Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hayato? Neznám. Lídr Spolu Vondra to schytává, od nátlaku na Okamuru dal ruce pryč

    Hayato Okamura? Neznám a žádný tlak jsem na něj nevytvářel, prohlásil lídr kandidátky Spolu do Evropského parlamentu. | foto: koláž Expresu

    Hodně peprný spor se před evropskými volbami rozhořel v koalici Spolu. Ostatní kandidáti totiž měli z Evropských voleb vytlačit Hayata Okamuru (KDU-ČSL), protože se báli, že by podobně jako v těch parlamentních nasbíral příliš preferenčních hlasů a mohl by je tak ohrozit. „Já toho pána vůbec neznám, takže jsem na něj netlačil,“ překvapil lídr kandidátky Alexandr Vondra a otevřel tak stavidla další vlny ostré kritiky.

    Hayato Okamura minulý týden překvapil, když oznámil stažení kandidatury do Evropského parlamentu. Figurovat sice měl jenom na zadních příčkách jako posílení kandidátky, jenže kolegové z koalice Spolu se měli bát, že by je mohl vykroužkovat.

    „Pokud moje odstoupení z kandidátky přispěje k tomu, že se rozptýlí obavy, že by mě mohli voliči z mnohem nižšího místa s pomocí preferenčních hlasů vykroužkovat a že bych se mohl stát kamenem úrazu pro někoho z kandidátů na nejpřednějších místech, a že bude spolupráce v rámci Koalice Spolu snazší a klidnější, budu rád,“ uvedl kromě dalšího starší bratr Tomia Okamury.

    „Vyhovuji tak naléhavému požadavku ODS a TOP 09 tlumočenému vedení KDU-ČSL. Koalici Spolu i KDU-ČSL budu do evropských i dalších letošních voleb v předvolebních kampaních s přesvědčením podporovat,“ dodal.

    Proslýchá se, že koaliční partneři měli na Hayata Okamuru vysloveně tlačit. Něco takového ale odmítá lídr kandidátky Spolu do Evropského parlamentu Alexandr Vondra. Jenže pro svou obhajobu volil nečekaná slova.

    „Toho pána neznám, nikdy jsem ho neviděl. On říkal, že na něj někdo vykonával nějaký nátlak, ale já to rozhodně nebyl, protože jsem se s ním skutečně nikdy nesetkal,“ prohlásil pro CNN Prima News Vondra, který byl společně s kolegy z ODS proti koalici Spolu a chtěli kandidovat samostatně.

    Hayato Okamura

    Dodal také, že všechny tři strany uzavřely dohodu, která má eliminovat právě potenciální skokany na kandidátce.

    Kandidáti ODS a TOP 09 čelili kritice už poté, co Hayato Okamura odstoupení z voleb oznámil. A po krkolomném vysvětlení Alexandra Vondry se situace opakuje. Kromě ostrých útoků diskutujících se ozval také poslanec za hnutí STAN Jan Farský.

    „Já na rozdíl od Saši Vondry všechny lidi na naší kandidátce do evropských voleb znám. Dám za ně dokonce ruku do ohně. Jsou to odborníci a dříči, kteří táhnou za jeden provaz. Mají energii a ambici v Evropě reálně něco prosadit. Díky nim bude hlas Česka v Evropě slyšet. Těším se, že je vám už brzy představíme,“ uvedl Farský.

    Fotogalerie