Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kriminalista Josef Mareš: Orlické vraždy ho proslavily, podobným případem se loučí

    Na středeční mimořádné tiskové konferenci kriminalista Josef Mareš oznámil vyřešení dalšího velkého případu, zmizení manželského páru z Prahy 6. Při té příležitosti poděkoval novinářům a dojemně se s nimi rozloučil. Šéf pražské mordparty skončí 30. listopadu. Údajně kvůli neshodám s nadřízenými. Symbolicky se tak Mareš loučí případem, který je v mnohém velmi podobný orlickým vraždám. Ty z Mareše před lety udělaly legendu české kriminalistiky.

    Josef Mareš ve středu předstoupil před novináře a v první řadě na tiskové konferenci informoval o tom, že potápěči v říjnu našli těla pohřešovaných manželů z Prahy 6.

    „Můžeme říct, že 23. a 24. října byly vytaženy ze dna nádrže Švihov dvě mrtvoly. Nyní máme potvrzeno, že se jedná o hledanou partnerskou dvojici, Přemysla H. a Marii D. Těla tam ležela čtyři až pět měsíců,“ uvedl Mareš, podle kterého se těla nacházela zhruba ve třicetimetrové hloubce a byla zatěžkaná závažím.

    Podezřelým z vraždy je mladý student „matfyzu“ Tomáš, který v loňských komunálních volbách kandidoval za ODS. 

    Pomáhat mu měl jeho přítel, čtyřiadvacetiletý medik Jiří. Motivem měla být vila v Bubenči, kterou znalci ohodnotili na 40 až 50 milionů korun.

    Tomáš v loňských komunálních volbách kandidoval za ODS na Vysočině.

    Podobný případ kriminalistu Josefa Mareše před lety proslavil. Řeč je o orlických vraždách, které jsou dodnes považovány za jeden z nejzávažnějších kriminálních případů v novodobé historii.

    Gangu tzv. orlických vrahů, šéfoval proslulý ranař a bývalý člen Útvaru rychlého nasazení Karel „Karlos“ Kopáč. Vykonavatelem vražd byl vyučený zedník a někdejší vekslák Ludvík Černý, kterému se přezdívalo „Pacient“.

    Ludvík Černý byl hlavním zabijákem gangu.

    Gang zabíjel hlavně podnikatele za vidinou zmocnění se jejich majetku. První obětí byl v roce 1991 podnikatel Aleš Klatovský.

    Ani policisté nevěřili tomu, že se těla najdou

    Objasňování případu bylo ve své době označováno jako technicky nejnáročnější vyšetřování v historii tuzemské kriminalistiky. Ani samotní policisté už nevěřili tomu, že budou těla zavražděných někdy nalezena.

    Až po čtyřech letech zavedla kriminalisty výpověď jednoho z podezřelých na Orlickou přehradu. V padesátimetrové hloubce potápěči během přísně utajované mise našli tělo albánského podnikatele Leorenta Lipoveciho. Později byla nalezena těla ostatních. Mrtvoly byly zavařené v sudech.

    Šéf gangu Karel Kopáč dostal 21 let. Ještě před nástupem do vězení měl autonehodu a stal se z něj invalida. V roce 2004 se v kriminále oběsil.

    Takhle to vypadlo u soudu s „orlickými vrahy“.

    Hlavní zabiják orlických vrahů Ludvík Černý dostal doživotí. Dnes je jediným členem gangu, který je za mřížemi. 

    V roce 2017 požádal o propuštění. Prý se polepšil. Senát sokolovského soudu ale jeho žádost smetl ze stolu.

    Mareš řešil i zmizení Aničky Janatové

    Kromě orlických vražd kriminalista Josef Mareš řešil také například případ zmizení Aničky Janatové. Dívka z Prahy se ztratila 13. října roku 2010. 

    Její ostatky byly nalezeny 16. března následujícího roku. Vraždu měl mít na svědomí  Otakar Tomek, který ale ve vazbě spáchal sebevraždu.

    Mareš řešil orlické vraždy i zmizení Aničky.

    Konec Josefa Mareše mrzí i bývalého šéfa pražské mordparty Jiřího Markoviče, který si Mareše tehdy vybral do svého týmu.

    „Je to vynikající vyšetřovatel. Že končí, bych nečekal. Je to fajn kluk. Nevím, co ho přimělo k tomu, že to vzdává,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Markovič, který poslal za mříže například spartakiádního vraha či kanibala Ladislava Hojera.

    Důvodem jeho konce jsou prý spory na pracovišti

    Mareš to nikdy nepotvrdil, ale spekuluje se o tom, že neměl dobré vztahy s nadřízenými.

    „Dělám to 29 let, u policie se mění podmínky a už tam nejsou vztahy takové, jako si je pamatuji. Zatím o tom jenom uvažuji a dál bych o tom nemluvil,“ řekl Mareš v pořadu Blízká setkání na Českém rozhlasu Dvojka.

    Na středeční tiskové konferenci Mareš novináře poprosil, aby se ho na důvod jeho odchodu neptali, že se ke všemu vyjádří až poté, co z postu šéfa pražské mordparty definitivně zmizí.

    „Chci poděkovat za spolupráci, že jste v těchto případech informovali veřejnost. Někdy jsme byli uzavření, protože jsou informace, které zkrátka nelze zveřejnit,“ vzkázal novinářům končící Mareš.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:31 čtvrtek 19. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      55
    • Sladký
      41
    • Cože
      40
    • Tvl
      40
    • Haha
      36
    • Trapas
      36
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...