Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Putinova msta? Spadlo letadlo, kde měl být Prigožin. Ruská média se nemohou shodnout, zda žije

    Vůdce wagnerovců Jevgenij Prigožin | foto: Reuters

    Soukromé letadlo, na jehož palubě byl podle seznamu pasažérů i šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, dnes večer havarovalo v ruské Tverské oblasti severně od Moskvy. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na úřady. Zemřelo všech sedm cestujících a tři členové posádky, příčina pádu letadla je předmětem vyšetřování. Zda Prigožin skutečně zemřel, se ruská média nemohou shodnout.

    Zpráva o nehodě letadla, na jehož seznamu pasažérů byl Jevgenij Prigožin, se objevila ve středečních večerních hodinách. Lidé okamžitě začali spekulovat, že se jedná o zásah ruského prezidenta Vladimira Putina.

    „Letadlo Embraer letělo z moskevského letiště Šeremeťjevo do Petrohradu. Na palubě byli tři členové posádky a sedm pasažérů. Všichni zahynuli,“ uvedlo tiskové oddělení ruského ministerstva pro mimořádné záležitosti.

    „Zahájili jsme vyšetřování havárie letadla Embraer, která se stala dnes večer v Tverské oblasti. Na seznamu cestujících bylo i jméno Jevgenij Prigožin,“ citoval TASS ruskou federální agenturu pro leteckou dopravu Rosaviacija.

    Zatím ale není jasné, jestli Prigožin na palubě opravdu byl. Že havarovaným letadlem cestoval a zahynul, uvádí mimo jiné server Fontanka s odkazem na své zdroje, podle kterých byli na palubě i velitelé Wagnerovy skupiny. Moskvou dosazený šéf okupační správy v ukrajinské Záporožské oblasti Vladimir Rogov na Telegramu napsal, že jeho zdroje zevnitř Wagnerovy skupiny potvrdily úmrtí Prigožina a také jednoho z velitelů, bývalého pracovníka ruské vojenské rozvědky GRU Dmitrije Utkina.

    Portál Readovka.news na Telegramu napsal, že hovořit o Prigožinově smrti je podle jednoho z jeho zdrojů předčasné, protože podnikatel mohl být na palubě jiného letadla. Z bezpečnostních důvodů prý často uváděl, že letí jedním ze svých strojů, nastoupil pak ale do jiného.

    Záběry z místa nehody a z okamžiku, kdy letoun havaroval, na Telegramu zveřejnil například portál The Bell.

    Letoun podle ministerstva spadl u vesnice Kuženkino na severozápadě Tverské oblasti, zhruba na půl cesty mezi Moskvou a Petrohradem. Záchranné složky podle agentury RIA Novosti uvedly, že zatím na místě nalezly těla osmi osob. Letadlo, které v tu dobu bylo ve vzduchu necelou půlhodinu, začalo po nárazu do země hořet.

    Moderátorka Xenija Sobčaková na sociální síti uvedla, že havarované letadlo patrně patřilo právě Prigožinovi. Ruskojazyčný server BBC napsal, že šéf wagnerovců vlastní stroj Embraer Legacy 600 s označením RA-02795 a podle serveru Flightradar letadlo s tímto číslem dnes odpoledne vzlétlo z Moskvy. Okolo 15:11 se pak ztratilo z radaru nad Tverskou oblastí ve výšce 8500 metrů.

    Prigožin, jehož bojovníci z Wagnerovy skupiny se v rámci ruského vojenského tažení na Ukrajině účastnili nejtvrdších bojů, se letos na konci června pokusil o ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení a ministerstvu obrany. Při bleskové akci 24. června obsadil armádní objekty a letiště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska. Následně se několik tisíc žoldnéřů s tanky, obrněnými vozidly, protiletadlovými zbraněmi a civilními nákladními automobily vydalo na Moskvu, ještě ten den se ale Prigožin postup svých lidí zastavil.

    Kreml následně ohlásil, že wagnerovci i jejich šéf nebudou stíháni, ale odejdou do Běloruska. Od té doby není jejich osud jasný. Prigožin tento týden zveřejnil první video od vzpoury, ve kterém naznačoval, že je v Africe. Není však jasné, kdy a kde záběry vznikly.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:57 čtvrtek 21. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      8
    • Cože
      6
    • Tvl
      5
    • Haha
      4
    • Trapas
      4
    • Sladký
      4