Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nejhodnější kriminalista Markovič: Hojer mu usnul na rameni. S dalším vrahem chodil na ryby

    Jiří Markovič byl kriminalista s tak dobrým srdcem, že si našel cestu i k některým „svým“ vrahům. | foto: Voyo.cz, Profimedia

    Platí za legendu české kriminalisty. Jiří Markovič (†79), někdejší šéf pražské mordparty proslul rozlousknutím slavných případů, také byl ale typický svou až neuvěřitelnou dobrosrdečností. Pochopení se snažil mít i pro ty, které dostával za mříže, či dokonce na oprátku za strašlivé hrdelní zločiny. Jeho příběh v těchto týdnech ožívá na Voyu, které vysílá seriál Metoda Markovič: Hojer.

    Jiří Markovič proslul jako policista s obrovským srdcem. Ačkoliv denně vyšetřoval brutální mordy, které vstoupily do české zločinecké historie, úsměv a dobrácký výraz ho nikdy neopustily. A profesionálně se snažil chovat i k těm, které chytal.

    Dobře to vědí třeba ti, co zhltli knihu Viktorína Šulce Lovec přízraků: Vraždy, které šokovaly republiku, kterou právě s Markovičem napsal. Legendární vyšetřovatel v něm popisoval třeba city, jež k němu choval nechvalně proslulý vrah žen a kanibal Ladislav Hojer, který jedl kusy těl s hořčicí.

    „S obviněnými jsem hrál vždycky na rovinu. Je to podle mě lepší. Ale když vám obviněný věří absolutně, je to hrůza! Láďa brzy ztratil oba rodiče, proto se na mě dost upnul. Když jsme se vraceli z rekonstrukce vraždy na Slovensku, položil mi v autě hlavu na rameno a usnul. Jeho advokát to sledoval s úžasem!“ popisuje v knize Markovič, který nakonec Hojera de facto poslal na šibenici.

    Není to zdaleka jediný příběh. „Svoje“ vrahy Jiří Markovič často navštěvoval ve věznici. A nejen tam.

    Nejprve v Bohnicích a později i na svobodě se setkal se spartakiádním vrahem Jiřím Strakou. Ten mu slíbil, že už nikdy nic špatného neudělá, a dokonce ho pozval na svojí svatbu s jinou trestankyní, se kterou se v Bohnicích seznámil.

    Jiří Markovič

    S jiným sadistickým vrahem, který v roce 1968 vyfasoval za vraždu šestnáctileté dívky pětadvacet let, se Markovič dokonce skamarádil. Pravidelně spolu chodili na ryby a jednou dokonce vrah u Markovičových přespal. Co je zač, se detektivova manželka dozvěděla až po jeho odchodu.

    Jiří Markovič

    Seriál Metoda Markovič: Hojer z dílny Voya příběh legendárního kriminalisty oživil, odvysílané jsou už dva díly. Roli Jiřího Markoviče získal Petr Lněnička, který se kvůli ní nejen prodíral dokumenty a audionahrávkami, ale dokonce přibíral. Také navštívil vdovu po někdejším šéfovi mordparty.

    „Jako osobnost mě velice zaujal a moc si ho vážím, i když jsem se s ním bohužel už nestihl potkat. Měl v sobě něco, co se dá těžko popsat. Ale i proto s ním pachatelé komunikovali jinak,“ říká Lněnička.

    Fotogalerie