Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dotaci jsme získali v souladu s českým právem, říká šéf Penamu. Na Ukrajinu jsme poslali konvoj s moukou

    Šéf Penamu Jaroslav Kurčík | foto: Petr Topič, MAFRA

    Ministerstvo průmyslu a obchodu oznámilo, že odebere stamilionovou dotaci firmě Penam, která ji získala na linku na výrobu toastového chleba. Tu má teď Penam vracet, podle Evropské komise totiž nebyla linka dostatečně inovativní. Šéf Penamu Jaroslav Kurčík přesto trvá na tom, že na dotaci právo firma má. V rozhovoru pro iDnes.cz se navíc vyjádřil, že se domnívá, že nakonec dotaci vracet muset nebudou. Faktem však zůstává, že chléb nejspíše podraží, a to převážně kvůli válce na Ukrajině.

    Penam má vrátit dotaci, kterou dostal na linku na výrobu toastového chleba. Podle českých zákonů by ji sice dostal, podle Bruselu ale není jeho linka dostatečně inovativní. Na základě toho Ministerstvo průmyslu a obchodu oznámilo odebrání stamilionové dotace firmě. Portál iRozhlas.cz letos v lednu uvedl, že Brusel nechal tento projekt ohodnotit trojicí svých expertů.

    Inovativní podle nich nebyl a dali by mu maximálně 30 bodů ze 100. Dotaci tak podle nich dostat neměl. Byl to rozdílný závěr proti českým expertům, kteří projekt hodnotili dříve a doporučili dotaci schválit. Poslední expertizu zadalo ministerstvo průmyslu loni. Podle serveru tento expert ohodnotil projekt 64 body ze 100. 

    K situaci se vyjádřil i šéf Penamu Jaroslav Kurčík, podle něhož je řízení stále v běhu a zdaleka ještě není u konce.

    Na to, že společnost Pekárna Zelená louka měla peníze na dotace podle českých zákonů dostat, Evropská komise argumentovala tím, že německá společnost Lieken, která spadá pod koncern Agrofert stejně jako Penam, používá stejnou technologii v Německu.  

    „V Česku jsme vyráběli chleba, který měl kratší trvanlivost. Ke stabilizaci jsme měli chemické látky, které se tehdy používaly běžně, a to jsme chtěli změnit. Zároveň se sem dovážel chleba ze Západu, který nám konkuroval. Proto jsme se rozhodli, že postavíme novou linku s již zahrnutou inovací. Našeho toustového chleba před inovací jsme prodávali 1100 tun měsíčně, dnes po inovaci je to 1800 tun. Teď vyrábíme jiný chleba než předtím. Je mimo jiné bez zbytečných konzervantů a je lepší i chuťově a vzhledově,“ má jasno Kurčík.

    Podle něj navíc bude chleba i zdražovat, to kvůli válce na Ukrajině.

    „Ještě loni v březnu stála jedna tuna obilí 5000 korun, dnes se obchoduje v rozmezí 10 až 11 000 korun za tunu. Takže dopad to samozřejmě má. Naše země je sice v pšenici soběstačná, problém je v tom, že Rusko i Ukrajina jsou, co se obilí týče, exportní země. Obilí odtamtud putovalo na Blízký východ a do severní Afriky. Tím, že dnes Ukrajina obilí nevyváží, tamní obchodníci jezdí po evropském trhu a snaží se skupovat přebytky. Ty následně vyváží, což způsobuje obrovskou poptávku a automaticky vzniká tlak na cenu. Když si chce český mlynář zabezpečit obilí, musí zaplatit cenu, která je v daném okamžiku poplatná trhu. To se automaticky promítne do cen mouky pekařům,“ říká v rozhovoru.

    Penam jsou pekárny patřící koncernu Agrofert.

    Penam poslal v rámci humanitární pomoci na Ukrajinu i konvoj s moukou.

    „Již při vypuknutí války jsme Člověku v tísni přislíbili dodat až 300 tun mouky, což představuje cca 3,5 milionu korun. Pro představu, na kilo chleba potřebujete asi 0,8 kg mouky. Čtyřicet dva tun mouky již odešlo, nyní čekáme na pokyny, až budeme moci předat další. K tomu aktivně dodáváme pečivo do registrační místnosti Kongresového centra v Praze. Ze začátku jsme tam chleby, rohlíky a jemné pečivo vozili přímo lidem, kteří tam neměli co jíst. Nyní spolupracujeme s Potravinovou bankou. Několikrát týdně vozíme několik tisíc chlebů, a to včetně toho našeho toustového,“ popsal ředitel Penamu.

    V Penamu ostatně pracuje na 500 ukrajinských zaměstnanců, z nichž většinu tvoří ženy.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:36 čtvrtek 21. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      106
    • Sladký
      20
    • Trapas
      13
    • Haha
      4
    • Cože
      2
    • Tvl
      2