Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Strach z kroužkování Okamury: Hayato odstoupil z eurovoleb po naléhání ODS a TOP 09

    Hayato Okamura je nejstarší bratr, teolog, překladatel, člen strany KDU-ČSL. Pravý opak svého mladšího bratra. | foto: Dan Materna/MF Dnes

    Je poslancem na plný úvazek, ale zvučným jménem chtěl podpořit kandidátku koalice Spolu do červnových eurovoleb. Jenže Hayato Okamura teď překvapivě oznámil, že raději odstupuje. A to na naléhání koaličních partnerů z ODS a TOP 09, kteří se báli, že by je mohl vykroužkovat.

    Hayato Okamura je kometou lidovců z posledních let, popularitu mu přináší i ostrá kritika bratra Tomia a jeho SPD. Při volbách do Sněmovny v roce 2021 ho z patnáctého místa kroužkovalo více než 24 tisíc voličů.

    Uvnitř koalice Spolu teď nejspíš zavládla panika, že by se to samé mohlo opakovat i v eurovolbách. A že by Hayato Okamura mohl ze zadních příček ohrozit čelo kandidátky, kde stojí europoslanec Alexandr Vondra, následovaný Veronikou Vrecionovou, Luďkem Niedermayerem a Tomášem Zdechovským.

    „Rozhodl jsem se odstoupit z kandidátky Koalice Spolu do evropských voleb. Dělám to proto, abych tímto svým krokem podpořil soudržnost a sílu celé Koalice. Tu stále vnímám jako reálnou a kvalitní alternativu pro naši zemi k populistické a extremistické politice ANO a SPD,“ uvedl Okamura zcela nečekaně na sociálních sítích.

    „Pokud tedy moje odstoupení z kandidátky přispěje k tomu, že se rozptýlí obavy, že by mě mohli voliči z mnohem nižšího místa s pomocí preferenčních hlasů vykroužkovat a že bych se mohl stát kamenem úrazu pro někoho z kandidátů na nejpřednějších místech, a že bude spolupráce v rámci Koalice Spolu snazší a klidnější, budu rád,“ dodal.

    V závěru prohlášení, které nazval „podpora demokratické politiky“, pak Hayato Okamura přiznal, že na něj koaliční partneři dokonce naléhali, aby kandidaturu stáhl.

    „Vyhovuji tak naléhavému požadavku ODS a TOP 09 tlumočenému vedení KDU-ČSL. Koalici Spolu i KDU-ČSL budu do evropských i dalších letošních voleb v předvolebních kampaních s přesvědčením podporovat,“ uzavřel.

    Zejména na sociální síti X tím Hayato Okamura vyvolal poměrně vášnivou debatu. Lidé v ní kritizují ostatní kandidáty koalice Spolu, že ho vyšachovali ze strachu o vlastní koryta.

    Fotogalerie