To šlo konzumovat s rouškou,“ uvedla ministryně spravedlnosti.

     Zeman se dnes nad otázkou ke schůzce pozastavil. „Opravdu vás zajímají velmi důležité věci, já vás chápu,“ řekl. Předvedl, že bylo možné občerstvení podstrčit pod roušku s gumičkami, kterou si odtáhl od brady. Posteskl si, že nikdo si nevšiml, že expertní tým neměl oběd. „Nikdo nenapsal, že jsem zakázal oběd. Poprvé při zasedání této expertní skupiny. Poprvé proto, že poprvé jsme měli na sobě roušky,“ dodal.

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes v debatě v televizi Prima uvedl, že evidentně při setkání v Lánech nebyla dodržena řada opatření, která už mnoho dní platí pro všechny obyvatele ČR. „Je to jistá forma papalášství a ignorance, pokud se takto vyfotí u společné večeře nejvýše postavení lidé v ČR, je to ostuda,“ řekl. 

    Okolnosti schůzky na Primě kritizoval také předseda ODS Petr Fiala.

    Ivan Bartoš si v průběhu natáčení rozhovoru sundal roušku.

    Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pak zveřejnil fotku Ivana Bartoše, jak si během televizní debaty shrne roušku a pije ze sklenice. A nazval ho farizejem. 

    12:00 „Je lepší něco přehnat než něco zanedbat,“ uvedl Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech na serveru deníku Blesk. Opatření by podle hlavy státu měla trvat s ohledem na vývoj epidemie ještě „minimálně měsíc nebo měsíc a půl“. Hamáčka prezident podpořil podle svých slov i volbou oblečení, protože si vzal červený pulovr.

    Prezident Miloš Zeman poskytl pravidelný rozhovor ze svého sídla v Lánech deníku Blesk o koronaviru.

    Prezident vyzdvihl Hamáčkovu roli při zajištění dodávek ochranných prostředků z Číny, které by už měla mít všechna potřebná pracoviště. Pokud někde chybí, například v domovech pro seniory, je to podle Zemana chyba distribuce. „Počet ušitých roušek je jedna tisícina toho, co potřebujeme,“ řekl.

    Zeman podpořil kroky vlády v boji s pandemií i přes přátelskou kritiku, která se týkala například počátečního omezení otevírací doby v restauracích, kterou druhý den následovalo jejich uzavření. Podle Zemana není dobré vládu za přijímaná opatření kritizovat. Nenese vinu ani za nedostatek ochranných prostředků, protože pandemii žádná vláda neočekávala, řekl prezident. 

    Jako Mengele?

    „Každý lidský život je cenný a vy jste jako doktor Mengele, který selektoval lidi a rozhodoval, který člověk by měl pracovat a který by měl jít do plynu. Vy jen kritizujete lékařskou péči a já to považuji za psychickou nemoc,“ odpověděl prezident na dotaz redaktorky Blesku o tom, jestli je podle něj ekonomika cennější než lidské životy.

    Ekonomický růst vidí Zeman v investicích, nikoliv ve spotřebě. Namístě jsou podle něj rozpočtová opatření a úvěrování bankami. Prezident také uvedl, že zvažuje zmrazení růstu minimální mzdy. Vyslovil se pro zmrazení růstu platů státních úředníků.

    Prezident promluvil v osobní rovině. Na nákazu koronavirem testován nebyl, na rozdíl od svých spolupracovníků. Až na bolavé nohy prý žádnými zdravotními potížemi netrpí. Jeho manželka bydlí s dcerou v Lumbeho vile a plní povinnosti první dámy. Na otázku, zda šije roušky jako Dagmar Havlová, prezident reagoval, že mu není detailně známo, co jeho manželka dělá. 

    9:00 Jenom za sobotu přibylo v Česku 282 osob, u kterých se prokázalo nakažení koronavirem. Od nedělního rána testy odhalily další tři lidi. Aktuální stav je 4475 nakažených a 62 osob covidu-19 podlehlo.

    19:40 New York má za sebou zatím nejhorší den. Během posledních 24 hodin se koronavirus prokázal u téměř 11 tisíc lidí a covid-19 si vyžádal 630 obětí. Celkem je v New Yorku 113 704 infikovaných a 3565 obětí, což je více než v miliardové Číně.

    Naopak Itálie hlásí nejméně mrtvých za poslední dva týdny, a to 681. Celkem tam covidu-19 podlehlo 15 362 osob. Nakažených je 124 632.

    16:05 Ministr vnitra Jan Hamáček po jednání poradního týmu prezidenta Miloše Zemana řekl, že vláda v nejbližších dnech nechystá razantní uvolnění stávajících opatření, která mají zamezit šíření koronaviru. Podle Hamáčka musí občané ještě chvilku vydržet, protože zdaleka není vyhráno.

    „Nesmíme nějak usnout na vavřínech a propadnout nějaké euforii, že už je to všechno za námi, že můžeme nějak radikálně ta opatření uvolňovat,“ řekl s tím, že k návrhu premiéra Andreje Babiše, který by rád nechal otevřít papírnictví a obchody s obuví, by rád znal názor Ministerstva zdravotnictví.

    15:20 Jenom den poté, co teroristická organizace Islámský stát vyzvala své stoupence prostřednictvím věstníku al-Naba ke svatému boji po celém světě, došlo ve městě Romans-sur-Isère na jihu Francie k útoku nožem, během něhož byli zabiti dva lidé a sedm dalších bylo zraněno. Pachatel podle svědků nejdříve zaútočil v prodejně tabáku, následně začal bodat do lidí, kteří čekali ve frontě před pekařstvím. Zraněním podlehli majitel tabáku a muž, který šel náhodně kolem. Jeden ze sedmi zraněných je v kritickém stavu.

    14:10 Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze v sobotu zemřela další z žen, která se koronavirem nakazila v domově pro seniory v pražské Michli. Bezprostřední příčinou její smrti byly podle lékařů srdeční potíže, jež ji trápily. Jde o pátého klienta ze zmíněného domova, který s nemocí covid-19 zemřel.

    8:40 Z pátku na sobotu se počet obětí pandemie koronaviru v Česku zvýšil o tři osoby. Covidu-19 tak již podlehlo 56 lidí. Další dva pacienti se naopak uzdravili, tudíž jich české zdravotnictví eviduje 74.

    8:00 Sobotní ráno začíná trošku optimističtěji, a to hlavně kvůli slovům premiéra Andreje Babiše pro deník Právo. V rozhovoru přiznal, že by rád, aby se Česko vrátilo k normálu mnohem dřív. Kromě toho by rád, aby se ještě před Velikonocemi otevřely některé obchody, vláda prý zvažuje i uvolnění venkovních sportovišť určených pro cyklistiku, běh, in-line brusle, skateboarding, tenis, sportovní střelbu, letectví či kanoistiku.

    20:50 Velmi dramatická je situace v New Yorku, kde je již přes 100 tisíc nakažených. Za posledních 24 hodin přibylo více než 10 tisíc nemocných. Velmi vysoká je i úmrtnost nemocných. Během jednoho dne zemřelo 562 lidí, dohromady je obětí 2935. Newyorský starosta Bill de Blasio vyzval obyvatele města, aby si na veřejnosti zakrývali ústa a nos.

    18:15 Sedm. Tolik lidí od pátečního rána v České republice podlehlo nemoci covid-19. Aktuálně má u nás pandemie koronaviru 53 obětí. Naopak 72 lidí se vyléčilo. Zvýšil se i počet nakažených. Je jich 4091. Mezi nimi je i hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

    16:20 Počet obětí novým typem koronaviru v Británii rekordně roste, za poslední den o 684 lidí. Nemoci covid-19 k dnešnímu dni podlehlo 3605 lidí. Nakažených je 38 168. Velká Británie je tak jednou z nejvíce zasažených zemí světa.

    I to nejspíše přimělo britskou královnu Alžbětu II. k rozhodnutí promluvit k národu. Projev, který se bude týkat pandemie koronaviru, je naplánovaný na neděli ve 21:00 SEČ.

    12:40 Novým typem koronaviru se nakazil i exprimátor Prahy Pavel Bém, který se v polovině března vrátil z Kanady. Ačkoliv neměl žádné příznaky, nechal se pro jistotu otestovat v soukromé laboratoři. Tam mu nákazu koronavirem potvrdili minulý čtvrtek.

    „Kolegové zdravotníci, se kterými jsem se viděl, museli samozřejmě do karantény. Štěstí bylo, že jsem díky e-mailu z laboratoře nestihl vizitu u pacientů,“ řekl HN Bém, který aktuálně ordinuje z domácí karantény, a to přes telefon a Skype.

    12:25 Wu-chan si na uvolnění restriktivních opatření musí ještě počkat. Podle informací v pátečním deníku The Guardian měl stranický šéf ve městě znovu vyzvat obyvatele, aby i nadále zůstávali ve svých domovech. Některá omezení se mají naopak zpřísnit.

    8:35 Poslední dávku experimentálního léku remdesivir ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze ve čtvrtek dostal řidič taxíku, který patřil k pacientům s nejvážnějším průběhem nemoci covid-19. Pacientovi selhávaly plíce a musel být napojený na přístroj, který mu je okysličoval.

    Lékaři se aktuálně domnívají, že by pacient mohl nad covidem-19 do dvou týdnů definitivně zvítězit. Třiapadesátiletý muž je jediným v Česku, kterému jeho podání firma Gilead schválila.

    7:30 Růst počtu nakažených covidem-19 v Česku se stále zpomaluje. Zatímco ve středu jich přibylo 281, ve čtvrtek 269. Aktuálně je tak 3589 nakažených.

    Situace v USA se naopak zhoršuje. Ve čtvrtek podlehlo nemoci 1169 lidí, což je největší denní nárůst obětí v jakékoliv zemi světa.

    20:00 Nouzový stav bude prozatím platit do konce dubna. Premiér Andrej Babiš ustoupil od záměru prodloužit jej o měsíc, tedy do 11. května.

    „Třicátý duben je fajn, alespoň si to všichni zapamatují. Teď je to uprostřed měsíce,“ řekl Babiš České televizi.

    17:40 Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo statistiku. Nakažených je v Česku celkem 3805, počet obětí stoupl na 44.

    16:09 Koronavirus mění vše, především nakupování. Nakupovat jídlo online je v dnešní době něco jako nezbytnost a je to hudba příští budoucnosti. Obchodní řetězec Tesco proto nabízí malou pomoc a uvádí na trh novou službu Tesco Zásilka. Podobně jako u Rohlíku jde o doručování nákupů. Lidé si mohou objednat balíček nezbytných potravin a základní drogerie. Tesco Zásilka jim nákup doručí přes kurýra až ke dveřím.

    „Naši kolegové v obchodě, online službách a v dodavatelském řetězci pracují nepřetržitě, abychom dokázali zajistit potraviny všem zákazníkům v této mimořádné době,“ vysvětluje Patrik Dojčinovič, výkonný ředitel společnosti Tesco pro ČR.

    15:45 V Británii vzrostl počet obětí o dalších 569, celkem jich je tedy už 2921. Mírné symptomy onemocnění covid-19 stále ještě vykazuje premiér Boris Johnson, který řídí zemi z přísné izolace. Tu chtěl přitom opustit už v pátek.

    13:45 Nejen respirační potíže provázejí nákazu novým typem koronaviru. U menší části pacientů z celého světa se objevuje také ztráta chuti a čichu nebo neurologické problémy. Pacienti jsou zmatení, blouzní a mají záchvaty.

    12:20 Premiér Andrej Babiš odhaduje, že by se v Česku mohl život vrátit k normálu v červnu.

    „Vrchol epidemie předpokládáme na konci dubna. A koncem května a začátkem června bychom se mohli vrátit do normálu, ale jsou to jen prognózy. Zatím si to mohu jen přát,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz.

    Po Velikonocích by podle něj vláda mohla postupně otevírat malé obchůdky, ovšem za přísných hygienických opatření.

    Premiér Andrej Babiš

    12:15 Bezmála tisícovka lidí ve Španělsku podlehla koronaviru za jediný den. Jde konkrétně o 950 lidí za 24 hodin, což je vůbec největší mezidenní nárůst v silně zasažené zemi od propuknutí pandemie.

    Celkem tam nemoci covid-19 podlehlo už více než 10 tisíc lidí, dalších 27 tisíc se oproti tomu vyléčilo.

    Co se počtu nakažených týče, ten ve Španělsku vzrostl za jediný den o závratných 8100 lidí, celkem bylo infikováno více než 110 tisíc Španělů.

    11:40 Statistiky vypadají nadějně, nechal se na tiskové konferenci po jednání krizového štábu slyšet ministr vnitra Jan Hamáček.

    „Čísla vypadají nadějně, klesá poměr mezidenního nárůstu, pohybujeme se teď pod 10 procenty. Původní čísla byla přitom až 45 procent,“ řekl Hamáček.

    Vzápětí ovšem varoval, že není čas slavit a že je rozhodně třeba dál dodržovat opatření.

    „Neznamená to, že je čas k oslavám. I desetiprocentní mezidenní nárůsty jsou nárůsty. V opatřeních tak musíme pokračovat,“ prohlásil Hamáček.

    Jan Hamáček na zasedání speciálního štábu Ministerstva vnitra

    10:30 Česko má čtyřicátou oběť koronaviru. Podle Ministerstva zdravotnictví jde o muže ze Středočeského kraje ve věkové skupině 50 až 59 let.

    9:40 V Itálii, která je nejzasaženější evropskou zemí, nákaza koronavirem kulminuje. Podle statistik se mezidenní nárůst počtu nakažených ustálil, zřejmě tak začala konečně zabírat přísná opatření.

    „Epidemiologická křivka naznačuje, že jsme dosáhli plošiny, což znamená, že jsme na vrcholu,“ prohlásil šéf italského institutu pro zdraví Silvio Brusaferro.

    Upozornil však, že sestup ještě zdaleka nezačal. Pokud Italové budou nadále dodržovat přísná opatření, za nějaký čas by měl mezidenní nárůst klesat.

    To ale nebude jednoduché, jen za sobotu podle Brusaferra italští policisté rozdali pět tisíc pokut za porušení zákazu vycházení. Z toho padesát hříšníků bylo koronavirem nakaženo.

    8:30 Pitva sestřičky z Thomayerovy nemocnice, která se nakazila koronavirem od pražského taxikáře, podle policie potvrdila náhlé úmrtí.

    Přednostka pneumologické kliniky nemocnice Martina Vašáková už v týdnu řekla, že se na smrti zdravotní sestry zřejmě podepsal stres z toho, že byla v médiích vykreslena jako nezodpovědná osoba, která do Thomayerovy nemocnice koronavirus spolu s dalšími zdravotníky přinesla.

    „Prostě se domnívám, že právě tento stres byl určitě jedním z přispívajících faktorů jejího odchodu,“ řekla České televizi.

    8:20 Celkový počet nakažených ve světě už se pomalu blíží prvnímu milionu. Aktuálně je to 936 204 případů. Obětí už je celkem 47 249, naproti tomu se 194 578 lidí vyléčilo.

    8:00 Růst počtu nakažených v Česku zpomalil, za středu jich přibylo 281 a celkový počet tak je 3589. Stále platí, že obětí koronaviru je 39.

    19:01 Vláda projednává návrh na prodloužení nouzového stavu v České republice, který platí do 11. dubna.

    „Budeme žádat 7. dubna Sněmovnu, aby nám ten stav prodloužila,“ řekl dnes na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš.

    Vláda dnes schválila návrh ministryně financí Aleny Schillerové na vyhlášení moratoria na splácení úvěrů a hypoték uzavřených před 26. březnem až na půl roku.

    „Po schválení Parlamentem a nabytí účinnosti bude závazné pro všechny banky a nebankovní společnosti. Odložení splátek bude dobrovolné a nebudou s ním spojeny žádné poplatky,“ uvedla na Twitteru Schillerová.

    17:46 Během středy zemřelo na koronavirus dalších 9 lidí. Celkově si nemoc v Česku vyžádala 39 obětí, 3508 lidí je nemocných, uzdravilo se jich 48. K dnešnímu dni bylo provedeno 55 017 testů.

    16:30 Ve Velké Británii prudce vzrostl počet obětí koronaviru. V zemi nyní evidují 2352 mrtvých a 29 474 nakažených.

    Vláda v čele s nakaženým premiérem Borisem Johnsonem čelí velké kritice za to, že celou situaci podcenila.

    Boris Johnson čelí kritice za to, jak se jeho vláda staví k pandemii koronaviru.

    14:15 Ústřední krizový štáb pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka hodlá o 30 dní prodloužit nouzový stav, který nyní platí do 11. dubna.

    Hamáček na tiskové konferenci také oznámil, že předloží do Sněmovny návrh zákona řešící pravomoci Policie ČR a obecních policií, aby bylo možné trestat přestupky proti karanténě a dalším opatřením pokutou.

    „Pokud bude někdo přistižen na předzahrádce, jak ve skupině popíjí pivo, tak policie jim tam rozdá desetitisícové pokuty a je po problému,“ řekl ministr.

    8:35 Počet pacientů podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha bude dál růst. „Žádný stát není schopný epidemii zastavit ze dne na den. Rozhodně nemíříme italským nebo španělským scénářem,“ řekl. Nemocniční kapacity jsou podle něj schopné situaci zvládat. Na plicních ventilacích v nemocnicích je zhruba 60 lidí.

    V polovině dubna bude podle modelu zdravotnických statistik kolem 8000 laboratorně potvrzených případů. Na konci měsíce se odhaduje počet 14 200.

    7:11 Případů nákazy v Česku během úterý přibylo 307 na 3308. Denní nárůst tak opět zrychlil k deseti procentům, v předchozích dvou dnech se pohyboval pod touto hranicí. Z nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje, se uzdravilo 45 lidí, v nemocnicích zemřelo 31 pacientů.

    Podle údajů hygienických stanic se nakazilo 83 procent nemocných v ČR, zbytek v zahraničí, zejména v Rakousku a Itálii. Většinu nakažených stále tvoří muži, ale jejich podíl se snížil.

    Nejvíce lidí s nemocí covid-19 je aktuálně ve věku mezi 45 a 54 lety, téměř pětina. Na děti do 14 let připadá zhruba 5,5 procenta. Seniorů nad 65 let, kteří jsou považováni za koronavirem nejvíce ohroženou skupinu, je mezi nemocnými téměř 17 procent.

    18:47 Stát má poskytnout 80 procent náhrady mzdy lidem v karanténě a pracovníkům uzavřených provozů, a to do 39 tisíc korun. U omezení výroby to bude 60 procent, a to do 29 tisíc korun. Podpora se stanoví ze superhrubé mzdy.

    18:35 Na tiskové konferenci oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že v Česku zemřelo na nemoc způsobenou koronavirem 29 lidí.

    Celkově nakažených je 3238. Dobrou zprávou je velký nárůst vyléčených osob, těch je k dnešnímu dni 45.

    „Říkali jsme, že vzhledem k průběhu epidemie toto nastane. Věřím, že nyní budeme ohlašovat větší nárůsty vyléčených osob,“ řekl epidemiolog Roman Prymula.

    18:15 Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) postižené pandemií koronaviru dostanou od státu jednorázovou částku 25 tisíc korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedla ministryně financí Alena Schillerová. Podmínkou je výše příjmu nebo pokles tržeb alespoň o deset procent.

    16:57 Domov pro seniory U Trati v Litoměřicích, který je od minulého týdne v karanténě, už zná výsledky zdravotních testů! Ze 72 seniorů se jich 52 nakazilo. Jeden pacient na covid-19 zemřel, měl zároveň onkologické problémy.

    „Všichni doufáme, že bude brzy lépe. Nezapomínejme, že v těžkých dobách i pozitivní mysl může pomoci v uzdravování, i když je nesmírně těžké si ji uchovat,“ vzkázal klientům a zaměstnancům domova starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

    15:15 Ve Francii vytvořili lékaři petici proti postupu vlády v boji s epidemií covid-19. Země podle nich vůbec nezvládá čelit této nemoci. Petici podepsalo přes 350 tisíc lidí, na vládu teď čeká žaloba.

    14:40 Počet obětí v Česku se opět změnil, mrtvých je nyní 25. Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula je spokojen s tím, jak se bezpečnostní opatření v zemi ujala. Podle Prymuly jsou opatření účinná a počet nakažených nepřekročil hranici, kterou Ústřední krizový štáb očekával. Křivka nakažených se podle epidemiologa vyvíjí podle očekávání, nyní ji však Česko musí ještě snížit.

    Stát zároveň plánuje začít testovat také lidi bez příznaků.

    Roman Prymula přišel na tiskovou konferenci v roušce.

    12:40 Španělsko dnes nahlásilo dalších 849 mrtvých kvůli koronaviru. Dohromady jich má země už 8189. Počet nakažených se blíží hranici 95 tisíc.

    11:40 Amazon rozhodl o tom, že do České republiky zašle 14 milionů korun, které budou rozděleny humanitárním organizacím. Peníze mají jít na podporu lidí zasažených krizí kolem nemoci covid-19.

    11:37 Světová zdravotnická organizace (WHO) znovu vydala prohlášení, že roušky jsou v případě koronaviru pro obyčejné zdravé lidi zbytečné. Nosit by je měli jen zdravotníci a nemocní. Ministr vnitra Jan Hamáček: „Čas ukáže, kdo měl pravdu.“

    10:49 Situace ve Spojených státech se zhoršuje každým dnem. Počet mrtvých překročil 3000. Nakažených je dokonce 163 tisíc. USA tak překonaly i Čínu a mají nejvíce nakažených.

    Země se připravuje na další nemocné, podle odborníků USA to nejhorší teprve čeká.

    10:05 Nemoc se i nadále šíří mezi zdravotníky. Nákaza byla potvrzena v ostravském Domově pro seniory Iris, kde byl test na koronavirus pozitivní u jedné z pracovnic přímé péče.

    Zároveň se nakazili tři lékaři a jedna sestra z ortopedického oddělení brněnské SurGal Clinic. U jejich kolegů zatím nebyla nemoc zjištěna. Oddělení muselo být uzavřeno.

    10:00 Počet obětí je už 24. V těchto chvílích však stále platí, že má Česká republika více vyléčených než zemřelých.

    6:30 Počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku překročil 3000, během pondělí jich přibylo 184 na 3001. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 23 lidí, 25 se uzdravilo.

    6:25 Počet obětí koronaviru ve Spojených státech v pondělí překonal 3000, nakažených bylo zaznamenáno přes 163 tisíc. Německo má 61 913 nakažených. Pouze za pondělí tak v zemi přibylo 4615 infikovaných. Na nemoc covid-19 zemřelo v Německu 583 lidí.

    6:20 V Číně přibylo za pondělí 48 případů nákazy koronavirem, což zvrátilo klesající trend posledních čtyř dní. Vyšší počet případů Peking přičítá nákazám dovezeným ze zahraničí.

    Premiér Andrej Babiš vystoupil 30. března 2020 v Praze s ochrannou rouškou na tiskové konferenci po schůzi vlády k aktuálnímu vývoji ohledně šíření koronaviru.

    19:02 Omezení volného pohybu v Česku vláda prodloužila do soboty 11. dubna. Do té doby také zůstanou zavřené restaurace a také je prodloužen zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách.

    Nově budou muset do karantény všichni, kteří se vrací do země.

    11:21 Jak je důležité v době krize vynikat? Ministr vnitra Jan Hamáček našel v červeném svetru ztracené sebevědomí, nejenže se jeho outfit stal symbolem průraznosti, ale vynesl ho navíc do čela Ústředního krizového štábu. Dosud ho řídil Roman Prymula.

    „Profesor Prymula se musí soustředit na systém chytré karantény a hlavně na zdravotnictví a na epidemiologické záležitosti. Dnes bychom to měli vyřešit,“ uvedl v rozhovoru pro pondělní Lidové noviny premiér Andrej Babiš.

    Spolupracovníci ministra vnitra Jana Hamáčka. Červený svetr se stal symbolem koronavirové krize.

    7:37 Počet nakažených novým typem koronaviru v Česku k dnešnímu ránu stoupl na 2829. Za neděli jich přibylo 160, což je nejméně za šest dní. Denní přírůstek tak klesl pod deset procent.

    Vyléčených zůstává jedenáct lidí. S nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, zemřelo šestnáct lidí. Počet úmrtí se během neděle zvýšil o pět.

    23:26 Novým typem koronaviru se nakazil i Daniel Křetínský. Vlastník fotbalové Sparty a šéf Energetického a průmyslového holdingu to potvrdil ekonomickému deníku E15, jejž vlastní. Miliardář byl pozitivně testován 12. března poté, co měl podezření na přítomnost covidu-19 ve svém okolí. Od té doby je v izolaci.

    „Všichni, s nimiž jsem podstoupil testy, měli negativní výsledek, včetně jediného člověka, od kterého bych to mohl dostat,“ potvrdil jeden z nejbohatších Čechů.

    Podle jeho slov neměl žádné váženější příznaky, jen lehkou rýmu. „Normálně jsem pracoval,“ svěřil se. Finančník dále uvedl, že vláda přijala opatření rychle, proto v Česku nedošlo k masivnímu šíření jako v Itálii.

    Majitel Sparty a Blesku Daniel Křetínský

    Křetínský zároveň řekl, že striktní opatření mají smysl jen po nějaké období. Delší izolace je podle něj větší riziko. Uzavření hranic a omezení pohybu může mít fatální dopad na ekonomiku. „Každý týden se počítá,“ sdělil. Varuje před strašením statistikami mrtvých a odhaduje neveselou budoucnost Evropy.

    Celý rozhovor je k přečtení v placené verzi na E15.cz.

    23:20 Jednou z obětí nového typu koronaviru v Česku je zdravotní sestra z pražské Thomayerovy nemocnice. Mluvčí nemocnice Petr Sulek sdělil, že zdravotní sestra zemřela doma a s ohledem na přání rodiny nebude sdělovat žádné další informace.

    Žena je tak zřejmě první obětí nákazy mezi zdravotníky.

    23:05 Celkový počet osob s prokázaným onemocněním covid-19 v Česku vystoupal na 2805.

    20:33 Hesenský ministr financí Thomas Schäfer spáchal sebevraždu, pravděpodobně kvůli tomu, že byl „hluboce znepokojen“ ekonomickými dopady pandemie koronaviru. Podle serveru The Local o tom v neděli informoval hesenský premiér Volker Bouffier. Respektovaný 54letý Schäfer byl v sobotu nalezen mrtvý poblíž železniční trati.

    20:25 Celkový počet lidí s prokázaným onemocněním covid-19 u nás stoupl na 2775.

    19:56 Vláda pravděpodobně minimálně o týden prodlouží omezení volného pohybu, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v České televizi. Nyní opatření platí do 1. dubna.

    18:35 Celkový počet lidí s prokázaným onemocněním covid-19 v České republice vystoupal na 2743. Aktuálně hlásí Česko 16 obětí.

    16:30 Celkový počet osob s prokázaným onemocněním covid-19 v Česku vystoupal na 2716.

    16:18 Vicepremiér Jan Hamáček si v rozhovoru pro Seznam Zprávy sypal popel na hlavu za veřejnou přestřelku s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Ve vyostřené diskuzi na Twitteru si vzájemně vyjasňovali, kdo měl zajistit a nakonec zajistil respirátory a další ochranné pomůcky pro domovy seniorů.

    Lidé na sociálních sítích se hádkou dobře bavili a považují spor za klukovinu.

    Ministr vnitra Jan Hamáček

    „Ano, tahle veřejná přestřelka byla samozřejmě chyba. Už nemá cenu se v tom pitvat nebo se vracet do minulosti, prostě je tady problém, tak já ho řeším. Všichni už asi máme nervy napnuté,“ uznal Hamáček. Vojtěch se k celé věci zatím nevyjádřil.

    16:10 Nasaďte Američanům roušky! Premiér Andrej Babiš dnes na Twitteru vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se inspiroval v ČR a zavedl také povinné nošení roušky na veřejnosti.

    Předseda vlády uvedl, že video vyzývající lidi k nošení roušek poslal většině evropských prezidentů a premiérů.

    Babiš Trumpovi napsal, aby zkusil vyřešit problém s koronavirem „českým způsobem“. Uvádí, že nošení obličejové roušky omezuje šíření viru o 80 procent a že ČR stanovila pro své občany používání roušky jako povinné.

    Na vzkaz okamžitě reagovala opozice, podle níž si Babiš dělá z lidí legraci.

    „Před dvěma týdny tvrdil veřejně, že roušky jsou zbytečné, že neochrání, pak se podivoval nad tím, že tady někdo šije roušky, a teď tohle? Pane premiére, na tom, čím se chlubíte, nemáte nejmenší zásluhu,“ napsal šéf KDU-ČSL na Twitteru. Vláda nařídila zákaz vycházení od 24. března.

    14:25 Celkový počet osob s prokázaným onemocněním covid-19 v Česku dosáhl 2697.

    13:40 Česko v neděli do Itálie a Španělska odeslalo dohromady dvacet tisíc ochranných obleků.

    13:17 Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze dnes zemřela žena (ročník 1940), u které se potvrdil nový koronavirus. Podle nemocnice měla rakovinu a covid-19 nebyl příčinou úmrtí. Jde o seniorku z domova seniorů v Michli. ČTK to sdělila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

    „Bezprostřední příčinou jejího úmrtí nebyla nákaza nemocí covid-19, byť ji vyšetření u ní potvrdilo. Jednalo se onkologickou pacientku. Ve VFN byla krátce hospitalizována na I. klinice tuberkulózy a respiračních nemocí,“ uvedla mluvčí.

    12:54 Hygiena od pondělka zruší mimořádná opatření, která uzavřela na dva týdny Litovel, Uničov a dalších devatenáct obcí. Hlídky policie se stáhnou po půlnoci.

    12:30 Celkový počet osob s prokázaným onemocněním covid-19 v Česku dosáhl 2689.

    11:52 Ve Španělsku zemřelo za poslední den 838 lidí nakažených koronavirem. Je to dosud nejvyšší denní bilance obětí od začátku epidemie. Nákaze tu podlehlo už 6528 lidí. Infikovaných je téměř 79 tisíc, oproti sobotě se počet nakažených zvýšil o více než 6500.

    Nemocnice v Madridu musí vytvářet improvizovaná lůžka.

    11:30 Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chce navrhnout, aby banky počkaly lidem kvůli pandemii koronaviru půl roku se splátkami spotřebitelských úvěrů a hypoték. Úleva má přijít i pro podnikatele. Schillerová chce postup konzultovat s Českou národní bankou, s bankami prý už jednala, volí spíše individuální přístup, řekla v Partii na TV Prima.

    Vláda dá OSVČ 15 tisíc měsíčně, oznámila ministryně financí Schillerová.

    9:57 Nizozemsko ze svých nemocnic stahuje statisíce vadných respirátorů, které do země dodala Čína. Ochranné pomůcky netěsní, nebo mají nefunkční filtry. Respirátorů FFP2 si Nizozemsko od Číny zakoupilo přes 1,3 milionu, informovala agentura AFP.

    8:43 Počet nakažených koronavirem v Česku k dnešnímu ránu stoupl na 2663, za sobotu jich přibylo 262. Vyléčených je 11 lidí, 13 pacientů s nákazou zemřelo. Čeští zdravotníci za sobotu provedli 4326 testů na nový typ koronaviru. Celkem už bylo provedeno v Česku přes 40 700 testů.

    8:20 „Karanténa pro oblast New Yorku nebude nutná. Podrobnosti o opatřeních zveřejní Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC),“ napsal americký prezident Donald Trump na Twitteru, i když původně zvažoval i tuto možnost.

    7:21 Vrchol pandemie přijde za měsíc, časem se nakazí 70 procent lidí, říká infektolog Nemocnice na Bulovce Jiří Beneš. Podle něj se dříve či později nakazí koronavirem velká část lidí.

    „Množství infikovaných je v současné době přinejmenším desetkrát vyšší než jsou hlášená čísla. Takže minimálně dvacet tisíc lidí má k dnešnímu dni koronavirus,“ prognostikuje z dat, která jsou zatím k dispozici.

    Beneš souhlasí s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, že infekci prodělá sedmdesát procent veškeré populace. Celý článek ZDE.

    7:05 Počet mrtvých v Itálii je nyní třikrát vyšší než v Číně. Za jediný den zemřelo včera 899 lidí a počet na nakažených dosáhl 92 472 osob. Nejhůře postižená je provincie Bergamo.

    Svět obletěly snímky z přetížené nemocnice a márnic, kde se hromadí rakve. Stejná situace je v kostelech a v domovech nakažených, zaměstnanci pohřebních služeb nestíhají oběti ukládat k věčnému odpočinku. Armáda pomáhá odvážet ostatky do méně zasažených oblastí.

    Lídři evropských států se zatím nedohodli na akčním plánu záchrany, italský premiér Conte varuje, že Unie ztrácí svůj smysl.

    Dezinfikují se i rakve s ostatky zemřelých pacientů.

    Kněž kropí svěcenou vodou rakve v Bergamu.

    6:24 Již více než 2000 lidí zemřelo v USA na nákazu koronavirem. Infikovaných je ve Spojených státech přes 121 tisíc, což je nejvíc na světě. Nejvíce obětí nemoci covid-19 má Itálie, kde dnes počet mrtvých přesáhl hranici 10 tisíc.

    Třetí nejvyšší počet nakažených, téměř 82 tisíc, zaznamenala dosud Čína, kde se koronavirus SARS-CoV-2 objevil loni koncem roku poprvé a kde nemoci covid-19, kterou tento koronavirus způsobuje, podlehlo na 3300 lidí.

    Čtvrté je v tragické bilanci Španělsko, kde se od února dosud nákaza potvrdila u více než 72 tisíc lidí, přes 5800 z nich zemřelo.

    Italští bojovníci s koronavirem

    23:08 Počet případů nákazy koronavirem v USA vzrostl na 113 805, uvedla CNN. Nemoci podlehlo 1892 lidí.

    22:50 Moje a vaše respirátory?! Ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (ANO) a ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) ujíždí nervy. Pánové se nemohou shodnout na tom, kdo je zodpovědný za distribuci respirátorů pro domovy důchodců.

    V sedmi z nich se přitom už prokázala nákaza novým koronavirem. Zatímco Vojtěch tvrdí, že musel vnitru vypomáhat ze „svých“ zásob, Hamáček naopak trvá na tom, že musel kvůli pomoci Ministerstvu zdravotnictví část „svých“ respirátorů nechat v Číně.

    Ministři se o tom dohadovali veřejně na Twitteru a národ se tím baví. Příště by si to pánové mohli vyříkat z očí do očí.

    Hádka Hamáčka s Vojtěchem na Twitteru

    22:44 Počet osob s onemocněním covid-19 narostl v Česku na 2631.

    21:49 Biskup má koronavirus, Duka musel do karantény. Karel Herbst měl pozitivní test. Na svém webu to včera večer potvrdilo Arcibiskupství pražské. Uvedlo, že jeho stav je vážný a byl převezen na jednotku intenzivní péče. Česká televize uvedla, že arcibiskup Dominik Duka je proto v domácí karanténě a v izolaci zůstávají i další pražští biskupové.

    Biskup Karel Herbst měl pozitivní test na koronavirus.

    20:30 Celkový počet osob s prokázaným onemocněním covid-19 v Česku narostl na 2622.

    20:15 Americký prezident Donald Trump zvažuje, že v New Yorku vyhlásí karanténu, aby zamezil dalšímu šíření koronaviru. Karanténa bude znamenat mimo jiné omezení cestování. Stát New York je nejvíce zasaženým místem v USA, počet nakažených tam stoupl na více než 52 tisíc a počet obětí vzrostl na nejméně 728.

    Americký prezident Donald Trump

    19:35 Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež pro FTV Prima uvedl, že si klienti cestovek na peníze za zrušené zájezdy budou muset počkat.

    „Problém je v tom, že ty peníze zpravidla nemají cestovní kanceláře, ale jejich dodavatelé, navrácení peněz bude nějakou dobu trvat,“ informoval. Cestovní kanceláře zažívají nejhorší rok za posledních třicet let.

    18:15 Počet osob, které v ČR podlehly koronaviru, narostl na jedenáct. Doposud bylo evidováno devět obětí.

    17:54 Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se kvůli krizi způsobené koronavirem obává o soudružnost Evropské unie. Podle ní uzavření hranic řadou členských států poškodilo podniky a koronavirus stejně nezastavilo. EK připravuje společnou strategii, jak co nejrychleji omezení přeshraničního pohybu zrušit, uvedla v rozhovoru pro agenturu DPA.

    17:18 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch podporuje vzhledem k situaci prodloužení nouzového stavu o 30 dnů. Schválit by to musela Sněmovna.

    17:10 „Pokud vznikne skutečná škoda, škoda na majetku, nebo by došlo k nařízení nějakého konání, tak se ta škoda samozřejmě hradit bude. Stát ale nebude hradit ušlý zisk, to je můj právní názor a za tím si stojím,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová pro Českou televizi.

    16:01 Americké námořnictvo nasadilo do boje s šířením nového koronaviru dvě obří plovoucí nemocnice Mercy a Comfort. První už připlula do Los Angeles, bude zajišťovat zdravotní péči nenakaženým lidem, aby se nemocnice ve městě mohly věnovat jen pacientům s covidem-19. Druhá za pár dní dorazí New Yorku.

    15:20 Počet obětí nákazy koronavirem v Británii dle agentur dosáhl 1019. Ve Švýcarsku počet mrtvých stoupl na 235, v Nizozemsku na 639.

    Britští záchranáři bojují s koronavirem.

    14:25 Slovensko umožní od příštího týdne otevřít některé menší prodejny, které byly uzavřeny kvůli pandemii koronaviru. Podnikatelé budou muset dodržovat přísnější hygienu a zamezit většímu počtu zákazníků v prodejnách, oznámil premiér Igor Matovič.

    Na Slovensku přibylo 23 potvrzených případů infikovaných koronavirem. Celkově testy v zemi dosud odhalily 292 nakažených.

    14:18 Několik lidí v noci na dnešek pořádalo na diskotéce v Holešově na Kroměřížsku společenskou akci. V provozovně byli lidé bez roušek, podával se alkohol, kouřilo se uvnitř a navíc byla instalována a používána nafukovací vířivka, uvedla mluvčí holešovské radnice Hana Helsnerová na webových stránkách města.

    13:10 Španělsko má už více než 72 tisíc nakažených novým typem koronaviru. Za posledních 24 hodin přibylo podle deníku El País dalších 8189 pacientů, 832 osob následkům nemoci covid-19 podlehlo.

    Nemocnice ve Španělsku pandemii koronaviru nezvládají.

    12:03 Čínský Wu-chan, kde vypukla pandemie koronaviru, se po více než dvouměsíční izolaci v sobotu otevřel světu.

    11:20 Herec Tom Hanks se společně s manželkou Ritou Wilsonovou v pátek vrátil domů do Los Angeles. Přes dva týdny strávili v Austrálii v karanténě, byli pozitivně testováni na koronavirus. Z nemoci se již vyléčili.

    10:55 Letadlo China Eastern přivezlo do ČR 4 miliony ochranných rukavic. Hasiči dnes rozváží do krajů přes půl milionu respirátorů a tři miliony roušek.

    10:50 Pro seniory s nemocí covid-19 z domovů důchodců se vyhradí 329 lůžek v nemocnicích na Bulovce, Na Františku, v lázních Toušeň a Těchoníně.

    9:20 Prezident Miloš Zeman odmítl vyhlásit amnestii. Reagoval na podnět advokátů, kteří mu tento krok navrhli v souvislosti s pandemií nového typu koronaviru.

    8:46 Počet osob s prokázanou nákazou nemoci covid-19 v Česku k sobotnímu ránu vzrostl na 2422. Během 24 hodin stoupl počet nakažených o 360, což je dosavadní nejvyšší denní nárůst.

    6:47 Belgické úřady oznámily případ přenosu nového koronaviru z člověka na kočku. Nákazu u zvířete, jehož majitel onemocněl covidem-19, odhalili výzkumníci z lékařské fakulty univerzity v Lutychu, informovala agentura AFP. Podle belgických expertů však není důvodem domnívat se, že by kočky nebo psi mohli koronavirem nakazit člověka.

    19:50 „Myslím si, že se tomu nevyhneme, počet nakažených bude stoupat,“ řekl Andrej Babiš. Česká televize uvedla, že prodloužení nouzového stavu o 30 dnů podporuje i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a pro je i předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

    17:46 Počet osob s prokázanou nákazou nemoci covid-19 v Česku v odpoledních hodinách vystoupal na 2279.

    17:42 Počet obětí koronaviru v Itálii za den vzrostl o rekordních 919 na 9134. V zemi se už nakazilo téměř 86 500 lidí, což je nejvíce ve světě po USA.

    17:13 Premiér Andrej Babiš v České televizi uvedl, že chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dní. Prozatím platí do 11. dubna.

    16:47 Koronavirus ve smutných číslech. Nemoci covid-19 po celém světě podlehlo již přes 25 tisíc lidí, přičemž nákaza koronavirem se prokázala u více než 550 tisíc osob. Spojené státy překonaly co do počtu infikovaných Čínu, kde se virus loni vyskytl poprvé.

    V souvislosti s opatřeními na ochranu proti šíření koronaviru prošlo 27. března 2020 očistou i Hradčanské náměstí v Praze. Dezinfikováno bylo horkou párou.

    Francie

    Přes ni se valí „extrémně vysoká“ epidemická vlna a následující dny budou pro zemi zatěžkávací zkouškou, řekl dnes francouzský premiér Édouard Philippe. V Itálii, která eviduje nejvíce obětí nákazy na světě, zatím podle místního zdravotnického činitele nedosáhla epidemie svého vrcholu.

    Amerika

    Americký prezident Donald Trump se i přes exponenciální růst nakažených v zemi znovu vyslovil pro uvolnění restrikcí vyvolaných nákazou. Za poslední den přitom v USA přibylo asi 18 tisíc potvrzených případů a celkový počet dosahuje téměř 86 tisíc.

    Španělsko

    Španělsko má již více než 64 tisíc osob s koronavirem. Od čtvrtka tam přitom nemoci covid-19 podlehlo dalších 769 lidí, což je zatím nejvíce za jeden den. Celková bilance obětí se tím vyšplhala na 4858.

    Německo

    Německo, další z evropských těžce zasažených zemí, k dnešnímu dni ohlásilo přes 42 tisíc nakažených. Od čtvrtečního rána si tam covid-19 vyžádal životy dalších 55 lidí, čímž celkový počet obětí vystoupal na 253.

    Rusko

    Tam překročil počet lidí s koronavirem hranici 1000 osob, nové případy tam přitom přibývají stále rychleji. Podle úřadů se za posledních 24 hodin objevilo 196 nově infikovaných.

    16:35 Kofeinová vzpruha pro záchranku. Holešovická kavárna Primavera Caffe se rozhodla darovat balíky s kávou pražským záchranářům, kteří jsou v těžké době nonstop ve službě. Sto kilo kávy se vzkazy ručně psanými majitelkou Janou Konvalinkovou ve spolupráci s Lilií Khousnoutdinovou putovalo na dvacet pražských stanic.

    Káva pro pražské záchranáře

    Káva pro pražské záchranáře

    16:08 Uzavření hranic mezi Českem a Německem a Rakouskem prakticky zrušilo příhraniční obchod s tabákem. Na 500 prodejen tabáku v příhraničí již muselo zavřít. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil jeden z distributorů cigaret v ČR: British American Tobacco (BAT). Ten na českém trhu prodává například značky Lucky Strike a Pall Mall.

    Podle ředitele komunikace konkurenční firmy Japan Tobacco International Jiřího Hauptmanna je ve zbytku České republiky logistika zajištěná.

    15:30 Ministr zahraničí Tomáš Petříček navrhne, aby do povinné dvoutýdenní karantény musel každý po návratu do Česka.

    14:36 Frontman kapely Rammstein Till Lindemann (57) má covid-19. Zprávu přinesl německý deník Bild. Zpěvák se v minulém týdnu vrátil z koncertu svého projektu Lindemann v Moskvě. V Berlíně byl poté s vysokými horečkami a zápalem plic hospitalizován na jednotce intenzivní péče. Podle informací Bildu se Lindemann cítí již lépe, jeho zdravotní stav se zlepšil a není v ohrožení života.

    13:30 Ve středu zemřela v nemocnici v Paříži studentka Julie A., které bylo pouhých 16 let. Dívka neměla žádné jiné zdravotní komplikace. Jedná se pravděpodobně o dosud nejmladší oběť koronavirové pandemie v Evropě, informoval server listu Daily Mail.

    12:21 Britský premiér Boris Johnson se nakazil koronavirem. Šéf kabinetu je doma s mírnými příznaky a zemi povede prostřednictvím videokonferencí.

    „Během posledních 24 hodin se u mě projevily mírné příznaky a test na koronavirus byl pozitivní,“ uvedl Johnson na Twitteru.

    Královna Alžběta a premiér Boris Johnson při telefonické audienci

    11:46 Ve Španělsku se nákaza koronavirem prokázala již u více než 64 tisíc lidí. Za posledních 24 hodin přibylo 769 obětí a celkem jich je 4858.

    11:25 Největší český zaměstnavatel, automobilka Škoda Auto, prodloužila kvůli koronaviru odstávku výroby nejméně do 14. dubna. Vedení o tom informovalo zaměstnance v dopisu. Původně se měla výroba obnovit 6. dubna.

    11:20 Stav pacienta s covidem-19, kterému lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze tři dny podávají experimentální lék remdesivir, se zlepšil.

    Muž, jehož nemocnice přijímala se selháním plic, mohl být odpojen od přístroje ECMO, který zajišťuje mimotělní okysličování krve.

    Na lék jsme čekali neuvěřitelných sedm dní. Stav pacienta se mírně zlepšuje, ale nepodléhejme fundamentálnímu optimismu, řekli novinářům ošetřující lékaři Všeobecné fakultní nemocnice.

    11:00 Obchod s potravinami v Pensylvánii musel vyhodit zboží v přepočtu za 860 tisíc korun poté, co do podniku vešla žena a začala na potraviny kašlat. Dotyčnou ženu později zadržela policie, informoval server CNN.

    10:02 Becherovka darovala dezinfekci. Společnost Jan Becher Pernod Ricard pomohla městu Karlovy Vary a jeho organizacím, stejně jako i dalším místním dobročinným organizacím, a dodala 2500 litrů dezinfekce.

    Pro zjednodušení a urychlení celého procesu firma nakoupila již hotovou dezinfekci u svého dlouholetého dodavatele, největšího výrobce lihu v Česku.

    9:32 Pacient, který jako jediný v Česku dostává kvůli onemocnění covid-19 experimentální lék remdesivir, mohl být odpojen od přístroje ECMO, který zajišťuje mimotělní okysličování krve. Jeho stav se po podání čtvrté dávky léku zlepšil. Na dotaz iDNES.cz to potvrdila mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková.

    „Úžasná zpráva. Remdesivir zabral! Stav pacienta ve VFN, který tři dny lék dostává, se výrazně zlepšil. Mohl být odpojen od mimotělního oběhu,“ informoval na Twitteru premiér Andrej Babiš.

    9:15 Na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřel v 69 letech americký herec Mark Blum, kterého proslavil například seriál Rodina Sopránů nebo snímek Krokodýl Dundee.

    Mark Blum si zahrál například ve filmu Krokodýl Dundee nebo seriálu Rodina Sopránů.

    9:10 New York je v totální válce s koronavirem. Zdravotníci jsou vyděšení k smrti. Epidemie tvrdě dopadá na americké zdravotníky, kritická situace je hlavně v New Yorku, kde jsou sestry nuceny pracovat i v případě, že jejich test na přítomnost viru je pozitivní a jsou zatím bez příznaků.

    Spojené státy jsou pandemií postiženy nejvíc a New York je v USA hlavním ohniskem nákazy.

    „Mám zlost. Mohli jsme si zajistit dostatek ochranných prostředků už před řadou měsíců, v Číně to začalo v prosinci. Ale mysleli jsme si, že tady se to stát nemůže,“ řekl lékař Matthew, který pracuje v newyorské nemocnici Montefiore Medical Center.

    Některé nemocnice mají tolik mrtvých, že musely povolat chladírenské vozy jako provizorní márnice. Záchranné služby vyřizují telefonáty po tisících.

    8:48 Celkový počet osob s prokázanou nákazou nemoci covid-19 je v Česku 2062, počet provedených testů vystoupal na 31 127.

    8:02 Agresivnější a nebezpečnější. Vědci na Islandu tvrdí, že našli 40 různých mutací koronaviru. Některé mají být dokonce více infekční a nebezpečnější než jiné. Hrozivé je, že zřejmě organismus člověka může napadnout více mutací koronaviru najednou. U jednoho pacienta právě z Islandu byly objeveny hned dvě.

    7:30 Nesobečtí Češi. Před několika dny obletěly svět fotografie zdravotníků z Itálie a Velké Británie. Na fotografiích jsou muži a ženy s kruhy pod očima a šrámy z neustálého nošení ochranných pomůcek.

    Podobné osudy mají také čeští zdravotníci a nejen ti. Uznání zaslouží všichni, kteří v těchto složitých týdnech pomáhají ostatním. Ať už jde o strážníky, kteří rozdávají roušky bezdomovcům, prodavačky v supermarketech, nebo lidi z donáškových služeb, kteří často vyrážejí i za nakaženými osobami v karanténě.

    Pomozte nám přiřadit k těmto bezejmenným hrdinům jejich příběh. Vaše příběhy a hrdiny všedního dne posílejte na tip@expres.cz. Celý článek ZDE.

    Italští lékaři sdíleli své zničené tváře na sociálních sítích. I v České republice se lidé obětují v těžkých časech.

    19:50 Čísla ze světa: V Itálii přibylo 6153 nových případů nákazy koronavirem za posledních 24 hodin a zemřelo 662 lidí. Celkový počet nakažených se tak přehoupl přes 80 tisíc, obětí je 8165 lidí, úmrtnost se pohybuje kolem děsivých 10 procent.

    Rapidně nahoru čísla letí i ve Španělsku. Tam se za poslední den nakazilo 8578 lidí a zemřelo jich 738. Celkově mají Španělé 56 197 nakažených a 4145 obětí.

    Denní nárůst obětí ve Velké Británii poprvé překonal stovku. Celkově jich je 578, nakažených pak 11 568.

    Ve Francii zemřelo během posledního dne 365 lidí, byla mezi nimi i šestnáctiletá dívka. V zemi je už celkem 29 155 nakažených a 1696 obětí.

    Po pouhých desítkách, tedy alespoň podle tamních statistik, roste počet nově nakažených v Číně. Celkově se tam nakazilo 81 285 lidí, zřejmě už brzy Čínu předběhne Itálie.

    18:00 Česko má už devět obětí koronaviru. Ve čtvrtek večer to oznámilo Ministerstvo zdravotnictví, podle epidemiologa Romana Prymuly jsou dalšími dvěma oběťmi ženy z domova seniorů v pražské Michli.

    Nakažených je 1925, vyléčených deset.

    16:52 Nebude ovoce a zelenina. V Evropě bude čím dál větší nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, varují dodavatelé. Pandemie nemoci covid-19 brání v dopravě zemědělských produktů a lidí, kteří je sklízejí. Evropské supermarkety sice tvrdí, že ovoce a zeleniny dostávají dost, ale problémy s dodávkami vznikají už u zdroje, například v Africe, která je klíčovým dodavatelem zemědělských produktů do Evropy, upozornila dnes agentura Reuters.

    16:10 Česko má sedmou oběť koronaviru. V hradecké nemocnici zemřel osmdesátiletý pacient s vážným onemocněním. Před pár dny byl pozitivně testován na covid-19.

    15:00 Koronavirem se nakazil primář Uherskohradišťské nemocnice. Zavřena kvůli tomu do odvolání bude neurologická ambulance a neurologické oddělení, do karantény putuje pět lékařů a čtrnáct zdravotních sester. Ti žádné příznaky onemocnění covid-19 nevykazují.

    „Naštěstí je to malé oddělení, bylo tam málo pacientů. Všichni půjdou do karantény a pacienti budou posléze převezeni do jiných nemocnic,“ uvedl pro iDNES.cz hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

    14:50 Nouzový stav někteří Češi stále neberou vážně. Brněnští policisté například objevili ve středu večer otevřenou hospodu, kde popíjelo několik hostů.

    Výmluvy nebyly platné ani jim, ani majiteli. Zatímco hostům hrozí pokuty až dvacet tisíc korun, hospodský by mohl vyfasovat až tři miliony!

    12:45 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že se podařilo vyšetřit dosud nejvíce pacientů za den od začátku testování.

    „Daří se nám navyšovat kapacity, což je velmi důležité. Testování je pro nás zásadní priorita. Aktuálně máme zapojeno 65 laboratoří, takže vidíte, ten počet se zvyšuje. Celkově máme vyšetřeno 26 698 lidí,“ oznámil Vojtěch.

    12:40 Došlo k drobnému uvolnění opatření směrem k maloobchodnímu prodeji. Nově budou moci být otevřeny provozovny poskytující služby zámečnictví či opravu, údržbu a instalaci strojů a zařízení pro domácnost.

    Kromě toho mají hotely a penziony nově povoleno ubytovávat lidi, kteří to potřebují k výkonu práce, což se týká i cizinců.

    12:30 Alena Schillerová také prozradila, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová připravuje kvůli epidemii koronaviru novelu insolvenčního zákona, která bude zahrnovat třeba úpravu lhůt či podmínek pro požádání o oddlužení.

    12:20 15 tisíc měsíčně pro OSVČ! Ministryně financí Alena Schillerová na tiskové konferenci po jednání vlády oznámila, že bude vláda po dobu nouzového stavu podporovat živnostníky.

    „My jsme se dohodli, že částkou 15 tisíc korun měsíčně podpoříme osoby samostatně výdělečně činné, kterým jsme de facto zavřeli provozovny nebo jsme jim znemožnili podnikání v souvislosti s opatřeními, která vláda zavedla,“ řekla Schillerová.

    „Chceme pro ně vytvořit i další podporu, protože jsou to lidé, kteří se v mnoha případech ocitli ze dne na den bez příjmu. Chceme, aby za nějakých důstojných podmínek tento stav byli schopni zvládnout,“ oznámila také.

    9:33 Více než dvacítka obcí v Olomouckém kraji je už druhý týden uzavřena v karanténě. Dovnitř se dostanou jen lidé s trvalým pobytem či speciálním povolením. Veřejná prostranství a ulice jsou prázdné a strach je všudypřítomný.

    Zásobování už se sice zlepšilo, a tak nehrozí, že by si lidé nemohli nakoupit, ale většina z nich nyní netrpělivě čeká na výsledky zdravotních testů, které rozhodnou o jejich dalším osudu.

    Bohužel se ukazuje, že lidé nejsou vždy jen solidární, někteří koukají na ty s možnými příznaky jako na vyvrhele, příjezd sanitky se v malých městech a vesnicích utajit nedá. Expres s několika starosty a zástupci obcí mluvil, celý článek ZDE.

    8:25 Pandemii koronaviru Evropská unie podle mnohých kritiků nezvládá. Vadí především její nečinnost. Ačkoliv se od takové instituce čeká, že bude členským státům nápomocná, bude koordinátorem jejich spolupráce, realita je jiná.

    Opatření nepřijímá, ze začátku dokonce kritizovala členské státy za zavírání hranic. Teprve až po několika dnech se unijní šéfové vzpamatovali a uznali, že koronavirus podcenili.

    Úsměvně působí i to, že šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v uplynulých dnech, kdy státy počítají mrtvé, nařizují přísné karantény a na celém kontinentu panuje strach a chaos, sdílela videonávod, jak si správně mýt ruce.

    7:02 Byty v centru Prahy za 10 tisíc. V souvislosti s pandemií koronaviru způsobujícího onemocnění covid-19 začala společnost Airbnb po celém světě nabízet storna zdarma. Zákazníci jásají, hostitelé o poznání méně. Hypotéky ani složenky nepočkají.

    Někteří majitelé nemovitostí proto rychle hledají jiný způsob, jak zalepit díry v rozpočtu. Byty nebo pokoje proto nabízejí k dlouhodobému pronájmu, nad kterým dříve ohrnovali nos. Celý článek ZDE.

    20:05 Alexandr Vondra (ODS) z Bruselu glosuje o tom, jak poslanci, komisaři a šéfové Evropské unie fatálně podcenili a nadále podceňují situaci s epidemií koronaviru i přesto, že si jen Evropě vyžádala 14 tisíc mrtvých a nakažených je více než v Číně.

    Dnes zemřel na koronavirus první člověk v EP. Kontraktor, který v sídle EP zajišťoval telekonference s poslanci, kteří nemohou být v Bruselu. Situace v Belgii je horší než tady. Přitom ještě minulý týden to tam brali na lehkou váhu...

    Alexandr Vondra je příjemně nekorektní.

    První telekonferenci jsme jako koordinátoři ve výboru pro životní prostředí měli v pátek. Bylo to tristní. Nejprve jsme čekali na komisařku pro zdravotní péči – měla zpoždění. Aby řeč nestála, ptám se, zda je něco pravdy na drbu, že klíčový muž v Komisi má virus (záměrně teď neuvádím jména). Poslanec, který je jeho spoluobčan, odpovídá, že ne, ale je v karanténě, protože se setkal s ministryní, která ho má. Na to reaguje jiný poslanec (který je lékař a ordinuje), že s ministryní mluvil taky, ale nikdo mu neřekl, že je nakažená. Jiná poslankyně sděluje, že ji viděla taky… Pak se ptá ten lékař té druhé, zda je pravda, že její asistentka to má. Ona na to, že asi ano, ale je ve své domovině a tam mladé netestují. Jeden účastník celou dobu kašle. Tak takhle to tu chodí. Jsem fakt rád, že jsem doma v Česku...

    Pak probíráme agendu. Jeden příčetný kolega říká, že je pod tlakem ostatních, abychom teď neřešili Green Deal. Důležité je teď zdraví lidí a ekonomika. Já na to, že ani nemusím být pod tlakem. Stačí mi zdravý rozum, který velí klimatickou revoluci okamžitě odložit. Na to všichni ostatní od středu doleva, jeden po druhém, říkají, že z klimatické politiky nesmíme ani o píď couvnout. Když nemůžeš, tak přidej…

    Fakt se asi zbláznili. Sedám a dávám dohromady formální návrh na odložení zeleného balíku. Nebudou na něj ani peníze, ani energie, ani podpora mezi lidmi. Uvidíme, jak to dopadne…

    19:34 Nemoc covid-19 se potvrdila u sedmi klientů odlehčovací sociální služby Sovy v Českém Krumlově a tří členů jejího personálu. Nemoc byla prokázána v jedné ze dvou budov služby, a to v objektu Za Soudem. Dva klienti ve věku kolem 90 let jsou v nemocnici. Testy podstoupilo 18 klientů a 15 členů personálu, na výsledky jednoho se čeká. ČTK to dnes řekla mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová.

    Situaci konzultuje město s krajskou hygienickou stanicí i s Jihočeským krajem. „Všichni nakažení jsou izolováni, je zajištěna péče o ně, další kroky budeme podnikat dle instrukcí hygieniků,“ uvedla mluvčí.

    V Jihočeském kraji přibylo během dneška 16 případů nákazy, k 18:00 bylo v jižních Čechách celkem 50 potvrzených případů.

    19:45 V Itálii zemřelo 683 lidí. Méně než v úterý, ale výrazněji než v neděli a v pondělí dnes narostl počet obětí nemoci covid-19 v Itálii. Místní civilní ochrana oznámila, že za poslední 24hodinové období umřelo dalších 683 lidí nakažených koronavirem, čímž celková bilance stoupla na 7503 mrtvých.

    Agentura Reuters upozorňuje, že severní region Lombardie, který je italským epicentrem infekce, dnes ohlásil dramaticky menší počet mrtvých než v úterý. Situace tam nicméně zůstává kritická, dodává Reuters.

    Region aktuálně eviduje 4474 obětí covidu-19, tedy o bezmála 300 více než o den dříve. Nárůst smutné bilance byl dnes ve srovnání s úterkem mírnější i v celostátním měřítku, neboť s předchozím hlášením stoupl počet mrtvých o 743. V neděli a v pondělí to ale bylo 651, respektive 602 případů, čemuž předcházelo rekordních 793 úmrtí oznámených v sobotu.

    17:45 Definitivní zákaz lufťáků. Nikdo nesmí na chalupu. Vláda prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví nařídila obyvatelům pobyt v místě bydliště. Tím definitivně zakázala cesty na chaty a chalupy. Přestože v první části mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví je povolen pobyt v přírodě, jak zjistila Česká justice, někde už policie nepouští lidi z velkých měst mířící do chatových oblastí.

    Zákaz cest mimo bydliště Ministerstvem zdravotnictví platí od úterý 24. března do 1. dubna a navazuje na předchozí nařízení vlády, která ale byla zrušena.

    17:30 Počet obětí koronaviru v Česku dosáhl čísla šest. V Thomayerově nemocnici zemřel další pacient nakažený koronavirem, muž měl pokročilé srdeční selhání.

    16:23 Skupinky jen po dvou. Nejvýše ve skupinkách po dvou mohou být lidé od úterý v Česku na veřejně dostupných místech. Vyplývá to z pondělního mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, které prodloužilo a rozšířilo dřívější omezení volného pohybu v Česku. Ministerstvo o tom však informovalo až ve středu v tiskové zprávě.

    Výjimku z omezení sdružování mají členové jedné domácnosti, účastníci pohřbů nebo lidé vykonávající své povolání či podnikatelskou činnost.

    Metro v Londýně den po vyhlášení karantény

    Odstup dva metry! Ministerstvo zdravotnictví zavedlo i další opatření, podle kterého musí lidé na veřejně dostupných místech zachovat při kontaktu s ostatními lidmi odstup nejméně dva metry, pokud je to možné.

    14:55 Klíč k poražení koronaviru? Testovat, testovat a testovat, shodují se odborníci. Prioritou států by mělo být co nejrychlejší a nejefektivnější odhalování nakažených, jako tomu je zejména v Jižní Koreji, která do pátku hlásila počet 317 tisíc otestovaných. Česko si určitě nevede nejhůře, do včerejšího dne mělo ovšem pouze necelých 20 tisíc testovaných.

    Expres.cz mluvil s Petrou z Prahy, která čekala 11 dní, než ji otestovali, nyní čeká několik dní na výsledek. Nakonec můžu být negativní, pak ale ztratím 14 dní, kdy třeba nebudu léčit jinou nemoc,“ říká. Celý článek ZDE.

    Zdravotníci v ochranných oblecích kontrolují 25. března 2020 v Praze cestující z autobusu, který přivezl z Itálie zpět do vlasti české občany, kteří se ze země nemohli dostat. V zahraničí stále zůstávají stovky Čechů, ministerstvo zahraničí se jim snaží pomoci k návratu. Z evropských zemí Čechy přivážejí autobusy, pro vzdálenější oblasti ministerstvo organizuje evakuační lety.

    12:50 V Itálii spáchala sebevraždu zdravotní sestra Daniela Trezziová z Lombardie. Bála se totiž toho, že by mohla šířit koronavirus.

    Daniela Trezziová se zabila, protože se prý bála toho, že nakazí pacienty koronavirem.

    12:14 Páté úmrtí! V Česku zemřel pátý pacient s onemocněním covid-19, jde o 88letého muže ze Středočeského kraje. Byl v domácím léčení, trpěl chronickým onemocněním.

    11:40 Byla to jen otázka času, kdo z nich se nakazí! Korunní princ Charles má koronavirus, Británie ale není v šoku, lidé mu spíš děkují. Charles má mírné příznaky nemoci, zůstává ale v dobrém zdravotním stavu a posledních pár dní pracuje z domova, informoval dnes úřad následníka britského trůnu. U Charlesovy manželky Camilly byl test na koronavirus negativní. Královna Alžběta II. je podle Buckinghamského paláce v dobrém zdravotním stavu.

    Více o Charlesovi a koronaviru čtěte ZDE.

    „V souladu s doporučením vlády a zdravotníků se princ a vévodkyně nyní nachází v domácí karanténě ve svém domově ve Skotsku,“ uvedl v prohlášení palác Clarence House, který je oficiálním londýnským sídlem syna britské královny a jeho manželky, vévodkyně z Cornwallu.

    „Není možné s určitostí říci, od koho se princ virem nakazil, vzhledem k velkému počtu pracovních povinností, které plnil v minulých týdnech,“ dodal palác.

    Princ Charles se nakazil koronavirem.

    Britský deník Daily Mail píše, že se Charles onemocněl čtrnáct dní poté, co se setkal s princem Albertem z Monaka, který byl rovněž pozitivně testován. Princ z Walesu měl sedět naproti princi z Monaka během charitativní večeře, která se uskutečnila 10. března v Londýně.

    11:20 V pražské Nemocnici na Bulovce dnes zemřel pacient, který měl pozitivní testy na koronavirus.

    Jedná se tak o čtvrtou oběť nemoci v Česku. Pacientovi bylo 83 let a měl dlouhodobé chronické zdravotní potíže související s vysokým věkem.

    7:05 Česko mělo k dnešnímu ránu 1497 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, deset lidí se z nemoci covid-19 vyléčilo a tři pacienti zemřeli. Během úterý přibylo 185 nových případů, což je druhý největší denní nárůst. Laboratoře ale v úterý také otestovaly zatím nejvíce lidí, téměř 3000 lidí, celkem bylo testováno 22 600 lidí. Vyplývá to z aktualizovaných údajů Ministerstva zdravotnictví na webu ke koronaviru.

    1:30 Zemřelá žena trpěla podle ministra chronickou obstrukční plicní nemocí a také dalšími chronickými nemocemi. Kvůli tomu nejprve nebylo zřejmé, že by mohla být nakažena koronavirem, řekl Vojtěch České televizi.

    „Ovšem v průběhu hospitalizace podala informaci, že se před několika týdny setkala se svou příbuznou, která se vrátila z Itálie, kde trvale žila,“ uvedl.

    Lékaři proto obratem dnes ženu otestovali na covid-19 s pozitivním výsledkem, ale žena krátce poté zemřela, přestože byla na plicní ventilaci.

    „Prosím všechny, aby své prarodiče teď nenavštěvovali, nebo vždy s rouškou,“ sdělil ministr v souvislosti s tímto případem.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:01 úterý 4. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      335
    • Trapas
      298
    • Sladký
      60
    • Tvl
      60
    • Haha
      52
    • Cože
      50
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...