Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Profesor Flegr: Změnit se musíme my, virus to neudělá! Šmuclerovi dal lekci z matematiky

    Profesor Jaroslav Flegr se zabývá evoluční biologií. | foto: Autor: archiv Jaroslava Flegra

    Evoluční biolog Jaroslav Flegr byl pro mnoho lidí v Česku známý především díky toxoplazmóze, které zasvětil velký kus života. Nyní je v centru pozornosti kvůli svým předpovědím ohledně koronaviru. Přestože dostal nelichotivou nálepku toho, který národ jen „straší“ a riziko přeceňuje, aktuální epidemická čísla mu dávají za pravdu. V úterý u nás přibylo 8325 nakažených, což je druhý nejvyšší denní nárůst po pátečním rekordu, který byl ještě o 292 případů vyšší. Podle Flegra je znepokojující to, co není ze současných dat zjevné na první pohled.

    Aktuálně je v Česku 73 463 lidí nakažených koronavirem, hospitalizováno je 2678 osob. Denní nárůsty ukazují, že předpověď profesora Flegra z konce prázdnin se naplňuje beze zbytku.

    Jednoduchý pohled na počet nakažených, hospitalizovaných či i zemřelých podle evolučního biologa nestačí. Závažnost situace odborník musí rozpoznat po hlubším prozkoumání dat.

    „Na těch číslech mě nejvíc znepokojuje to, co na nich není vidět na první pohled. Když si spočítáme poměr lidí, kteří byli hospitalizováni v nemocnici, na celkovém počtu pozitivně diagnostikovaných pacientů deset dní nazpět, ještě na konci srpna to bylo asi sedm a půl procenta. Dnes je to zhruba sedmnáct procent. To nejspíš znamená, že v důsledku nedostatečného trasování a testování podchytíme určitě méně než polovinu skutečně infikovaných osob,“ řekl Expresu Jaroslav Flegr.

    Podle něj budou na brány nemocnic za deset dní klepat ti, které se nyní odhalit nepodařilo.

    „Je otázka, jak dlouho takový každodenní nápor dokážou naše nemocnice zvládat. I kdyby opatření zabrala hned dnes, počet osob vyžadujících hospitalizaci bude exponenciálně stoupat ještě deset dní. A klesat začne teprve tehdy, až srazíme reprodukční číslo pod jedna,“ vysvětluje Flegr, který aktuálně vede spor se stomatologem Romanem Šmuclerem. Ten před časem utekl z přímého vysílání stanice CNN Prima News.

    „Byl jsem překvapen, že se mám na Primě po debatě o Prymulovi hádat s profesorem Flegrem. Hádat se v tuto chvíli nechci. Svoje jsem řekl k situaci a ministrům. Pak jsem šel,“ vysvětloval své důvody na Facebooku Šmucler. Odchodu z debaty prý napomohly i technické problémy, které přiznal kameraman televize.

    Od té doby se muži konfrontují výhradně přes sociální sítě, a to ještě nepřímo. Flegr například uvedl, že se někteří zubaři, onkologové a kardiochirurgové přímo podíleli na tom, že se situace v zemi takto vyhrotila. Narážel tím zejména na autory petice proti bezpečnostním opatřením vlády.

    „Státní vyznamenání bych jim za to ani v takovém případě nedával, žaloba na mnohonásobné zabití z nedbalosti by se mi zdála příhodnější,“ napsal Flegr ve svém komentáři.

    Profesor Jaroslav Flegr se zabývá evoluční biologií.

    Pokračovat ve sporu Flegr odmítá, raději by prý Šmuclera o něco poprosil. „Prosím, stáhněte si z internetu semilogaritmický papír a vyneste si do něj počty mrtvých v jednotlivých dnech za poslední dva měsíce. Pak si body proložte přímku a podívejte se, kolik lidí bude umírat denně za měsíc (ty už nezachráníme, ti už jsou dnes nakažení) a kolik za dva. A tak to půjde den za dnem až do doby, než se nám podaří stlačit reprodukční číslo viru pod jedničku,“ vzkazuje Flegr prostřednictvím Expresu svému kritikovi.

    „Prosím, uvažte, zda byste v sobě nenašel odvahu a sílu se postavit na druhou stranu barikády. Věřte, že byste tím zachránil hodně životů. Pane doktore, na rozdíl ode mě umíte mluvit krásně, povzbudivě a optimisticky. Takoví lidé budou ve veřejném prostoru brzy strašně moc potřeba, jestli nám nemá do jara polovina národa skončit na antidepresivech,“ dodal.

    Profesor Flegr nebyl kritizován pouze Šmuclerem, pustila se do něj i molekulární genetička Soňa Peková. Ta stále tvrdí, že virus slábne a postupně mizí. Dospěla k tomu na základě poznatků ze své laboratoře, kde je prý v první linii.

    Flegr je podle ní klasickou ukázkou vědce, který své předpovědi dává jen tak od stolu, aniž by znal realitu. Nutno v tomto ohledu podotknout, že čísla, jež dávají Flegrovi za pravdu, pocházejí z Ministerstva zdravotnictví.

    „Paní doktorka musí sama dobře vědět, že vykládá nesmysly. Čtenářům bych vzkázal, že virus fakt nezmizí. On to totiž není jeden virus, ale miliardy a miliardy virů, každý jiný a každý se snažící co nejvíc rozmnožit. Když se změní, třeba zmutuje jeden, ostatní zůstanou stejné. Změnit se musíme my. Musíme se začít chovat tak, abychom mu přenos z člověka na člověka co nejvíc ztížili. A musíme vydržet tohle nepohodlí do doby, než pomocí vakcinace získáme kolektivní imunitu. V letních měsících to nebude těžké, protože jsme viděli, že v teple a vlhku je virus málo infekční. Na podzim zase přituhne, ale věřím, že tehdy už bude tolik vakcín, že už budeme v úplně jiné situaci než letos a bez bolestivých protiepidemických opatření se obejdeme. Teď musíme zatnout zuby a vydržet,“ uzavřel Jaroslav Flegr.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:57 čtvrtek 11. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      607
    • Trapas
      67
    • Tvl
      35
    • Haha
      32
    • Sladký
      21
    • Cože
      20
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...