Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    (Ne)překvapivé svědectví tenistky Sukové: Cimický ji zachránil od samoty, křtila mu knihy

    Jaromír Hanzlík, Jan Cimický, Helena Suková | foto: Profimedia.cz

    Devětatřicet žen ho žene k spravedlnosti, viní ho ze sexuálních útoků, kterých se měl dopustit, když je léčil. Kolegové z kliniky Modrá laguna ale za Janem Cimickým pevně stojí. A je mezi nimi i legendární a prezidentem oceněná tenistka Helena Suková. Není to tak úplně překvapení, jsou nejen dlouholetí kolegové, ale očividně i přátelé. Jak se vlastně jejich cesty spojily?

    Tenisová ikona devadesátých let vytrhla soudce, obě zúčastněné strany i novináře z rutiny posledních soudních jednání. Byť nakonec mluvila stejně jako další kolegové Jana Cimického a zmínila, že si v Modré laguně nikdy žádná klientka nestěžovala.

    „Bojím se, aby to náhodou nedopadlo tak, že řeknete, že nemůže pracovat. Mně ta spolupráce s ním strašně vyhovuje. Mám pocit, že na ty klienty nejsem sama. Že to, co jsme s klienty rozhodli, mám posvěcené i od něj,“ nechala se dokonce slyšet Suková.

    Také řekla, že k Cimickému vzhlíží a že k němu jakožto k šéfovi cítí autoritu. To samé prý platí i pro pacienty, kteří často jeho rady poslechnou.

    Držitelka čtrnácti grandslamů se s obžalovaným psychiatrem zná dlouho. Na jeho kliniku nastoupila už v roce 2010, dnes tam ordinuje jednou za týden či čtrnáct dní. A v minulosti mu dokonce pokřtila jeho knihy. Také Suková před lety prozradila, že ji Cimický vysvobodil z prázdnoty, kterou pociťovala po konci kariéry, kdy neměla ani partnera.

    Helena Suková se s Janem Cimickým zná dlouho.

    „Jednou náhodně táta přišel domů, jestli by mě nebavilo studovat psychologii. A já zrovna nevěděla, co se životem. Období po tenise, kdy jsem si užívala, že už nemusím nic dělat, trénovat a mám volno, pominula, a nastala ve mně prázdnota,“ popsala tenisová legenda v roce 2015 pro Blesk.cz, co předcházelo jejímu nástupu k Cimickému.

    K tomu se pak vyjádřil také sám psychiatr.

    „S Helenou se známe dlouho! Pro nás je podstatné, že jsme narozeni ve stejný den, tedy 23. února. To nás naprosto spojuje, i když Helena je mladší! Spolupracovat jsme začali před sedmi roky. Helena se tehdy rozhodla, že bude studovat psychologii, když skončila se sportovní dráhou. Potkali jsme se v době, kdy nastoupila do školy v Olomouci. Já jsem jí říkal, že může přijít na praxi. Přišla a už zůstala! Pro sportovního psychologa je důležité, že má vlastní zkušenost z praxe. A to Helena má,“ popsal Cimický.

    Helena Suková křtila Janu Cimickému knihy.

    Od příštího soudního jednání už na sebe ovšem chválu od kolegů neuslyší. Na řadu totiž přijdou výslechy poškozených. A protože jich je dohromady devětatřicet, už jen výslechy by se měly táhnout měsíce.

    Fotogalerie