Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Asistentka exministryně Maláčové, která pečovala o dětskou skupinu: Pracovala jako prostitutka Sára?

    Asistentka exministryně Maláčové měla mít nevhodnou práci | foto: Facebook Jany Maláčové

    Pracovala na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde hlídala děti v dětské skupině, zároveň si měla přivydělávat jako prostitutka pod pseudonymem Sára v jednom z pražských erotických privátů. Toto obvinění proti Kateřině P., která se postupně vypracovala až na asistentku tehdejší ministryně Jany Maláčové, se objevilo ve veřejném prostoru. Naše pátrání po zdroji nás přivedlo až k jednomu pražskému podnikateli, kterému má dotyčná dlužit značnou sumu peněz.

    Pamatujete si, jak Jana Maláčová a Matěj Stropnický slibovali, že zastaví korupci a zneužívání moci? Říkali si „Hustá dvojka“. Ani jejich silná rétorika je však nedostala do sněmovny. Vedle toho ale zaměstnávali ve svém sekretariátu jiného zajímavého „odborníka“, Kateřinu P., která si vedle práce na ministerstvu měla přivydělávat poskytováním placených sexuálních služeb.

    Web Čtidoma.cz přišel s informací, že tato žena pod jménem Sára nabízela své služby v jednom z pražských erotických privátů a vedle klasických sexuálních služeb byla ochotna poskytnout doprovod na společenské akce nebo různé netradiční sexuální praktiky za příplatek.

    Jana Maláčová a Matěj Stropnický se nazývají Hustá dvojka.

    „Potvrzujeme, že tato osoba byla zaměstnána na Ministerstvu práce a sociálních věcí od 17. září 2018 do 30. června 2020. Postupně zastávala pozice „pečující osoby v dětské skupině“ a „asistentka“. Avšak v dětské skupině pracovala pouhý měsíc a půl, přičemž působila i v sekretariátu tehdejší ministryně. Vzhledem k relevantním ustanovením pracovního práva nemůžeme poskytnout další komentáře,“ sdělil Jakub Augusta, vedoucí oddělení mediální komunikace.

    Jakou měla Kateřina odbornost a předpoklady pro práci v dětské skupině? V reakci ministerstva vyplývá, že k nástupu do pracovního poměru se vždy dokládají povinné přílohy, mimo jiné i výpis z trestního rejstříku. Bezúhonnost, která je pro státní úřad velmi důležitá, tedy u konkrétního uchazeče vždy podrobně a důkladně se prověřuje ještě před přijetím do pracovního poměru. „Využíváme všech nástrojů, které máme k dispozici,“ píše se ve zprávě ministerstva.

    Ministerstvo možná nemělo k dispozici informace, které vyšly najevo na podzim tohoto roku, kdy se zjistilo, že dotyčná si měla půjčit od prominentního pražského obchodníka více než 3,5 milionu korun pomocí příběhů o zoufalé finanční situaci. Právě tento podnikatel měl zveřejnit informace o tom, že současně s prací na ministerstvu pracovala jako prostitutka.

    To vyplývá i z veřejně dostupné databáze, kde v této věci byl u kladenského soudu vydán návrh na vydání platebního rozkazu a kauza bude pokračovat v vzhledem k podanému odporu veřejným líčením.

    Kateřina měla pracovat na Ministerstvu nejprve v dětské skupině před svým povýšením do sekretariátu ministryně a byla zodpovědná za děti zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí mělo být garantem těchto dětských skupin a metodicky na ně dohlížet. Vedle toho si zřídilo vlastní skupinu, kde se starali o děti svým zaměstnancům. Redakce opakovaně pokoušela získat stanovisko Jany Maláčové, avšak bez úspěchu. Rovněž byla kontaktována Kateřina P.

    „Můžete mi říct, kdo vám dal tyto vymyšlené informace?“ uvedla a na další dotazy a komunikaci na serverech přestala reagovat.

    Je těžko uvěřitelné, že by se o „vedlejší činnosti“ asistentky ministryně a pečovatelky nevědělo. Její profil byl veřejný, minimálně polonahé snímky s erotickým podtextem leccos naznačovaly. Kromě toho kolují na internetu explicitní snímky a také komentáře bývalých zákazníků na erotických stránkách, kde si muži vyměňují zkušenosti s prostitutkami.

    Profilové obrázky K.P.

    Tady se dostáváme k jádru možného problému. Dětské skupiny se starají o děti předškolního věku, a právě Ministerstvo práce a sociálních věcí je garantem těchto skupin a vytváří metodiky podle kterých podobné dětské skupiny fungují.

    Ministerstvo samo na svých webových stránkách uvádí, že „péče je zde poskytována mimo domácnost dítěte a je zaměřena na výchovu, rozvoj schopností, kulturních a hygienických a sociálních návyků dítěte. A aby takové skupiny mohly plnit svůj účel, je potřeba, aby „pečující osoba“ v takové skupině byla nejen odborně připravena a je pochopitelně žádoucí, aby se jednalo o osoby, které mohou být dětem příkladem po všech stránkách.

    Jana Maláčová se zamyslela.

    Na druhou stranu faktem je, že stále více žen, které se kvůli existenčním problémům uchylují k prostituci. Potřebují peníze na splacení úvěru, nájem nebo na zajištění života svých dětí, které zůstaly bez podpory. Vstoupit do sexbyznysu je rychlým řešením, ale návrat k běžnému životu a práci je pro tyto ženy obtížný. A právě toto téma ministryni Maláčová téma prostituce nebylo nikterak cizí.

    „Rozhodnutí ženy začít si vydělávat vlastním tělem, protože ze zoufalství už neví kudy kam, to je prostě strašné,“ prohlásila Maláčová pro Seznam správy. A dodala, že si dovede představit pro tyto ženy záchranou sociální síť založenou na finanční podpoře státu přes sociální dávky.

    Bylo toto snad důvodem, že neměla obavy zaměstnat ženu s podobnou minulostí na svém úřadu?