Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vlaječky, šampaňské a slzy! Tuna v Praze vítal rodinu z Ukrajiny, někdo jim vykradl byt!

    Moderátor Jan Tuna (50) splnil svůj slib. Ve čtvrtek v dopoledních hodinách na Hlavním nádraží v Praze vítal ukrajinskou rodinu, pro kterou s partou přátel zrenovoval starší byt. Novinář pro právničku Světlanu s manželem a dvěma dětmi připravil menší pohoštění a vtipné přivítání. Během dojemného okamžiku se neubránil slzám. Před redaktory Expresu si proto nasadil sluneční brýle, aby nebylo vidět, jak moc byl naměkko. „Mám obrovskou radost, že dojeli a že jsou živí a zdraví. Stačilo, aby raketa v den jejich odjezdu dopadla kousek vedle a nechci ani domýšlet, co se mohlo stát,“ svěřil se nám Tuna, který hodlá rodině nadále pomáhat.

    Ve středu redakce Expresu informovala, že známý novinář Jan Tuna s partou přátel rozjel velmi dobrosrdečnou misi. Moderátor, který od začátku války na Ukrajině pomáhal ukrajinským matkám a převážel je do Česka, se rozhodl pomoci sympatické právničce Světlaně, kterou poznal loni v uprchlickém centru v Košicích. Před více než rokem ji krátkodobě ubytoval v Praze, nyní pro ni spolu s dalšími dobrovolníky zrenovoval byt.

    „Světlana pochází z Doněcké oblasti a je jednou z maminek, které jsem loni v zimě přivezl do České republiky. V červnu se vrátila i s dětmi za manželem na Ukrajinu. On se živí jako horník, ale nedávno nastoupil na invalidní důchod. I tak ale nechtěl opustit Ukrajinu. Já přemlouval ji a ona zase jeho. Nakonec to vyšlo a zítra by měla celá rodina přijet na Hlavní nádraží v Praze,“ uvedl Tuna, který se nám také svěřil, že bude rodinu ve čtvrtek dopoledne vyzvedávat na Hlavním nádraží.

    Svému slibu moderátor dostál. Netrpělivě vyčkával na nástupišti číslo 1 a vyhlížel vlak, který do Prahy mířil s 200minutovým zpožděním z polského města Přemyšl.

    „Tak kde ten vlak je?“ ptal se hned několikrát svých přátel evidentně nervózní Tuna. Na nádraží s ním byla například milá paní Lenka, která rodině zdarma poskytla výše zmiňovaný byt.

    Na místě byla také Ukrajinka Halina, kterou Tuna pomohl loni přestěhovat i s malou dcerkou do Prahy a dodnes zde žijí.

    „Na Ukrajině pracovala jako plicní lékařka, ale teď dělá sanitářku v nemocnici v Brandýse. Přišla rovnou z noční. Nespala, je to moc hodná paní,“ svěřil se nám Tuna, který si pro Světlanu a její rodinu přichystal stylové přivítání.

    Jan Tuna na Hlavním nádraží v Praze vítal ukrajinskou rodinu, které zařídil...

    Ze své brašny s jamajskou vlajkou vytáhl čokolády pro děti, ale také třeba šampaňské a chleba se solí. „Chléb a sůl na uvítanou je přece slovanská tradice. To neznáte?“ usmíval se novinář, který byl vybaven také českou a ukrajinskou vlaječkou.

    Jan Tuna na Hlavním nádraží v Praze vítal ukrajinskou rodinu, které zařídil bydlení.

    Jan Tuna na Hlavním nádraží v Praze vítal ukrajinskou rodinu, které zařídil...

    Když se v dáli zjevil vlak, v němž seděla Světlana, její muž a dvě děti, Tunovi se draly slzy do očí. „Musím si nasadit brýle. Nechci, aby viděli, jak brečím,“ řekl před námi dojatý Tuna.

    Jan Tuna na Hlavním nádraží v Praze vítal ukrajinskou rodinu, které zařídil...

    Jakmile moderátor rodinu spatřil ve vlaku, začal na ně mávat vlaječkami. Sympatickou Světlanu, s níž si Honza evidentně padl do oka, pak láskyplně objímal a vítal.

    Jan Tuna na Hlavním nádraží v Praze vítal ukrajinskou rodinu, které zařídil...
    Jan Tuna na Hlavním nádraží v Praze vítal ukrajinskou rodinu, které zařídil...

    V den odjezdu kousek od jejich domu dopadla raketa, exploze jim zničila okna

    Po několikaminutovém přivítání Tuna Expresu prozradil, co bude dál a promluvil také o drsném příběhu ukrajinské rodiny, která má snad to nejhorší už za sebou.

    „Teď je odvezeme na byt, mají za sebou náročnou cestu. Světlana mi říkala, že ráno v den odjezdu ruské letadlo kousek od jejich domu vyhodilo raketu. Ona jen stála a koukala, jak to letí a modlila se, aby to nespadlo na ně. Stále tam přelétají ruská letadla, okupanti jsou kousek od jejich města, Bachmut je 60 kilometrů. Místa, kam jezdili dříve s dětmi k vodě, už jsou pod ruskou okupací. Tohle si u nás málokdo dokáže představit,“ rozpovídal se o ukrajinské rodině Tuna.

    „Ve městě, kde žijí, platí stále zákaz vycházení. Od 9 hodin večer do 6 hodin ráno. Mám obrovskou radost, že dojeli a že jsou živí a zdraví. Stačilo, aby ta raketa v den jejich odjezdu dopadla kousek vedle a... ani nechci domýšlet, co by se mohlo stát,“ dodal Tuna.

    Jan Tuna na Hlavním nádraží v Praze vítal ukrajinskou rodinu, které zařídil...
    Jan Tuna na Hlavním nádraží v Praze vítal ukrajinskou rodinu, které zařídil...

    „Jura (Světlanin manžel, pozn. red.) mi vyprávěl, jak před pár dny hodili Rusové raketu do vedlejšího města. Do centra. Zemřeli tam lidé. Po té explozi se jim doma tlakovou vlnou rozrazila okna. Jeho bratr je na frontě, on má invalidní důchod, je bývalý horník,“ pokračoval zapáleně Tuna, kterému se sháněním bytu pro ukrajinskou rodinu pomohl také starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

    Dojemný příběh má bohužel negativní kaňku. Tuna se Expresu svěřil, že byt, který s partou přátel pro rodinu nedávno zrekonstruoval, vykradl neznámý pachatel. „Vzali starou televizi, pračku, ale třeba také set-top box,“ prozradil moderátor, který se ze všech sil snaží ukradené věci nahradit.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 23. února 2024. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      142
    • Super
      34
    • Tvl
      15
    • Haha
      10
    • Cože
      6
    • Sladký
      4