Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Půjčte jim někdo Witowskou! Zkušený moderátor nechal prezidentskou debatu proměnit v kabaret

    Televizní debata dvou hlavních prezidentských kandidátů má v Americe tradici a její sledovanost je obrovská. Tentokrát se proti sobě postavili za republikány prezident Donald Trump a jeho demokratický soupeř Joe Biden. Oba kohouty měl korigovat zkušený moderátor Chris Wallace, který ale pohořel a nechal hodinu a půl trvající debatu sklouznout až do chaotické slovní přestřelky, kdy na sebe kandidáti jen pokřikovali.

    Prezidentský duel před televizními kamerami Češi zažili v roce 2018, kdy moderátorka České televize Světlana Witowská vedla debatu mezi prezidentem Milošem Zemanem a jeho vyzyvatelem Jiřím Drahošem. Vedení Witowské bylo tak výrazné a profesionální, že na konci debaty někteří politici na sociálních sítích přiznávali, že to byla právě ona, kdo zvítězil.

    Jak je důležitá postava moderátora, se potvrdilo také v Americe, kde Chris Wallace musel čelit dvěma rozhádaným kandidátům, které nedokázal ukrotit a všimli si toho všichni.

    Joe Biden během debaty řekl svému konkurentovi, aby „byl zticha“, a pak ho rovnou nazval klaunem. Trump si zase nelámal hlavu s neustálým skákáním do řeči svého protikandidáta.

    Chris Wallace chtěl oba muže mírnit hned několikrát, ale zjevně bez odezvy. Nejvíce byla hádka vyhrocená ve chvíli, kdy Biden označil Trumpa za rasistu, který je nejhorším americkým prezidentem v dějinách.

    „Za 48 měsíců jsem toho dokázal víc než vy za těch 48 let v politice,“ oplácel svému konkurentovi kritiku Trump.

    Řešil se pochopitelně i koronavirus. Biden řekl o současném prezidentovi USA, že se choval naprosto zoufale a země za to tvrdě zaplatila.

    První televizní debata dvou prezidentských kandidátů lidi zklamala. Kritiku pak...

    „Trump zpanikařil. Virus je na něj příliš velký. Nemá na to. Zamrzl. Kvůli jeho lžím a nekompetentnosti došlo v uplynulých šesti měsících k jedné z největších ztrát na životech v americké historii,“ tvrdí Biden.

    Moderátor Wallace na konci oběma kandidátům poděkoval a uvedl, že šlo o „zajímavou debatu“. S tím mnoho lidí nesouhlasí. Podle analytičky Mary Anne Marshové šlo spíše o boj než o debatu.

    „To nebyla žádná debata, to byl wrestlingový zápas,“ řekla Marshová pro BBC.

    Lidé na sociálních sítích byli ještě kritičtější. „Po debatě Trump versus Biden vypadá Máte slovo paní Jílkové jako celkem kultivovaná publicistická zábava,“ vysmíval se výkonu amerického moderátora jeden z diváků na sociálních sítích.

    Wallace je přitom nesmírně zkušený novinář, který vedl rozhovor například s Vladimirem Putinem a v roce 2017 byl první, komu dal po svém zvolení rozhovor právě Donald Trump.

    První televizní debata dvou prezidentských kandidátů lidi zklamala. Kritiku pak...

    Na čem se odborníci neshodnou, je to, kdo vyšel z debaty vítězně. Podle některých Biden doplatil na to, že obecně není v podobných vystoupeních tak silný rétor jako Trump, který má navíc nepopiratelné charisma.

    Na druhou stranu Biden držel v rukou řadu silných témat, jež Trumpovi dlouhodobě ubližují. Jedná se například o zmíněný koronavirus či rasové nepokoje, které zemi trápí dlouhé měsíce.

    Aktivisté ve Spojených státech se od rasových témat často stáčejí k silně levicovým výrokům a protestům, což je něco, před čím Trump varuje, před voliče předstupuje jako obránce tradičních amerických hodnot proti „drtivému socialismu“. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 28. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      79
    • Haha
      19
    • Tvl
      18
    • Super
      17
    • Sladký
      15
    • Cože
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...