Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Politický obrat v kauze Železný: Moderátora ČT se zastal Svoboda, chce omluvu policie

    Už od neděle koluje českým internetem video, ve kterém Jakub Železný dává průchod emocím při konfrontaci s městskými policisty a metá směrem k nim řadu obvinění. Moderátor České televize už se přihlásil k tomu, že na rozmazaných záběrech je skutečně on, a omluvil se za svoje jednání a slova. Stojí si ale za tím, že se strážník choval arogantně předtím, než zapnul kameru, a že video bylo sestříhané. Dokonce zvažuje, že se bude bránit právně. Za Železného se postavil pražský primátor Bohuslav Svoboda, který městskou policii vyzval k omluvě.

    Jakub Železný se k videu, které městská policie zveřejnila v úterý, obsáhle vyjádřil v rozhovoru se svou kamarádkou a bývalou kolegyní Světlanou Witowskou na Aktuálně.cz.

    „Nebylo pro mě příjemné si připomenout situaci, která pro mě byla extrémně těžká a z hlediska chování toho strážníka, které –⁠ jak i městská policie přiznala –⁠ v tom videu není, bylo velmi diskomfortní a dehonestující. Nic to ale nemění na tom, že i přesto jsem se měl chovat lépe,“ uznal moderátor.

    Už dříve prozradil, že se těsně předtím, než k jeho autu strážníci přišli, dozvěděl smutnou zprávu o nevyléčitelné nemoci jednoho ze svých blízkých.

    Železný se podle svých slov domnívá, že městská policie video zveřejnila z nějakého důvodu. Ten prý nezná, naznačuje ale, že bylo záměrem, aby ho lidé ve videu poznali.

    „Je to na svědomí těch, kteří to udělali. A pravděpodobně z nějakého důvodu, což jsem si včera ještě nemyslel, ale teď si to myslím. Nějaký důvod tam musel být. Zavolal jsem mluvčí, abych se s ní o tom pobavil, bavili jsme se osobně a na nějakých věcech jsme se neshodli,“ uvedl Železný.

    Jakub Železný

    Moderátor ČT se také nechal slyšet, že by svůj vztah s městskou policií neoznačil za nevyřízené účty, ale že se s jejími strážníky nejednou dostal do situací, které by podle něj na městskou policii nevrhaly vůbec dobré světlo. Také prý nechápe, proč tisková mluvčí Irena Seifertová říká, že Železný obvinil policii, že video sestříhala účelově, protože takové slovo nikdy nepoužil.

    Na závěr padla otázka na to, zda se moderátor bude bránit soudní cestou.

    „Nevím, jestli se budu bránit. Rozhodně bych se ale zeptal té mluvčí, proč říkala, že jsem napsal, že to bylo účelově. To jsem nikdy nepoužil. Bylo sestříhané, to jsem řekl, ale nepoužil jsem slovo účelově,“ říká.

    Svoboda: Omluvte se, strážníci

    Moderátor České televize se dočkal zastání ze samého čela hlavního města Prahy. Primátor Bohuslav Svoboda vyzval městskou policii, aby se za zveřejnění videa omluvila.

    „Důkladně jsem se seznámil se všemi okolnostmi zveřejnění videozáznamu úkonu Městské policie hl. m. Prahy a došel k tomuto závěru: Městská policie hl. m. Prahy nebyla oprávněna zveřejnit videozáznam při řešení přestupku pana Železného,“ uvedl Svoboda.

    Bohuslav Svoboda

    Zároveň dodal, že neobviňuje policii jako celek, protože šlo o pochybení jednotlivce. Se svým stanoviskem už prý seznámil i šéfa městské policie Eduarda Šustra.

    „Jakkoliv samotné pořízení videozáznamu bylo podle všeho provedeno v souladu s právními předpisy, oprávněnost pořídit videozáznam automaticky neznamená, že je možné ho zároveň zveřejnit,“ míní Svoboda.

    „Pan primátor mě seznámil se stanovisky dvou advokátních kanceláří, s kterými se zcela ztotožnil, stejně tak mi sdělil svůj názor na to, že by kromě systémové nápravy tuto situaci vyřešila i omluva. Mám však za to, že městská policie při zveřejnění tohoto videa postupovala při anonymizaci tak, že se snažila plně zachovat osobnostní práva přestupce. Podle mého názoru učinila maximum. Stejně tak jako ve stovkách podobných zveřejněných případů v minulosti. Nemám tedy pocit, že bychom jakkoliv pochybili,“ prohlašuje Eduard Šustr, šéf městské policie.

    „Pokud by tento postup měl být označen jako nesprávný, do budoucna se dostaneme do situace, kdy bude nutné posuzovat, zda daná osoba tím, že je veřejně známá, bude požívat vyšší ochrany, respektive zvláštního zacházení, než osoba, která veřejně známá není. Této situaci odlišného posuzování ve prospěch mediálně známých osob bych se chtěl vyhnout. V současné době totiž platí přesně opačný princip. To znamená, že běžný občan požívá mnohem vyšší ochrany osobnostních práv než veřejně známá či činná osoba,“ pokračuje.

    „Pro anonymizaci používáme stejné nebo podobné technologie a metody jako ostatní média. Samozřejmě pokud Úřad pro ochranu osobních údajů zaujme jiný názor, který případně bude potvrzen v rámci správního soudnictví, budu ho plně respektovat. Stejně tak plně respektuji názor pana primátora, ačkoliv v tomto konkrétním případě nevnímám postup městské policie a ani některého ze zaměstnanců jako chybný,“ dodává.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:51 pátek 21. července 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      108
    • Haha
      7
    • Tvl
      7
    • Sladký
      5
    • Super
      4
    • Cože
      4
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...