Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    CNN uznávám, ale redaktorka nebyla připravená, hájil se Tvrdík vůči střetu zájmů

    Nově spuštěný kanál CNN Prima News začal ostrou debatou mezi reportérkou původem z ČT Markétou Dobiášovou a šéfem Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslavem Tvrdíkem. Ten se pro ostřílenou novinářku ukázal jako příliš tvrdý oříšek.

    Jedním z taháků české CNN měl být diskuzní pořad 360° Pavlíny Wolfové. Šéfka reportérů Markéta Dobiášová ve studiu usedla proti Jaroslavu Tvrdíkovi, který pomáhal Ministerstvu vnitra s nákupem roušek a respirátorů v Číně.

    Tvrdík je silný soupeř, na něhož musí být moderátor připravený. Jindy mediálně zdrženlivému exministrovi se podařilo Dobiášovou rozhodit už v prvním kole.

    Následoval kolotoč handrkování a obviňování, kde výrazně dominoval Tvrdík. Reportérka postupně ztrácela půdu pod nohama a nepřehlednou debatu musela po chvíli utnout moderátorka Pavlína Wolfová, která se mezitím nezmohla na žádnou otázku.

    „Dokument Pod rouškou není jen o česko-čínských vztazích. Ukazuje, jak jsme se vypořádali s celou pandemií, ukazuje na fatální nepřipravenost státu, tenkou hranici mezi humánností, šikanou a nenávistí. A samozřejmě ukazuje na podivné obchody, které naši politici umožnili realizovat,“ říká o novém dokumentu jeho autorka Markéta Dobiášová, které ministr vnitra Jan Hamáček potvrdil, že s koordinací nákupu ochranných pomůcek pomáhal Jaroslav Tvrdík.

    A ačkoliv jí Tvrdík podle jejího tvrzení nechtěl odpovědět na její nepříjemné otázky, přesto přijal pozvání do pořadu 360° Pavlíny Wolfové, kde se Dobiášová a Tvrdík dostali do přímé konfrontace. A právě tam odpověděl na dotaz, jestli nebyl v česko-čínských vztazích ve střetu zájmů.

    „Nemůžu mít v této věci střet zájmů. Nejsem v situaci, že zastupuju čínskou stranu. Vy jste se mě na to ptala, já jsem na to odpovídal. Já jsem se k tématu nákupu ochranných pomůcek dostal 14. března, kdy mi volal vicepremiér Jan Hamáček. Bylo to po schůzce na Ministerstvu průmyslu a obchodu, kde byl i premiér České republiky, ministr zdravotnictví, ministryně financí. Na tomto setkání vybraná skupina členů vlády dospěla k závěru, že není schopna zabezpečit Českou republiku zdravotnickými prostředky. Zdravotnické prostředky, které český integrovaný systém potřeboval, v Česku nebyly, nevyráběly se. Nevyráběly se v celé Evropské unii a některé typy se nevyrábí dodnes. Bez nich by lidé v českém integrovaném záchranném systému byli v situaci, jako když hasiči a vojáci na střeše Černobylu odklízeli jaderné palivo. Byli by v situaci, kdy by je přímý kontakt s pacientem dostával do situace ohrožení vlastního zdraví nebo života,“ řekl Tvrdík s tím, že o střet zájmů nemohlo jít, protože nepracoval pro čínskou společnost ani čínskou vládu.

    „Mě oslovila vláda České republiky, abych jim s těmito dodávkami pomohl. Předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula definoval, jaké množství zdravotnického materiálu Česká republika na zvládnutí této situace potřebuje týdně. V České republice nebylo nic. Jsem na tu práci pyšný a hrdý. Šli jsme zachraňovat lidské životy v Česku a nevidím v tom konflikt. Jestli mám kontakty v Číně, tak jsme je využili k tomu, abychom do České republiky ty prostředky dostali. To byla výhoda. Nemohl to být konflikt zájmů,“ dodal Tvrdík, jehož Dobiášová konfrontovala tím, že pracuje pro firmu, která je napojená na čínskou vládu, tudíž logicky hájí i čínské zájmy. Na druhé straně má hájit české zájmy.

    „To, že jsem prezident česko-čínské komory a člen představenstva společnosti CITIC, to bylo v této situaci pro českou vládu velkou výhodou. Společnost CITIC není z ničeho vyšetřována. Je to jedna z nejprestižnějších čínských a světových společností. Já jsem nikdy za poslední roky nebyl na policii, nebyl jsem předmětem trestního vyšetřování, policejního vyšetřování. Nejsem ani z ničeho podezřelý,“ hájil se Tvrdík, podle něhož by Česká republika, nebýt jeho účasti, dopadla jako řada jiných zemí, které nemohly zdravotnický materiál nikde sehnat.

    Jaroslav Tvrdík neměl problém odpovídat na nepříjemné otázky Markéty Dobiášové.

    „Kanadský premiér Justin Trudeau 22. dubna na tiskové konferenci s lítostí oznamoval, že letadla, která poslal do Číny, tam přiletěla, počkala tam a zase prázdná odletěla pryč. Byli jsme v situaci jako řada vlád světa. Česká vláda věcmi, které jsme vozili, pomáhala Slovinsku, Slovensku, Lotyšsku, Španělsku, Itálii. Všude tam ty prostředky nebyly,“ popsal v pořadu Tvrdík.

    Tvrdík zpochybňoval podstatu otázek a výsledný dojem byl takový, že diskuzi lépe ustál on. „Vybírali jsme buď výrobce, nebo když výrobce sám neprodával, tak jím autorizovaného dealera. Když půjdete nakupovat auto, taky nepůjdete do Škody Auto Mladá Boleslav. Jdete za autorizovaným dealerem,“ popsal Tvrdík, který měl odpověď i na další dotaz Markéty Dobiášové, jak ověřoval, že jsou výrobky těchto společností kvalitní, když se v březnu po celém světě objevily informace, že certifikáty některých čínských výrobců zdravotnického materiálu o kvalitě nevypovídají.

    „Právě proto vláda Čínské lidové republiky na webové stránky svých tří ministerstev umístila výrobce, které doporučuje a svým způsobem garantuje. Říká, že jestliže od těchto výrobců budete brát výrobky, čínská vláda svým způsobem za tyto výrobky nese odpovědnost. Nejsme malé děti. Dávali jsme si velký pozor, co děláme,“ řekl doslova Tvrdík.

    Ten se ohradil i vůči tvrzení Dobiášové, že pomáhal s čínskou propagandou v České republice. On sám podle svých slov vítání zdravotnického materiálu na letišti neorganizoval a ani tam nebyl. Připomněl ale, že i čínská strana České republice děkovala za humanitární pomoc.

    „Dary České republiky čínská vláda vítala. Když minulý čtvrtek prezident Číny zavolal prezidentovi Zemanovi, ne obráceně, první věcí bylo, že prezident Číny děkoval České republice za pomoc, kterou jsme jim poslali,“ připomněl Tvrdík s tím, že humanitární pomoc Číny České republice několikanásobně převyšuje tu, kterou Česko poslalo do Číny.

    „Jenom firma od společnosti CITIC dala do Fakultní nemocnice v Motole 30 tisíc respirátorů a 30 tisíc roušek. Jenom dneska přiletělo 140 tisíc roušek, které darovalo čínské velvyslanectví Ministerstvu vnitra. Dary, které dala Čína do České republiky, jsou výrazně vyšší, než my jsme dali jim. My jsme pomohli Číně a Čína nám pomáhá taky. Pro Čínu byla důležitá ta symbolika,“ připomněl klidným hlasem Jaroslav Tvrdík, který svůj hlas zvýšil až ke konci rozhovoru, kdy Markéta Dobiášová naznačila, že čínskou propagandu v Česku organizuje společnost CITIC, v níž je Tvrdík v představenstvu.

    Jaroslav Tvrdík v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima News

    „Vy kritizujete, že CITIC dal 30 tisíc roušek?“ ptá se Tvrdík, který se ohradil i vůči jejímu sdělení, že společnost CITIC spadá pod čínské ministerstvo průmyslu.

    „Paní redaktorko, jestli se chcete se mnou dostávat do debaty... Dneska začíná CNN News a já si myslím, že CNN je prestižní stanice, kde ti lidé jsou profíci a připravení. Jak mi jako šéfredaktorka investigace můžete říct, že společnost CITIC patří pod ministerstvo průmyslu Číny? Kde jste to vzala? To není pravda?!“ tázal se rozhořčený Tvrdík.

    „Ona nespadá pod čínskou vládu?“ zakoktala Dobiášová. „To máte sakra rozdíl. CITIC je stoprocentní akciová společnost kótovaná na mezinárodní burze a jejím zřizovatelem je čínská vláda, když je to státní firma. Když tu CITIC dá dar, je to propaganda?“ ptal se Tvrdík, který už nedostal odpověď, protože rozhovor utnula Pavlína Wolfová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:54 úterý 1. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      99
    • Trapas
      44
    • Sladký
      32
    • Haha
      31
    • Tvl
      29
    • Cože
      27
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...