Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Írán vyslal na Izrael stovky dronů a raket. Mluví se o začátku další války

    Írán naplnil své hrozby a sobotu večer vyslal na Izrael přes 300 dronů, střel s plochou dráhou letu i balistické rakety. První drony a střely se nad Izraelem objevily kolem 2:00 místního času. Téměř většina z nich byla sestřelena za pomoci Spojených států amerických a Velké Británie. Izraelský premiér uvedl, že útok nenechá bez odvety. Írán však varuje, že pokud odveta nastane, bude jejich reakce mnohem větší.

    Poprvé v historii zahájil Írán útok proti Izraeli, vedl ho přímo ze svého území. Operace byla íránskou armádou nazvána „Skutečným slibem“. Údajně má jít o odvetu za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku, který je připisován Izraeli a zemřelo při něm mnoho významných představitelů íránských revolučních gard.

    Během noci ze soboty na neděli vyslal na Izrael nejméně 185 dronů a 36 střel s plochou dráhou letu, vypustil také 110 balistických střel. Většina z nich byla vyslána přímo z území Íránu, část také z Jemenu. První drony a střely se nad Izraelem objevily kolem 2:00 místního času

    Útok Íránu na Izrael pokrývala všechna světová média

    Především díky pomoci Spojených států amerických a Velké Británie, bylo až 99 procent všech vyslaných projektilů sestřeleno mimo území Izraele. Zemi tak zasáhla jen malá část z nich, zranění utrpěla jedna dívka a škody byly nahlášeny na vojenském objektu.

    Íránské zastoupení při OSN následně uvedlo, že tímto je věc uzavřená. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však řekl, že jakýkoliv útok nezůstane bez odvety. K tomu se Írán vyjádřil se slovy, že jejich reakce bude mnohem větší, pokud odveta ze strany Izraele nastane.

    Írán slaví útok na Izrael

    „Naše reakce bude mnohem větší než dnešní noční vojenská akce, pokud Izrael podnikne odvetu proti Íránu,“ řekl náčelník generálního štábu ozbrojených sil generálmajor Mohammad Bagheri pro státní televizi. Dodal, že pokud budou Spojené státy americké podporovat Izrael při odvetě, budou dalším cílem Íránu i americké základy. Prezident Joe Biden tak uvedl, že USA případnou odvetu Izraele nepodpoří.

    Izraelská armáda po celé zemi zakázala veškeré vzdělávací aktivity a shromáždění s účastí přesahující 1000 lidí. Uzavřen byl i vzdušný prostor země. „Zadrželi jsme. Zablokovali jsme. Společně vyhrajeme.“ uvedl izraelský premiér ve svém prohlášení. Země se podle jeho slov na útok ze strany Íránu dopředu připravovala.

    Írán vyslal na Izrael 300 dronů a raket

    Situace v regionu znepokojuje přední světové politiky. Generální tajemník OSN Antonio Antonio Guterres i představitelé EU a jejích členských zemí, vyzvali Izrael ke zdrženlivosti. Mnoho z nich také označilo íránský útok za nelegální. V reakci na tuto situaci se na sociálních sítích začaly šířit obavy z 3. světové války.

    „Ze včerejšího útoku vyplývá, že Írán nestojí o přímou konfrontaci a celoregionální konflikt, byť samozřejmě tohle je vždycky na hraně, nervy mohou rupnout a může se stát prakticky cokoliv,“ uvedl v České televizi analytik Josef Kraus.

    Fotogalerie