Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Poslanec Chvojka nahradí ministra Dienstbiera. 5 věcí, co byste o něm měli vědět

    Poslanec ČSSD Jan Chvojka nahradí na postu ministra pro lidská práva a rovné příležitosti a předsedy legislativní rady vlády nepopulárního Jiřího Dienstbiera. Co bychom o Chvojkovi měli vědět? | foto: iDNES.cz

    Když premiér Bohuslav Sobotka ohlásil, že se chystá obměnit některé ministry z ČSSD, asi žádný z nich si nemohl být stoprocentně jistý, že má místo ve vládě jasné. Nakonec se Sobotka rozhodl kromě ministra zdravotnictví vyměnit i asi nejméně populárního člena vlády, ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera. Jasno je i v tom, že na jeho místo nastoupí poslanec Jan Chvojka. Co bychom o něm měli vědět?

    1. Nejmladší člen vlády a schopný právník

    Pětatřicetiletý Chvojka se stane nejmladším členem vlády. Předběhne dosavadního ministerského benjamínka, ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO, který je o dva roky starší.

    Pětatřicetiletý právník Chojka se stane nejmladším ministrem v současné vládě. Přesto je zkušený právník.

    Navzdory nízkému věku je Chvojka ve svém oboru zkušený. Stejně jako Dienstbier je vystudovaný právník, tudíž mu nebude dělat problém převzít kromě ministerstva i post předsedy legislativní rady vlády. Sobotka Chvojku ocenil, jako dlouholetého člena ústavněprávního výboru, který se podílel na mnoha sociálně demokratických návrzích zákonů a spolupracoval také s ministerstvy při prosazování vládních návrhů zákonů.

    2. Oblíbený komunální politik, kterého vykroužkovali do sněmovny

    Jedním z důvodů pro odvolání Jiřího Dienstbiera byla jeho stále klesající oblíbenost mezi voliči sociální demokracie. Na nedostatek podpory si Chvojka stěžovat nemůže. Je populární i v regionální politice a právě díky své oblibě se dostal až do poslanecké sněmovny.

    Chvojka je loajální vůči Bohuslavu Sobotkovi, ve vládě bude jeho cenným spojencem.

    Ve volbách do poslanecké sněmovny tehdy devětadvacetiletý Chvojka kandidoval z posledního místa na kandidátce Pardubického kraje, ale voliči ho vykroužkovali na místo první. V Pardubickém kraji je rovněž krajským zastupitelem a jako zastupitel pracuje i ve městě Chrudimi.

    3. Milovník hudby, ale ne té xenofobní

    Mezi svými koníčky Chvojka uvádí mimo čtení a cestování rovněž hudbu. Co ale přes srdce nedokáže přenést je, když je hudba zneužívána jako nástroj k šíření nenávisti a xenofobie. Proti tomu neváhá bojovat.

    Chvojka neváhá zakročit proti rasismu a homofobii. Ať už se jedná o xenofobní kapelu ortel nebo jeho vlastní kolegyni Pavlínu Nytrovou, která se vyjadřovala proti gayům.

    Jako poslanec podal Chvojka krátce po odvysílání ankety Český slavík stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, ve které se ohrazoval proti tomu, že v přímém přenosu vystoupila xenofobní kapela Ortel, jejíž frontman má neonacistickou minulost. Rada na tom neshledala nic nezákonného, ale Chvojka si i přes výhrůžky fanoušků rasistické kapely dovedl stát za svým.

    4. Ten, který se postavil Babišovi

    V poněkud vyostřené koaliční atmosféře s hnutím ANO předseda ČSSD Sobotka nepochybně ocenil na Chvojkovi i to, že je jedním z mála poslanců sociální demokracie, který se do Babiše nebojí opřít nejen slovně, ale i konkrétními činy.

    Zatímco ostatní členové ČSSD Andreje Babiše většinou pouze kritizují, Chvojka inicioval změny v zákoně o střetu zájmů, které předsedovi hnutí ANO znemožní vlastnit média.

    Chvojka je předkladatelem novely zákona o střetu zájmů, která by členům vlády zakazovala vlastnictví médií. Zákonu se přezdívá Lex Babiš, jelikož je to právě předseda hnutí ANO, kdo v současné době jako jediný vlastní média sdružená ve skupině Mafra.

    5. Bojovník za lidská práva a ne neziskovky

    Politice Jiřího Dienstbiera bylo nejvíce vytýkáno, že své návrhy zákonů nedělal pro lidi ale pro různé neziskové organizace a často s lidskými právy neměly příliš společného a byly jen nástrojem k tomu, aby si nějaká spřátelená neziskovka mohla na nepotřebné agendě vydělat.

    Kromě Chvojky do vlády zamíří i ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík, který nahradí Svatopluka Němečka na postu ministra zdravotnictví.

    Chvojka nepochybně dbá na lidská práva a rovnost, což kromě stížností na vystoupení nenávistné kapely Ortel demonstroval i ostrým odsouzením homofobních vyjádření své kolegyně, poslankyně ČSSD Pavlíny Nytrové, kterou označil do budoucna za nevolitelnou. Mladý právník je příslibem toho, že bude skutečně dbát na to, aby si všichni lidé byli rovni a nedocházelo k nesmyslnému zvýhodňování a upřednostňování menšin. Otazník visí i nad další existencí rozporuplného Dienstbierova projektu Hatefree Culture, který v mnohých nenávist spíše vyvolával, než aby jí tlumil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:53 sobota 18. března 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      19
    • Sladký
      9
    • Super
      8
    • Haha
      8
    • Tvl
      8
    • Cože
      7